Moldova, amenintata de rusi cu taierea gazului

Marti, 03 Septembrie 2013, ora 08:53
1694 citiri
Moldova, amenintata de rusi cu taierea gazului
Foto: Dmitri Rogozin, vicepremierul Rusiei. Sursa foto: En.rian.ru

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a sugerat luni, in cadrul vizitei sale la Chisinau, ca in cazul unui acord de asociere intre Republica Moldova si Uniunea Europeana (UE), Rusia ar putea inceta livrarile de gaze naturale in aceasta tara.

"Luati seama sa nu inghetati la iarna si sa nu pierdeti vreun vagon in vartejurile integrarii europene in care v-ati antrenat", a declarat Rogozin, potrivit PRO TV Chisinau.

Vicepremierul rus s-a aratat interesat de efectele pe care le poate avea summitul de la Vilnius asupra regiunii transnistrene.

Rogozin a adaugat ca vizita Patriarhului rus Kirill, care vine la Chisinau saptamana aceasta, este foarte importanta pentru evolutia relatiilor dintre cele doua Rusia si Republica Moldova.

Premierul moldovean a declarat ca "ceea ce spunem la Bruxelles spunem si la Moscova", adaugand ca Republica Moldova "nu are ce ascunde", citat de agentia de stat Moldpress.

Leanca a afirmat ca Republica Moldova este interesata de un dialog constructiv si deschis cu Moscova, pentru a consolida relatiile bilaterale in diverse domenii.

"Vizita dumneavoastra este un bun prilej pentru a face un schimb de opinii privind cooperarea economica, evolutiile in procesul reglementarii transnistrene, situatia muncitorilor migranti, dezvoltarea relatiilor culturale bilaterale", a declarat premierul moldovean.

Problema Transnistriei

Referitor la impactul procesului de integrare europeana asupra solutionarii conflictului transnistrean, Leanca a declarat ca incercarile de a contrapune aceste procese sunt artificiale si nu au un temei real. Premierul a precizat ca partenerii transnistreni au fost invitati la negocierile cu Uniunea Europeana, de la bun inceput.

"Nu purtam negocieri ascunse de ochii celor de la Tiraspol, dorim ca Zona Economica Libera cu UE sa includa ambele maluri ale Nistrului, astfel incat sa aiba de castigat toti cetatenii Republicii Moldova", a subliniat Leanca.

El a apreciat pozitia oficiala a Rusiei referitor la respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova.

Vicepremierul rus se afla intr-o vizita de doua zile in Republica Moldova, iar marti va pleca la Tiraspol, unde se va intalni cu liderul separatist Evgheni Sevciuc.

Potrivit PRO TV Chisinau, Rogozin a fost intampinat la aeroport de cativa tineri din Liga Tineretului Rus, care l-au asteptat cu paine si sare. Pe de alta parte, mai multi tineri unionisti au protestat luni la Chisinau, cerand oficialului rus sa plece acasa.

#relatii Moldova Rusia, #integrare Moldova Uniunea Europeana, #import gaz Moldova, #export gaze Rusia , #Rusia