Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Presa americana: Romania poate obtine independenta energetica, in ciuda crizei din Ucraina

Presa americana: Romania poate obtine independenta energetica, in ciuda crizei din Ucraina


Romania ar urma sa realizeze independenta energetica pana la finalul deceniului, datorita gazului de sist si surselor de energie alternative precum energia eoliana si nucleara. Romania este a treia in Uniunea Europeana din punctul de vedere al independentei energetice dupa Danemarca si Estonia, relateaza luni 'Voice of America'.

Vecina a Ucrainei, Romania s-a aflat in ultimele luni aproape de ultima criza energetica si politica din Europa, una care ameninta sa afecteze securitatea aprovizionarii cu gaz si sa arunce UE in haos economic. In ciuda dependentei continentului de gazul natural si de petrolul rus, Romania este singura tara sud-est-europeana despre care se crede ca se apropie de autosuficienta energetica si este in mare parte neafectata de criza din Ucraina.

Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru energie roman, a declarat ca eforturile recente de explorare arata ca Romania are resurse semnificative de gaze naturale in largul Marii Negre, a caror extragere ar urma sa inceapa pana la sfarsitul lui 2019. Aceste resurse si gazul de sist vor ajuta Romania sa-si satisfaca nevoile energetice si chiar sa devina un exportator de gaze naturale.

Romania deja isi satisface 80% din aceste necesitati din propriile surse energetice de petrol, gaze, carbune, energie nucleara si hidroenergie, in timp ce restul de 20% este importat din Rusia, spre deosebire de Ucraina si Bulgaria, care depind aproape in intregime de importurile de gaze naturale rusesti, scrie 'Voice of America'.

Romania detine 1.400 de miliarde de metri cubi de gaz de sist

Pe langa resurse semnificative de gaze in largul Marii Negre, Administratia SUA pentru informatiile din domeniul energiei estimeaza ca Romania are 1.400 de miliarde de metri cubi de gaz de sist, cea de a treia rezerva din Europa dupa Polonia si Franta.

Criza declansata de anexarea Peninsulei Crimeea de catre Rusia si o disputa privind plata facturilor a incurajat si mai mult Bucurestiul sa urmareasca independenta energetica, continua 'Voice of America'. In mai, vicepresedintele american Joe Biden a vizitat Romania pentru a discuta alternativele la dependenta Europei la energia rusa si posibilitatea ca Romania sa devina un punct cheie de conexiune pentru pietele energetice intre Est si Vest.

Ambasadorul Romaniei in SUA, Iulian Buga, a declarat ca actuala criza din Ucraina evidentiaza necesitatea de a accelera procesul.

"Asta nu are legatura doar cu criza actuala din regiune, ci si cu viitorul, pentru ca nevoia de energie exista de ceva timp si continua sa creasca. Cu sau fara aceasta criza, tot trebuie sa gasim noi resurse, iar subiectul energiei a fost mereu un element important in securitatea fiecarei tari", a spus Buga.

O alta consecinta a crizei din Peninsula Crimeea este constructia unui sistem de interconectare intre Romania si Republica Moldova, o mica fosta republica sovietica din estul Romaniei care este 100% dependenta de importurile energetice ruse. Romania si R. Moldova au puternice legaturi istorice si culturale, noteaza 'Voice of America'.

De asemenea, Romania realizeaza un studiu de fezabilitate privind construirea unei conducte de interconectare care va permite ca gazul natural din Azerbaidjan sa fie transportat prin Georgia in Romania si apoi mai departe in Europa Centrala si de Vest. Ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu, ca aceasta conducta va ajuta regiunea sa faca fata oricarei probleme viitoare in alimentarea cu energie.

Nicolaescu a spus ca Europa va continua sa importe gaze naturale si petrol din Rusia, dar aceste importuri vor reprezenta niste procente acceptabile si vor asigura ca energia nu va mai fi folosita ca arma politica.

Sectorul energetic in plina dezvoltare ar urma sa fie principalul motor de crestere si creator de joburi, in contextul in care Romania depune eforturi sa prinda din urma statele UE mai bogate. Conform datelor guvernamentale, sectorul energetic ar urma sa creeze singur 20.000 de joburi in Romania in urmatorul deceniu, mai precizeaza 'Voice of America'.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1853 ori