Fondurile europene pentru agricultura care au intrat in Romania pana la aceasta data se ridica la 3,3 miliarde de euro, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, in conferinta de bilant.
"Cresterea gradului de absorbtie al fondurilor europene este cel de-al doilea obiectiv pe care l-am realizat, dupa un grad de absorbtie de 99,9% pe FEGA. La FEADR, fondul care sustine PNDR, ne-am propus 1,550 miliarde de euro si mai avem o cerere de restituire in valoare de 627 de milioane euro.
Acesta suma si cu cele primite in tara pana la aceasta data aduce Romania la o suma de 3,33 miliarde de euro din fondurile europene pentru agricultura. Un rezultat bun, onorant, onorabil, dar care ne solicita in continuare multa atentie, multa munca si staruinta in asa fel incat sa ne facem datoria", a spus Daea.
In ceea ce priveste FEPAM, ministrul a anuntat ca pe ultima suta de metri s-a reusit absorbtia unei sume de 11 milioane de euro.
"Prin FEPAM, am reusit sa luam zilele acestea aproape 11 milioane de euro. Sunt bani care au intrat in tara. Este un succes pe ultima suta de metri", a spus ministrul Agriculturii.
Prin FEGA, pana in prezent s-au platit 964,8 milioane de euro unui numar de 749.315 beneficiari, reprezentand avansul de 70% din subventiile pe suprafata. mai mult
Vineri, 08 Decembrie 2017, ora 13:17
Aproximativ 20% din tinerii care au accesat fonduri europene pentru a incepe afaceri cu ferme la tara, in ultimii ani, s-au mutat in mediul rural doar "cu buletinul", iar de afacere s-au ocupat parintii sau rudele acestora, peste 500 de beneficiari fiind in situatia de a restitui sumele primite.
Directorul adjunct al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, Nicolae Popa, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa la Alba Iulia, ca agentia are "probleme" cu masura 112 privind instalarea tinerilor fermieri in mediul rural, deoarece aproape 20 la suta nu au respectat conditiile de mutare propriu-zisa la sate, iar in situatii mai grave nu au respectat planurile de afacere propuse, conform Mediafax.
"Cu 112, cu instalarea tanarului fermier, avem niste probleme. Pe de o parte nu au respectat toti conditia de a se muta in mediul rural, dovada ca am luat masuri mult mai aspre privind implementarea instalarea tanarului fermier in programul 2014 - 2020. Cam 20 la suta din tineri nu s-au instalat in mediul rural pentru ca au venit din Canada, din America, au stat aici cateva luni, au plecat inapoi, iar de toata treaba aceasta s-au ocupat parintii, fratii, mamele si nu este in regula. Dovada ca nu s-au ocupat ei de afacerea respectiva: foarte multi din cei care au primit bani pe 112, la al doilea control, dupa trei ani cand sa se faca a doua plata, s-a constatat ca nu s-a respectat planul de afaceri, nu s-au respectat criteriile si cifrele pe care le-au trecut in... mai mult
Sambata, 05 Iulie 2014, ora 11:35
Romania, prin Ministerul Agriculturii, a contractat toate fondurile europene destinate agriculturii in ceea ce priveste componenta de dezvoltare rurala, valoarea acestora cifrandu-se la 10,2 miliarde de euro, a declarat duminica ministrul de resort, Daniel Constantin.
"Anul 2013 a fost anul in care absorbtia fondurilor europene chiar s-a simtit in Romania. (...) Astazi, in Romania, Ministerul Agriculturii a contractat toate fondurile pe care le aveam pe 'Dezvoltare rurala'. Zece miliarde de euro sunt contractate si vor ajunge in investitii in agricultura. Numai in judetul Hunedoara, 116 milioane de euro au intrat si vor intra, in perioada urmatoare, in agricultura din judet", a spus ministrul Daniel Constantin.
Potrivit acestuia, din cele 10,2 miliarde de euro, circa 70% reprezinta investitii in proiecte deja implementate, diferenta de bani urmand sa fie utilizata pana la sfarsitul anului 2015 in alte proiecte de agricultura.
Oficialul guvernamental a explicat ca agricultura reprezinta un domeniu de crestere economica in care pot fi dezvoltate foarte multe locuri de munca. Astfel, la nivel national, in perioada 2007-2013 aproape 10.000 de tineri au beneficiat de fonduri pentru deschiderea unei afaceri in agricultura. "Alti 7.000 de tineri vor putea sa inceapa o afacere in agricultura, in anii care vor urma", a adaugat Constantin.
Ministrul Agriculturii a exemplificat si cu situatia din judetul Hunedoara, unde 312 tineri au beneficiat de fonduri europene pentru... mai mult
Luni, 12 Mai 2014, ora 08:33
Prima masura de sprijin a agricultorilor din alocarea 2014-2020 va incepe pe 20 mai, fiind deja asigurata suma de 150 de milioane de euro pentru proiecte, a anuntat miercuri vicepremierul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.
"La fondurile europene, la Agricultura, rata de absorbtie este de 70%. Si inteleg ca incepe depunerea primelor proiecte pentru 2014-2020", a declarat premierul in sedinta de guvern si i-a cerut apoi detalii ministrului Agriculturii, Daniel Constantin.
Constantin a precizat ca Parlamentul a aprobat saptamana trecuta o lege prin care se ofera posibilitatea deschiderii primei masuri de sprijin a agricultorilor din alocarea 2014-2020.
"Ea va incepe pe 20 mai. Avem primele 150 de milioane de euro din perspectiva 2014-2020 pusi la bataie pentru mai multe categorii de beneficiari", a mai declarat ministrul Agriculturii. mai mult
Miercuri, 23 Aprilie 2014, ora 15:25
Ministerul Fondurilor Europene a pregatit o noua surpriza beneficiarilor fondurilor europene: doar trei ministri vor "controla" din 2014 finantarea pe care Romania o primeste de la Bruxelles. Liviu Dragnea, Daniel Constantin si Eugen Teodorovici vor deveni, de la anul, "regii fondurilor europene", daca versiunea publicata de Ministerul Fondurilor Europene este aprobata.
Premierul Victor Ponta impreuna cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici prezinta in Parlament versiunea pe care ministerul de resort o propune cu privire la Acordul de Parteneriat 2014-2020. Una din modificarile pregatite de autoritati, care ridica multe semne de intrebare, este "concentrarea" puterii de decizie la trei ministere. Autoritatile isi explica decizia prin incercarea de a eficientiza absorbtia.
Ministerul Fondurilor Europene, condus de Eugen Teodorovici, se va ocupa de patru programe operationale: Infrastructura mare (transport, mediu si energie); Competitivitate (cercetare - dezvoltare, Agenda Digitala); Capital Uman si Asistenta Tehnica;
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a lui Liviu Dragnea, va gestiona programele de dezvoltare regionala, programele dedicate cooperarii teritoriale europene si programului Capacitate Administrativa.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, condus Daniel Constantin, va avea managementul programelor dedicate agriculturii, dezvoltarii rurale, pescuitului si acvaculturii.
Totusi, ce ii recomanda pe cei... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 14:24
Uniunea Europeana va asigura Romaniei, in perioada 2014- 2020, un sprijin financiar pentru agricultura de 10,6 miliarde de euro, a declarat, joi, la Iasi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Potrivit acestuia, sumele vor creste anual de la 1,3 miliarde de euro in 2014 la 1,9 miliarde de euro in 2020.
"Politica agricola comuna se reformeaza, avem la dispozitie un cadru financiar care pare, la prima vedere, generos, dar nu este atat de generos pe cat ne-am dorit. In perioada 2014- 2020 suma totala este de 10,6 miliarde de euro", a afirmat Constantin.
Ministrul sustine ca autoritatile romane au convins Uniunea Europeana sa accepte acordarea unui ajutor financiar de la bugetul de stat, care se ridica anual la circa 350 de milioane de euro.
"Propunerea pentru actuala politica nu mai prevedea pentru Romania posibilitatea de a acorda suplimentar ajutor pe suprafata de la bugetul de stat. Aveam 1,3 miliarde de euro, le imparteam la 1,9 milioane hectare si rezulta o anumita suma. Daca ramaneam la acest pachet, din pacate, riscam ca sprijinul pe suprafata sa fie mai mic decat in 2013", a adugat Constantin. mai mult
Joi, 06 Iunie 2013, ora 18:03
Autoritatile romane au discutii avansate cu Comisia Europeana pentru fonduri de un miliard de euro in vederea refacerii infrastructurii de irigatii, a declarat duminica ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la postul de televiziune Realitatea TV.
Suma de un miliard de euro a fost calculata de expertii Bancii Mondiale intr-un studiu privind refacerea si modernizarea sistemului de irigatii din Romania.
Potrivit lui Constantin, aceste resurse financiare ar fi foarte dificil de disponibilizat din alta parte, cum ar fi bugetul de stat, pentru ca bugetul Ministerului Agriculturii, spre exemplu, se ridica in 2013 la un miliard de euro, din care 50% pentru co-finantari.
Studiul Bancii Mondiale arata ca Romania poate reface infrastructura de irigatii pentru circa 800.000 de hectare.
In prezent, Romania are o infrastructura de irigatii pentru 700.000 de hectare, dar numai 200.000 de hectare sunt irigate, deoarece fermierii considera costurile prea ridicate.
Autoritatile admit ca aceste costuri sunt mari, fiind determinate in special de consumul mare de energie al instalatiilor vechi de peste 40 de ani. mai mult
Duminica, 03 Martie 2013, ora 18:23
Romania va folosi "toate armele", inclusiv dreptul de veto, in incercarea de a obtine o crestere a finantarilor pentru perioada 2014-2020, a avertizat Victor Ponta. Care este, totusi, miza pentru Romania?
Premierul a calificat ca inacceptabila propunerea presedintelui Consiliului European Herman Van Rompuy de a reduce finantarea catre tarile care nu au atins un nivel de absorbtie de 60%.
Van Rompuy a propus, miercuri, reducerea cu 75 miliarde de euro cheltuielile de un miliard de euro din proiectul de buget pentru perioada 2014-2020.
Herman van Rompuy doreste reducerea cu 29,5 miliarde de euro a cheltuielilor pentru politica de coeziune si cu 25,5 miliarde de euro a ajutoarelor pentru Politica Agricola Comuna.
Premierul Ponta a explicat ca agricultura romanesca are nevoie de fonduri suplimentare, tinand cont ca subventiile acordate fermierilor romani sunt sub nivelul mediei europene. In prezent, fermierii primesc o subventie pe hectar de 170 de euro dintre care 119 euro vin de la UE si 50 de euro de la guvern. Este nivelul maxim permis. Spre deosebire de Romania, un fermier grec primeste o subventie pe hectar in valoare de 650 euro.
Romania vrea buget mai mare pe agricultura
Asadar, o eventuala reducere aplicata tarii noastre va mari si mai mult discrepanta fata de alte state europene.
"Problema este la agricultura, unde aveam programul cel mai eficient, unde absorbtia era cea mai mare, unde intarzierile erau mai mici. Daca avem o reducere de... mai mult
Sambata, 17 Noiembrie 2012, ora 09:45
Peste 248 de milioane de euro vor fi disponibile din fonduri europene din luna septembrie 2012, prin trei masuri din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), pentru care vor fi deschide sesiuni de depunere de proiecte, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Astfel, pe masura 312 "Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi" va fi deschisa o sesiune in perioada 3-28 septembrie 2012, iar alocarea financiara va fi de 134,66 milioane de euro.
O noua sesiune se va deschide in aceeasi perioada pe masura 125 "Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii" care are prevazuta o suma de 25,55 milioane de euro.
Pe masura 221 "Prima impadurire a terenurilor agricole" sunt disponibile in doua sesiuni de depunere de proiecte circa 88 de milioane de euro, cate 44,01 milioane de euro pe sesiune, acestea fiind deschise in perioada 3-28 septembrie 2012 si 15 noiembrie - 14 decembrie 2012.
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a platit beneficiarilor peste patru miliarde de euro, pana la inceputul lunii mai, 3,75 miliarde de euro din fondurile alocate prin PNDR, iar 571 milioane de euro din prefinantarea acordata deja Romaniei de catre Comisia Europeana ca prefinantare. Procentul de absorbtie a fondurilor nerambursabile acordate prin PNDR a depasit 42%.
APDRP mentioneaza ca au fost depuse 99.251 cereri de... mai mult
Vineri, 17 August 2012, ora 14:35