Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Seful DNA anunta o mega-ancheta transnationala intr-un caz de fraude europene in agricultura: Milioane de euro au fost "spalati" in Romania

Seful DNA anunta o mega-ancheta transnationala intr-un caz de fraude europene in agricultura: Milioane de euro au fost "spalati" in Romania

In ultimii 4 ani, DNA a primit 241 sesizari de la DLAF si OLAF privind suspiciuni de comitere a unor infractiuni impotriva intereselor financiare ale UE, iar, pe de alta parte, procurorii DNA au solicitat frecvent sprijinul DLAF in desfasurarea anchetelor deschise in aceasta materie.

Precizarea a fost facuta de seful interimar al DNA, Calin Nistor, la o dezbatere organizata, miercuri, cu tema "Tendinte in investigarea fraudelor si coruptiei care afecteaza interesele financiare ale Uniunii Europene".

Potrivit acestuia, in cauze complexe, cu elemente transnationale, a fost necesara in 2018 trimiterea de cereri de comisie rogatorie sau ordine europene de ancheta, dupa caz, autoritatilor judiciare din tarile membre UE precum Italia (cele mai multe), Ungaria, Franta, Germania, Polonia, Irlanda, sau unor state terte precum SUA, Turcia, Serbia sau Liban.

"Desfasuram urmarirea penala in dosare in care colaboram atat cu OLAF, cat si cu colegi din alte state membre in echipe comune de ancheta, cu sprijinul EUROJUST.

O astfel de echipa comuna de ancheta este in prezent in derulare intr-un caz in care colegii nostri colaboreaza cu procurorii dintr-o tara din sud-vestul Europei (nu pot inca sa va dau prea multe detalii, pentru a nu periclita ancheta) si desfasoara activitati de cercetare a unor persoane suspectate de savarsirea a zeci de fraude in sectorul agricol prin folosirea de declaratii false de inchiriere sau concesiune de terenuri si angajarea unor drepturi la plata ilegale.

In urma savarsirii acestor infractiuni, suspectii au obtinut fraudulos milioane de euro din fonduri europene, parte din suma fiind reinvestita, prin spalare de bani, in Romania," declara Calin Nistor.

DNA si Parchetul European

Seful DNA declara ca, dupa constituirea Parchetului European, care urmeaza sa fie condus de Laura Codruta Kovesi, DNA trebuie sa aiba relatii de coperare cu aceasta structura europeana.

"Mai mult decat atat, avand in vedere experienta si expertiza pe care precizam ca procurorii DNA o au in investigarea si sustinerea in fata instantei de judecata a acuzarii in cauze de fraude europene, avem tot temeiul sa ne asteptam ca, din randul procurorilor DNA, sa fie alesi procurorul european al Romaniei si procurorii europeni delegati.

Pana atunci, insa, mai avem multe dosare in care lucram si probleme de aplicare practica de discutat in cadrul unor reuniuni ca aceasta, in care dorim sa dezvoltam o intelegere comuna a fenomenului fraudelor europene la ...citeste mai departe despre "Seful DNA anunta o mega-ancheta transnationala intr-un caz de fraude europene in agricultura: Milioane de euro au fost "spalati" in Romania" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1104 ori