Fondul Monetar International (FMI) a estimat luni ca o "recesiune profunda" in 2020 pe continentul european este o "concluzie inevitabila", avand in vedere gravele consecinte economice ale pandemiei de coronavirus, transmite AFP.
"In marile economii europene, serviciile non-esentiale inchise prin decret guvernamental reprezinta aproximativ o treime din productie. Aceasta inseamna ca fiecare luna in care aceste sectoare raman inchise se traduce printr-o scadere de 3% a PIB-ului anual", a explicat intr-o postare pe blog-ul FMI directorul pentru Europa, Poul Thomsen.
Cu privire la zona euro, Thomsen a apreciat ca relaxarea normelor fiscale si sprijinul oferit de Banca Centrala Europeana si Mecanismul European de Stabilitate sunt cruciale pentru un raspuns regional puternic la pandemia de coronavirus.
"Hotararea liderilor din zona euro de a face tot ceea ce este nevoie pentru a stabiliza euro nu ar trebui subestimata", a spus Poul Thomsen.
In postarea sa, Thomsen a dezvaluit ca, in acest moment, principala preocupare a FMI cu privire la Europa este legata mai degraba de micile state din afara Uniunii Europene.
"Cu exceptia Turciei si Rusiei, majoritatea economiilor emergente non-UE din Europa Centrala si de Est au cerut ajutor de urgenta via mecanismul de asistenta financiara de urgenta al FMI", a spus Poul Thomsen.
"Mai multe tari ar putea sa urmeze in ceea ce este deja cel mai mare numar de cereri de asistenta primit intr-un anumit moment de FMI", a... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 20:19
Consiliul de Administratie al Complexului Energetic Hunedoara a aprobat intrarea in insolventa voluntara a societatii, dupa ce ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a avut luni seara o discutie cu managementul companiei.
Cererea a fost depusa marti la tribunal si urmeaza ca actionarul majoritar, Ministerul Energiei, sa faca propunerea de administrator judiciar.
Infiintat in 2012, complexul a "mancat", in numai 3 ani, peste 1,5 miliarde de euro - daca se pun la socoteala si datoriile sterse atunci.
In 2012, Romania a cerut aprobarea FMI si CE pentru stergerea unor datorii ale CE Hunedoara in vederea restructurarii. Acceptul a fost primit, complexului energetic i s-au sters, si in 2012, datorii de 4,8 miliarde lei, dar restructurarea nu s-a produs.
Iar de atunci incoace, ajutoarele de stat si datoriile au trecut bine de jumatatea de miliard de euro.
Complexul Energetic Hunedoara isi cere insolventa. Directorul general a fost demis
Ministrul Energiei, in vizita la CE ...citeste mai departe despre "Colosul care a spulberat peste 1,5 miliarde de euro intra singur in insolventa" pe Ziare.com mai mult
Marti, 29 Decembrie 2015, ora 19:44
Reprezentantii delegatiei FMI se afla la BNR, printre temele discutate cu guvernatorul Mugur Isarescu numarandu-se legea insolventei personale si conversia creditelor.
Delegatia FMI a inceput marti vizita la Bucuresti, programata in perioada 27 ianuarie-10 februarie, pentru consultari si a treia evaluare a acordului stand-by cu Romania, aprobat in septembrie 2013.
Intr-o scrisoare transmisa duminica ministrului Finantelor, Darius Valcov, si guvernatorului BNR reprezentantii FMI isi exprima ingrijorarea in legatura cu legea falimentului personal, precizand ca, fara un studiu de impact adecvat si fara consultarea partilor interesate, aceasta poate avea un impact negativ asupra pietei financiare.
Scrisoarea este semnata de Andrea Schaechter, sefa misiunii FMI in Romania, si de Elisabetta Capannelli, Country Manager al Bancii Mondiale.
"O lege a falimentului personal eficienta reprezinta o componenta importanta a sistemului modern de insolventa si sprijinim eforturile autoritatilor de a realiza o legislatie in acest domeniu. Suntem, totusi, profund ingrijorati de faptul ca adoptarea unei legi a falimentului personal fara un studiu de impact adecvat, fara consultarea partilor interesate si fara un sprijin institutional adecvat nu-si va atinge obiectivele", se arata in scrisoare.
In document se precizeaza ca o astfel de lege va avea "un impact negativ" asupra pietei financiare, daca nu este bine pregatita.
"Sfatuim autoritatile sa adopte legea falimentului... mai mult
Marti, 27 Ianuarie 2015, ora 11:02
FMI isi exprima ingrijorarea, intr-o scrisoare transmisa ministrului Finantelor, Darius Valcov, in legatura cu legea falimentului personal, precizand ca fara un studiu de impact adecvat si fara consultarea partilor interesate aceasta poate avea un impact negativ asupra pietei financiare.
Scrisoarea este semnata de Andrea Schaechter, sefa misiunii FMI in Romania si de Elisabetta Capannelli, Country Manger al Bancii Mondiale.
"O lege a falimentului personal eficienta reprezinta o componenta importanta a sistemului modern de insolventa si sprijinim eforturile autoritatilor de a realiza o legislatie in acest domeniu. Suntem, totusi, profund ingrijorati de faptul ca adoptarea unei legi a falimentului personal fara un studiu de impact adecvat, fara consultarea partilor interesate si fara un sprijin institutional adecvat nu-si va atinge obiectivele", se arata intr-o scrisoare a FMI transmisa duminica ministrului Finantelor, Darius Valvov.
In document se precizeaza ca o astfel de lege va avea "un impact negativ" asupra pietei financiare, daca nu este bine pregatita.
"Sfatuim autoritatile sa adopte legea falimentului personal doar dupa efectuarea studiilor de impact necesare si dupa consultarea partilor (...) Incurajam autoritatile sa se inspire din experienta altor tari, in special a tarilor din UE care au adoptat recent legi similare, astfel incat sa fie creata o legislatie cat mai eficienta pentru Romania", se mai arata in scrisoare.
In scrisoare se precizeaza ca... mai mult
Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 14:02
Fondul Monetar International (FMI) sustine ca adoptarea legii insolventei persoanelor fizice fara un studiu de impact adecvat si fara consultarea asociatiilor implicate, ar putea sa nu-si atinga obiectivele si sa aiba un impact negativ pe piata financiara.
"FMI sustine eforturile autoritatilor de a promova o legislatie in domeniu, dar suntem profund ingrijorati ca adoptarea legii insolventei fara un studiu de impact adecvat, fara consultarea asociatiilor implicate, ar putea sa nu isi atinga obiectivele.
Daca nu este planificata cu atentie, bine structurata si bine implementata, o astfel de lege poate avea un impact negativ pe piata financiara", se arata intr-o scrisoare a FMI transmisa ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, guvernatorului Bancii Nationale, Mugur Isarescu, si presedintelui Comisiei juridice din Camera Deputatilor, Bogdan Ciuca.
FMI vine la Bucuresti pentru a treia evaluare a acordului cu Romania
FMI sfatuieste autoritatile sa ...citeste mai departe despre "FMI, critici dure la adresa Guvernului" pe Ziare.com mai mult
Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 12:34
Guvernul a avizat favorabil o initiativa legislativa, initiata de un deputat PSD, privind insolventa persoanelor fizice, in conditiile in care in ultimii doi ani s-a angajat constant fata de FMI, in scrisorile de intentie, sa faca toate eforturile pentru a evita adoptarea unor astfel de initiative.
Avizul favorabil este acordat in contextul in care premierul Victor Ponta a declarat, in vara acestui an, ca Romania nu va avea nevoie sa reinnoiasca acordul cu Fondul Monetar International (FMI), care ajunge la final anul viitor.
In ultimii doi ani, Executivul a respins mai multe initiative legislative pe aceasta tema.
In proiect se arata ca romanii care au datorii sau credite si rate la banci trebuie sa beneficieze de reglementari clare si coerente care sa protejeze persoanele fizice, debitori de buna credinta, de situatia in care, sufocati de cumulul de datorii pe care trebuie sa le ramburseze, ajung in imposibilitate de plata.
Scopul actului normativ este de a asigura acoperirea datoriilor persoanelor fizice fara activitati antreprenoriale, aflate in insolventa, prin intermediul rambursarii datoriilor in baza unui plan ori prin intermediul lichidarii bunurilor respectivilor debitori.
"Executarea silita trebuie sa fie o procedura aplicata numai in ultima instanta, atunci cand debitorul persoana fizica nu mai poate, din diferite motive imputabile acestuia, sa-si respecte angajamentele de la momentul contractarii creditului", se arata in proiect.
Cand poate fi... mai mult
Joi, 02 Octombrie 2014, ora 10:06
Riscurile unei incetari a acordului de finantare cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala par tot mai ridicate dupa ruperea USL, avertizeaza analistii ING Bank.
Potrivit acestora, un guvern condus de PSD ar fi mai predispus la experimente fiscale, precum proiectul privind restructurarea creditelor populatiei -"electorata".
"Mai mult, un guvern condus de socialisti ar putea fi mai predispus spre experimente fiscale (precum creditul fiscal acordat persoanelor indatorate care au venituri sub medie), mai ales in conditiile in care riscurile unei incetari a acordului de finantare cu FMI/Comisia Europeana/Banca Mondiala par tot mai ridicate", noteaza ING.
Destramarea unei majoritati parlamentare de 74% va conduce la cresterea incertitudinilor politice dincolo de viitorul apropiat, se arata intr-o analiza a bancii, potrivit Mediafax.
Analistii amintesc de reintrarea in insolventa a Hidroelectrica, situatie care face aproape sigura ratarea de catre executiv a listarii companiei pana la termenul convenit cu FMI, respectiv 30 iunie.
Prin schema fiscala pentru restructurarea creditelor populatiei, Guvernul vrea sa stimuleze consumul printr-un credit fiscal, sub forma unei reduceri acordate la plata impozitelor, pentru persoanele cu venituri sub salariul mediu net, de 1.610 lei, care obtin de la banca restructurarea creditelor.
PNL a anuntat marti ca renunta la functiile din Guvern si trece in opozitie, in contextul crizei politice care dureaza de mai multe... mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2014, ora 16:21
Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, afirma ca a respins propunerea FMI de intrare in insolventa a unor companii cu datorii, precum CFR Marfa si CFR Calatori,ca asteapta bani de la buget, dar si masuri de rentabilizare de la manageri, in caz contrar restructurarea urmand sa fie "de sus in jos".
"Pentru mine, din punctul meu de vedere nu este chiar cea mai buna solutie (intrarea insolventa, n.r.). S-a pus problema ca CFR Marfa sa intre in insolventa si CFR Calatori, toate companiile. FMI-ul a propus si eu am respins ideea din start ca in scrisoarea de intentie, deci in scrisoarea agreata cu FMI-ul, sa se spuna acest lucru, ca trebuie sa intre in insolventa. FMI-ul a acceptat aceasta obiectie pe care am avut-o, cu conditia ca noi sa restructuram, sa rentabilizam, sa dovedim ca putem si fara sa intram in insolventa", a afirmat ministrul la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV, fiind intrebata daca ar fi de acord cu intrarea in insolventa a companiilor din subordinea ministerului care acumuleaza datorii.
Manescu a spus ca la Ministerul Transporturilor sunt "o gramada de datorii" si multe probleme nerezolvate de ani de zile pe care le-a "mostenit" la preluarea mandatului.
"Eu am o gramada de datorii la Ministerul Transporturilor. (...) Nu am reusit sa le platesc pentru ca domnul Voinea (ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, n.r.) nu mi-a dat bani si pentru ca bugetul Romaniei nu a fost... Sigur ca am vorbit (cu Voinea, n.r.). Eu sper ca... mai mult
Duminica, 15 Decembrie 2013, ora 12:59
Hidroelectrica, una dintre cele mai valoroase companii de stat si-a cerut insolventa din cauza lipsei de lichiditati pentru a-si plati datoriile.
Desi anuntul a atras speculatii privind renegocierea la "limita" a contractelor cu "baietii destepti", procedura de insolventa a Hidroelectrica ar putea determina amanarea listarii companiei, prevazuta si in acordul Romaniei cu FMI.
Insolventa Hidroelectrica are ca scop reorganizarea companiei, care nu poate fi considerata o firma profitabila. Potrivit lui Remus Vulpescu, presedintele Consiliului de administratie al Hidroelectrica, compania are active de un miliard de euro, o cifra de afaceri 800 de milioane de euro si profit de 1 milion de euro.
Vulpescu a declarat ca in prezent compania nu are lichiditati si nici bani pentru a plati apa pe care o foloseste pentru producerea energiei.
Compania, avand actionar majoritar Ministerul Economiei, urma sa fie listata pe Bursa in aceasta toamna, alaturi de Nuclearelectrica.
Vulpescu a declarat marti, intr-un interviu, ca procedura de insolventa din cadrul companiei Hidroelectrica ar putea dura intre 16-18 luni. In acest timp sunt suspendate planurile de listare ale companiei.
Voicu: Nu cred ca promisiunea fata de FMI mai poate fi respectata
Listarea pe Bursa a Hidroelectrica, prevazuta si in acordul incheiat de Romania cu FMI, ar trebui amanata pentru cel putin doi ani, a declarat pentru Business24 analistul Eugen Voicu, presedintele Cert Invest.
"Nu cred... mai mult
Marti, 19 Iunie 2012, ora 17:46