Presedintele Bancii Mondiale, David Malpass, a declarat marti seara ca ritmul de crestere inregistrat de economia mondiala in primul semestru din 2020 ar putea sa fie mai mic decat cifra de 2,5% prognozata de institutia financiara pentru ansamblul acestui an, transmite Bloomberg.
"Vestea buna este ca va fi usor mai mare decat ritmul de crestere din 2019, dar vestea proasta este ca avansul din prima jumatate va fi probabil mai mic din cauza coronavirusului. Insa chiar si o crestere reala de 2,5% pentru economia mondiala nu este suficienta pentru a ridica tarile in curs de dezvoltare", a declarat David Malpass la o reuniune a economistilor americani organizata la Washington.
Potrivit lui Malpass, coronavirusul este principalul subiect de discutii la Banca Mondiala. "Analizam modalitatile prin care sa raspundem sau sa punem la dispozitie resurse pentru statele in curs de dezvoltare. De asemenea ne coordonam actiunile cu Organizatia Mondiala a Sanatatii, care este in prima linie a luptei impotriva virusului, si avem o gama larga de instrumente pe care Banca Mondiala le poate utiliza in cazul in care pandemia se va raspandi", a spus David Malpass.
Presedintele Bancii Mondiale a mentionat in mod special cresterea economica modesta inregistrata de Europa si a subliniat ca politica Bancii Centrale Europene nu functioneaza pentru ca distorsioneaza pietele si subventioneaza partile cele mai putin productive ale economiei. "Ritmul lent de crestere al Europei vine intr-un... mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2020, ora 10:48
Riscurile care planeaza asupra economiei globale par a se accentua pe zi ce trece. Un avertisment in acest sens a fost transmis de David Lipton, adjunctul sefei FMI, Christine Lagarde, in cadrul intrunirii Asociatiei Nationale pentru Afaceri Economice din Washington.
Numarul 2 din ierarhia FMI a atras atentia investitorilor asupra riscului de deraiere a economiei globale, considerand situatia economica a Chinei drept un punct nevralgic, transmite BBC.
"Ultimele date prelucrate de FMI cu privire la economia globala arata inca o data o slabire a liniei de baza a economiei. Suntem cu siguranta intr-un moment delicat", a explicat David Lipton.
Directorul adjunct al FMI a aratat ca exista un risc in crestere de deraiere economica si a facut apel la autoritati sa adopte masuri care sa stimuleze cererea din piete.
Comentariul sau vine imediat dupa ce datele statistice prelucrate de Beijing arata ca exporturile Chinei au scazut cu 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
FMI a anuntat ca ar putea reduce prognoza de crestere economica globala de 3,4% la urmatoarea analiza ce va fi emisa in cursul lunii viitoare.
Din punctul de vedere al analistilor Fondului, privelistea de ansamblu este una sumbra pentru companiile si industriile care mizeaza in continuare pe o redresare rapida a economiei chineze. mai mult
Miercuri, 09 Martie 2016, ora 09:10
Economia mondiala nu pare sa se indrepte spre dezastru anul viitor, dar nimeni nu se asteapta sa creasca miraculos. Expertii se asteapta sa avem o crestere economica modesta in 2016, iar pentru acest rezultat dezamagitor China pare a fi de vina.
A doua mare economie a lumii isi incetineste ritmul de crestere economica, dupa cum au constatat expertii OCDE, FMI si cei ai Conference Board, iar toate celelalte economii dezvoltate vor avea de suferit din aceasta cauza, relateaza CNN Money.
Previziuni diferite
Pentru analisti, a devenit clar ca slabiciune manifestata de economia Chinei va afecta alte piete de pe glob. Statele Unite vor mentine aceeasi linie mediocra a evolutiei economice, iar Europa isi va imbuntatati usor performantele, dar nu in mod semnificativ.
In schimb, economistii forurilor financiare internationale se asteapta ca India si alte cateva economii emergente sa aiba o evolutie de-a dreptul spectaculoasa in 2016.
Economistii Conference Board anticipeaza o crestere a economiei globale de 2,8% pentru anul viitor, cu doar 0,3% mai mult decat in cursul acestui an.
Prognoza lor difera insa de cea data publicitatii de OCDE, care a manifestat ceva mai mult optimism, avansand o crestere a PIB-ului global cu 3,3% in cursul anului viitor.
In ambele cazuri, elementul cheie in descifrarea analizei ramane China. Chiar daca datele oficiale emise de Beijing sunt contestate de unii analisti, pentru moment toata lumea pare de acord ca vom vedea o... mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2015, ora 14:37
Expertii Bancii Asiatica pentru Dezvoltare cred ca economia globala va mai inregistra doua socuri de nivel mediu in perioada urmatoare, prognoza privind cresterea economica din China si India fiind redusa dupa ultima analiza.
Institutia de credit apreciaza ca economia regiunii va creste cu 5,8% in acest an si 6% anul viitor, in scadere fata de perspectiva de crestere de 6,3% prognozata anterior, anunta The Guardian.
Motor gripat
Raportul bancii cuprinde evolutia economiilor din 45 de state din regiune, inclusiv a marilor economii: China, India, Coreea de Sud si Indonezia.
Economistul sef al Bancii Asiatice pentru Dezvoltare, Shang-jin Wei, sustine ca statele puternice ale Asiei vor reprezenta in continuare un motor al economiei globale, chiar daca unul care da semne de oboseala.
"Economiile in curs de dezvoltare din Asia sunt de asteptat sa aduca cea mai importanta contributie regionala la cresterea economica globala, in ciuda incetinirii ritmului de crestere economica.
Sunt insa si cateva turbulente de care trebuie sa tinem cont", estimeaza Shang-jin Wei.
Economia chineza, care a inregistrat o crestere de 7,3% in cursul anului trecut, se va apropia anul acest de un nivel de 6,8%, iar prognoza pentru 2016 indica un nivel si mai scazut, de doar 6,7 procente.
Anterior, banca estimase o crestere economica de 7,2% pe anul in curs si de 7% pentru anul urmator.
"In ciuda cererii de consum robuste, activitatea economica din China nu s-a ridicat la... mai mult
Marti, 22 Septembrie 2015, ora 16:03
Fondul Monetar International a revizuit in scadere perspectiva de crestere economica globala pe anul in curs, ca urmare a unui prim trimestru cu o crestere anemica in Statele Unite si a pericolelor pe care le reprezinta in acest moment Grecia si China.
2015 va fi un an mai slab decat cel anterior, considera expertii FMI, care prognozeaza o crestere economica globala de doar 3,3 procente pe anul in curs, in scadere cu 0,2% fata de prognoza emisa in aprilie si cu 0,1% mai putin decat cresterea globala din 2014, arata agentia Bloomberg.
Riscuri majore
Pentru anul viitor, proiectia emisa de FMI ramane neschimbata, la 3,8% crestere economica globala. Expertii fondului au pastrat aceeasi prognoza ca si in aprilie si pentru pietele din zona euro si China, dar au subliniat riscurile majore prezentate de aceste economii.
In prezent, piata de capital din China se confrunta cu o prabusire fara precedent, de 28%, a indicilor bursieri, in timp ce intreaga zona euro poate fi destabilizata in cazul unei iesiri dezordonate a Greciei din uniunea monetara europeana.
"Balansul distrugator al preturilor activelor si o crestere continua a volatilitatii pietelor raman cele mai mari pericole pentru declansarea unei noi recesiuni", se mentioneaza in raportul FMI dat publicitatii joi.
O piatra de moara care atarna pe umerii economiei globale se dovedeste piata din Statele Unite, pentru care FMI a redus prognoza de crestere economica la doar 2,5% in acest an, de la 3,1% cat se... mai mult
Joi, 09 Iulie 2015, ora 17:53
Fondul Monetar International (FMI) a imbunatatit estimarea privind cresterea economiei globale in acest an, in contextul accelerarii avansului PIB in SUA si Marea Britanie, si a cerut economiilor avansate sa mentina politicile monetare pentru intarirea recuperarii.
Economia globala va creste cu 3,7%, potrivit noilor date publicate de Fond. In octombrie, institutia internationala anticipa un avans de 3,6%, potrivit Bloomberg.
Statele Unite vor inregistra un avans de 2,8%
Statele Unite vor inregistra un avans de 2,8% in acest an, peste estimarea de 2,6% din octombrie.
De asemenea, Japonia va consemna un avans mai rapid, de 1,7%, fata de 1,2% anterior, in timp ce pentru Marea Britanie cresterea economica a fost revizuita de la 1,9% la 2,4%.
"In economiile avansate, deficitele de productie raman in general ridicate si, avand in vedere riscurile, politica monetara ar trebui sa ramana relaxata, in timp ce consolidarea fiscala trebuie sa continue. In multe economii emergente, cererea externa mai puternica din partea economiilor avansate va sustine cresterea, insa vulnerabvilitatea interna ramane un motiv de ingrijorare", se arata in raportul FMI.
Pentru China, a doua mare economie a lumii, Fondul a revizuit estimarea privind majorarea PIB de la 7,3% la 7,5%.
Bancile centrale din SUA, Japonia si zona euro se confrunta cu niveluri reduse ale inflatiei, in timp ce incearca sa stimuleze economia prin dobanzi de politica monetara apropiate de zero si programe de... mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 09:42
Fondul Monetar International (FMI) va imbunatati prognoza privind cresterea economica globala, a declarat directorul general al institutiei, Christine Lagarde, dupa ce aprecia in decembrie progresele inregistrate de SUA, cea mai mare economie a lumii.
"Vom revizui in sens ascendent prognoza globala de crestere economica, peste aproximativ trei saptamani", a declarat Lagarde la Nairobi, in timpul unei intaniri cu liderii mediului de afaceri, citata de Bloomberg.
FMI a redus in luna octombrie estimarile privind cresterea economiei mondiale in 2013 si 2014, din cauza incetinirii dinamicii economiilor emergente si incertitudinilor din SUA privind bugetul.
Doua luni mai tarziu, in luna decembrie, Lagarde a afirmat ca vede "mult mai multa siguranta" in economia SUA.
Rata somajului din SUA a scazut la 7% in noiembrie, de la 7,3% in octombrie, si va continua sa scada odata cu imbunatatirea increderii in revenirea sustenabila a economiei, a mai spus Lagarde.
Fondul estimeaza in prezent o rata de crestere economica globala de 3,6% pentru acest an.
Lagarde a mai afirmat la Nairobi ca reducerea achizitiilor de obligatiuni efectuate de Rezerva Federala a SUA ar putea avea efecte negative pentru economiile emergente, deoarece revenirea statelor dezvoltate creste riscul aparitiei unor turbulente pe pietele financiare.
"Pe masura ce conditiile din economiile avansate se normalizeaza, riscul unei volatilitati mai ridicate pe pietele financiare ar putea crea noi... mai mult
Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 12:35
Seful FMI, Christine Lagarde, a declarat ca estimarile pentru cresterea economica globala vor fi revizuite in scadere fata de prognoza de 3,5% din luna aprilie, potrivit bbc.com.
Lagarde a salutat eforturile liderilor UE de a rezolva criza debitelor, cu ocazia unui discurs tinut la un simpozion economic derulat la Tokyo, in cadrul unui tur de o saptamana in Asia.
Largarde a aratat ca au fost facuti pasi semnificativi, dar este nevoie in continuare de reforme si de implementarea acestora.
Referitor la masurile adoptate de liderii din zona euro saptamana trecuta la Bruxelles, ea a aratat ca "din perspectiva FMI, credem ca mai sunt multe de facut pentru a finaliza reformele".
"Este o chestiune de implementare, o implemendare riguroasa, angajata, echilibrata", a mai spus Lagarde.
Oficialul FMI a apreciat si mutarea privind o unire a sistemului bancar.
Lagarde a subliniat ca ar trebui sa se faca mai mult atat in interiorul, cat si in afara zonei euro, pentru reinnoirea cooperarii dintre tari.
Seful FMI a mai spus ca ar trebui sa se lucreze impreuna pentru restabilirea increderii, pentru reformarea sectorului financiar si pentru atingerea unei cresteri sustenabile. mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 15:58
Fondul Monetar International (FMI) a revizuit, vineri, in sens pozitiv, prognozele de crestere economica globala, de la -1,4% la -1,3% pentru 2009 si, respectiv, de la 2,5% la 2,9% pentru 2010, potrivit unui document al institutiei, citat de Reuters.
Documentul prezinta si prognoze pe 2010, modificate in sens pozitiv, pentru Statele Unite, zona euro , Germania si Marea Britanie, mentinand totodata estimarea pentru Japonia, informeaza Mediafax.
Astfel, Produsul Intern Brut (PIB) al SUA ar trebui sa urce anul viitor cu 1,2%, mai mult decat estimarea anterioara, de 0,8%, iar economia zonei euro va stagna, prognoza anterioara indicand o contractie de 0,3%.
Directorul executiv al Fondului, Dominique Strauss-Kahn , a sustinut, vineri, la Berlin, un discurs amplu in cadrul caruia si-a prezentat aprecierile cu privire la perspectivele economice globale, atingand subiecte precum forta procesului de relansare economica, strategiile de eliminare a pachetelor de stimulare a economiei si a sistemului financiar, precum si reforma sistemelor care guverneaza economia si sectorul financiar mondial.
Strauss-Kahn prevede ca fenomenul de relansare, de revenire, va cuprinde decisiv economia lumii in prima parte a anului viitor, daca strategiile guvernelor privind programele de stimulare introduse in perioada de criza vor fi adecvate.
Seful FMI a avertizat ca eliminarea timpurie a masurilor de sprijin ar putea obstructiona redresarea economiei mondiale, dar a indemnat marile puteri... mai mult
Vineri, 04 Septembrie 2009, ora 17:13