Avertisment FMI: Stabilitatea financiara e pusa in pericol de China, Europa si Japonia

Joi, 06 Octombrie 2016, ora 14:50
6198 citiri
Avertisment FMI: Stabilitatea financiara e pusa in pericol de China, Europa si Japonia
Foto: Wikimedia

Expertii FMI vad un risc crescut pentru stabilitatea financiara globala, ca urmare a pericolelor pe termen mediu ce se intrevad pe pietele din Europa, China si Japonia.

Conform BBC, cel mai recent raport al FMI privind stabilitatea financiara noteaza existenta unor riscuri in crestere pe termen mediu, chiar daca pe termen scurt nu se intrevad deocamdata socuri puternice.

Momentul adevarului

Economistii Fondului sunt usor alarmati de modul in care sistemul bancar evolueaza in prezent.

Pe de o parte, capitalizarea institutiilor de credit ofera un amortizor financiar mai bun decat inaintea crizei globale, iar nivelul lichiditatilor este in crestere, in mare parte si ca urmare a injectiilor de capital efectuate de bancile centrale.

Pe de alta, bancile nu mai reusesc sa fie atat de profitabile, lucru care afecteaza capacitatile lor de a consolida capitalul propriu detinut si de a amplifica programele de creditare.

Problema este, in parte, provocata de nivelul foarte scazut al dobanzilor cu care bancile sunt nevoite sa opereze in prezent, iar efortul lor de a genera profit reflecta si persistenta anemiei economice in statele dezvoltate, fapt care reduce si nivelul cererii de credite.

In acelasi timp, unele bancile mari din zona euro detin un numar impresionant de credite neperformante de care nu au apucat inca sa se ocupe.

Printre acestea se numara bancile din Italia si Portugalia, dar si sucursalele europene ale bancile nipone, nevoite sa migreze catre UE pe fondul slabiciunii manifestate de economia Japoniei si a mediului bancar caracterizat de acelasi scazut al dobanzilor, arata raportul FMI.

Mai mult peisajul financiar mohorat este completat de slabiciunea manifestata de fondurile de pensii si companiile de asigurari, afectate de acelasi mediu al dobanzilor de referinta foarte scazute.

China, un copil-problema

Raportul nu mentioneaza pericolul aparitiei unei noi crize financiare la orizont, dar evidentiaza cat se poate de clar sechelele ramase in urma ultimei crize economice, iar China pare sa joace rolul de copil-problema in economia globala.

Gradul mare de indatorare intalnit in China, atat in sectorul bancar, cat si in randul creditorilor non-bancari pune in pericol economia statului asiatic, dar ameninta sa destabilizeze toate pietele financiare de pe glob, ca urmare a influentei economice a Chinei.

Expertii Fondului considera ca problemele Chinei pot fi rezolvate cu un set de reforme menit sa stabilizeze cresterea economica si sa aduca ceva mai multa lumina in increngaturile financiare din segmentul non-bancar de creditare din tara.

#risc stabilitate financiara, #raport FMI, #sector bancar UE, #credite neperformante, #grad indatorare China , #Rezultate financiare