Grupul petrolier american Exxon Mobil Corp a anuntat vineri ca in primul trimestru al acestui an a inregistrat pierderi de 610 milioane de dolari, acestea fiind primele sale pierderi trimestriale de dupa 1988, ca urmare a prabusirii cererii si a preturilor petrolului.
Comparativ, in primele trei luni ale anului trecut, Exxon Mobil a realizat un profit net de 2,35 miliarde de dolari, transmite Reuters.
Veniturile realizate in primul trimestru de Exxon Mobil au scazut si ele cu 12% pana la 56,2 miliarde de dolari, chiar daca productia de hidrocarburi a companiei a crescut usor pana la patru milioane barili echivalent petrol pe zi.
Exxon Mobil, cea mai mare companie petroliera americana, se alatura astfel altor mari companii petroliere internationale care au raportat rezultate sub asteptari din cauza unei prabusiri istorice a cererii de petrol, in conditiile in care populatia este in carantina iar activitatea companiilor a fost suspendata din cauza pandemiei de coronavirus. In plus, industria petrolului sufera si de pe urma unui excedent de oferta provocat de un razboi al preturilor intre marii producatori mondiali Arabia Saudita si Rusia.
"Pandemia de Covid-19 a afectat in mod semnificativ cererea pe termen scurt, ceea ce a condus la piete supra-aprovizionate si presiuni fara precedent asupra preturilor si marjelor materiilor prime" a declarat directorul general de la Exxon Mobil, Darren Woods.
Ca raspuns la conditiile de pe piata, Exxon a anuntat ca in 2020... mai mult
Sambata, 02 Mai 2020, ora 14:25
Compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producatori de gaze din Romania, vrea sa achizitioneze servicii jurdice pentru a negocia cumpararea unei cote de participare de la gigantul american ExxonMobil pe perimetrul Neptun Deep din Marea Neagra.
Subiectul se afla pe ordinea de zi a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA) din 11 martie.
"Aprobarea achizitionarii de servicii juridice de consultanta, de asistenta si/sau de reprezentare externa a Romgaz pentru negocierea si dupa caz achizitia unei cote de participare de la ExxonMobil pe perimetrul offshore XIX Neptun Deep", arata convocatorul transmis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Premierul Ludovic Orban a vorbit luna trecuta despre intentia Exxon Mobil de a vinde participatia de 50% pe care o are la proiectul din Marea Neagra si a precizat ca ar putea exista un consortiu format din Romgaz, OMV Petrom si o alta firma care sa faca o oferta.
La randul sau, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat ca o prioritate a mandatului sau este ca exploatarile din Marea Neagra sa se realizeze, in cel mai scurt timp, insa a transmis companiei Exxon ca, daca doreste sa plece, "sa respecte legislatia romaneasca pe care au folosit-o cand au intrat".
Americanii de la ExxonMobil se pregatesc sa renunte la exploatarea gazelor din Marea NeagraIohannis: Informatia privind vanzarea participatiei Exxon la Marea Neagra nu este reala
"Aceste exploatari reprezinta si o consolidare a securitatii nationale,... mai mult
Marti, 04 Februarie 2020, ora 22:39
Ministerul Petrolului din Egipt a anuntat marti ca a semnat doua acorduri cu grupul american Exxon Mobil Corp pentru efectuarea de explorare pentru petrol si gaze naturale in Marea Mediterana, informeaza Reuters.
Cele doua acorduri includ o investitie de minim 332 milioane de dolari, a precizat Ministerul Petrolului din Egipt. Primul acord este pentru efectuarea de lucrari de explorare in perimetrul North East Amriya si prevede o investitie de minimum 220 milioane de dolari. Cel de-al doilea este pentru perimetrul North Marakia si prevede o investitie de minim 112 milioane de dolari.
Luna trecuta, Exxon Mobil a anuntat ca a achizitionat doua perimetre cu o suprafata combinata de 1,7 milioane acri in zona de coasta a Egiptului, consolidandu-si portofoliul in zona de est a Mediteranei.
Descoperirea campului Zohr, cea mai mare descoperire de gaze facuta vreodata in Egipt si in Marea Mediterana, in anul 2015 de catre grupul italian Eni a declansat un interes crescut in sectorul energetic din Egipt. Tara incearca sa se pozitioneze ca un hub energetic in zona de est a Mediteranei, importand gaze din Israel si exportand spre Iordania si posibil spre Europa si Asia.
Ministerul Petrolului din Egipt a precizat ca tranzactia cu Exxon Mobil duce numarul total de acorduri semnate cu investitorii dupa 2014 la 82 iar investitiile minime totale au ajuns la aproximativ 16 miliarde de dolari.
La inceputul acestei luni, Exxon Mobil a confirmat ca analizeaza o posibila iesire... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2020, ora 12:41
Ungaria va semna un nou acord pe termen lung de aprovizionare cu gaze naturale din Rusia daca grupul american Exxon Mobil Corp nu va lua o decizie finala, pana in luna septembrie, privind investitia in proiectul offshore Neptun, a declarat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, pentru Reuters.
In apele teritoriale romanesti ale Marii Negre, companiile ExxonMobil si OMV Petrom exploreaza impreuna blocul Neptun, unde primele estimari arata existenta unor zacaminte de gaze intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi.
Potrivit firmei de consultanta Deloitte, rezervele de gaze naturale ale Romaniei din Marea Neagra ar putea pune in discutie pozitia dominanta a grupului rus Gazprom pe piata de furnizare de gaze naturale din Europa Centrala si de Est.
Accesarea resurselor din Marea Neagra ar putea diversifica sursele de aprovizionare din regiune si ar aduce guvernului Romaniei venituri de 26 de miliarde dolari pana in 2040.
"ExxonMobil poate revolutiona piata furnizarii de energie in Europa. Insa ar trebui sa ia o decizie finala de investitii", a spus Szijjarto intr-un interviu acordat Reuters in orasul american Houston, unde a inaugurat un consulat al Ungariei. "Daca nu vor lua o decizie pana in luna septembrie, voi fi nevoit sa semnez un nou contract pe termen lung cu rusii" a adaugat oficialul ungar.
La inceputul acestei luni, directorul general al grupului austriac OMV, Rainer Seele, a declarat ca divizia OMV Petrom este intr-un "dialog intensiv" cu Guvernul... mai mult
Joi, 16 Mai 2019, ora 15:57
Grup Servicii Petroliere SA, compania omului de afaceri Gabriel Comanescu, a castigat un contract de 23 de milioane de dolari cu Exxon pentru prospectiuni la mare adancime cu submersibil in Marea Neagra.
Contractul a fost atribuit prin licitatie publica, iar, potrivit anuntului de atribuire, obiectivul acordului cadru este "asigurarea accesului ExxonMobil la resursele identificate ca fiind necesare pentru prestarea in cadrul contractelor subsecvente a serviciilor de prospectiune geofizica cu vehicul subacvatic autonom in apa de mare".
Gabriel Comanescu, in varsta de 46 de ani, are o avere de 480-500 milioane euro, potrivit topului Forbes din 2012. Actionarul majoritar al companiei Grup Servicii Petroliere, firma care a castigat contractul cu Exxon este Upertrom Group, controlata de omul de afaceri.
Contractul, "colac de salvare" pentru compania aproape de faliment
Contractul de 23 de milioane de dolari cu Exxon vine ca o "gura de oxigen" pentru compania afla cu un picior in prapastie. Infiintata in 2004, firma Grup Servicii Petroliere SA se afla intr-o situatie financiara instabila. Compania a raportat in primele sase luni ale acestui an o cifra de afaceri de peste 472 de milioane de lei (106 milioane de euro) si o pierdere de peste 103 milioane de lei (27,9 milioane de euro).
Totusi, anul trecut compania a iesit pe profit. In 2012, compania a declarat afaceri de peste 813 milioane de lei (182 milioane de euro) raportat la un profit net de 143,5 milioane... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 12:16
ExxonMobil continua investitiile in programul de forare in Marea Neagra si a semnat noi contracte prin care a atribuit mai multor companii lucrari in valoare de circa 66 milioane de dolari.
Saptamana trecuta, ExxonMobil a mai atribuit patru contracte cu lucrari de peste 15 milioane de dolari, cheltuielile totale ale companiei americane depasind nivelul de 80 de milioane de dolari, pana in prezent.
Noi contracte de peste 60 milioane dolari, semnate de ExxonMobil
Cel mai mare contract, in valoare de 23,14 milioane de dolari, a fost atribuit romanilor de la Grupul Servicii Petroliere care va asigura servicii de prospectiune geofizica cu vehicul subacvatic autonom in apa de mare adancime.
In acelasi timp, italienii de Fugro Oceansismica au semnat trei contracte cu ExxonMobil, in valoare de peste 26 milioane de dolari, prin care vor asigura prospectiune geofizica offshore in zona de coasta a Marii Negre, prospectiune geofizica 2D de inalta rezolutie in Marea Neagra si servicii de prospectiune geofizica pe fundul marii.
Forajul in Marea Neagra va genera deseuri care vor fi eliminate de compania romaneasca Oil Depol Service, care a castigat un contract de aproape 14,5 milioane de dolari.
Alte trei contracte, in valoare de aproape 2,4 milioane de dolari, au fost semnate de ExxonMobil cu Schlumberger Logelco, care va asigura, printre altele, servicii de testare, inspectare, prelucrare si fabricare, testarea si analizarea compozitiei si puritatii gazelor in... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 17:55
Divizia Exxon Mobil din Romania a lansat un apel de cereri de oferta pentru firmele interesate sa ofere servicii de forare in Marea Neagra. Valoarea estimata a contractelor este intre 250 si 750 milioane de dolari.
Contractul va avea o durata de 4 ani si prevede forarea a pana la sapte puturi in Marea Neagra, unde Exxon a demarat explorarile pentru gaze naturale impreuna cu OMV Petrom, transmite Bloomberg.
Ofertele pot fi depuse pana pe 7 ianuarie 2013, iar intregul contract va fi finantat de Exxon.
OMV si compania americana Exxon sustin ca au gasit in Marea Neagra, numai in perimetrul romanesc pe care il exploateaza, zacaminte ce cuprind intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale - adica o cantitate suficienta pentru a garanta consumul pentru patru ani in Romania.
Gaze naturale: Romania, tot mai interesanta pentru Europa, dupa descoperirea din Marea Neagra mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 10:37
Exxon Mobil, cea mai mare companie petroliera listata la bursa si partenerul OMV Petrom in activitatile de explorare din Marea Neagra, a anuntat investitii anuale de 37 miliarde de dolari in urmatoarea perioada.
Suma care confirma estimarile anterioare si care se aliniaza trendului de cheltuieli masive al industriei. Potrivit noului raport Exxon, cheltuielile pentru investitii cresc de la 33 miliarde de dolari la 37 miliarde de dolari pe an. In 2011, capitalul si cheltuielile de explorare s-au ridicat la 36,8 miliarde de dolari, relateaza Reuters.
Tonul acestui trend de majorare a capitalului a venit de la competitorul de dimensiuni mai mici, Chevron, care a crescut bugetul la 32,7 miliarde de dolari, dupa ce anul trecut si-a depasit cu 3 miliarde de dolari bugetul prevazut. De asemenea, si Royal Dutch Shell a majorat bugetul pentru investitii la 33 miliarde de dolari.
Costuri mai mari, resurse mai putine
In plus, costul fortei de munca ar putea creste cu 9% in acest an, iar companiile petroliere s-ar putea confrunta in Australia cu un deficit de muncitori.
"Activitatea de gasire a zacamintelor de titei va deveni mai costisitoare, iar companiile petroliere pariaza pe cresterea pretului petrolului pe termen lung, o recesiune la nivel mondial fiind putin probabila in acest moment", este de parere Michael Yoshikami, de la YCMNET Advisors.
Avantajul companiilor petroliere este faptul ca nu au nevoie sa isi fac griji pe termen scurt asupra fluctuatiilor... mai mult
Sambata, 25 Februarie 2012, ora 11:55
Premierul Emil Boc a avut, luni, o intrevedere cu reprezentantii companiei ExxonMobil cu care a discutat despre stadiul programului de explorare in perimetrul Neptun din Marea Neagra.
Reprezentantii companiei ExxonMobil au prezentat sefului Executivului stadiul programului de explorare in ape de mare adancime in perimetrul Neptun din Marea Neagra, derulat impreuna cu Petrom.
In acest sens, acestia au mentionat ca pentru acest program si pentru forarea primei sonde de mare adancime in apele romanesti ale Marii Negre - Domino - 1, ExxonMobil a adus in Romania tehnica de ultima generatie. Acest program de forare la sonda Domino - 1 este estimat sa dureze pana la 90 de zile, la care se adauga o perioada de analiza si interpretare a datelor colectate.
In cadrul intrevederii, primul-ministru Emil Boc a subliniat sprijinul pe care il acorda Guvernul investitorilor romani si straini, in conditiile in care prioritatile sunt legate de sustinerea mediului de afaceri si crearea locurilor de munca.
Totodata, premierul a mentionat importanta dezvoltarii proiectelor de explorare in sectorul energetic, in scopul sustinerii eforturilor Romaniei de diversifica sursele de energie si de a reduce dependenta de importuri in acest domeniu.
In vara anului trecut, Guvernul a decis prelungirea cu cinci ani a perioadei de explorare in cadrul Acordului de concesiune incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, pe de o parte, si companiile OMV Petrom si Exxon Mobil, pe... mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 20:44