Firma lui Gabriel Comanescu ia 23 de milioane de dolari de la Exxon ca sa faca analize cu submersibilul in Marea Neagra

Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 12:16
4657 citiri
Firma lui Gabriel Comanescu ia 23 de milioane de dolari de la Exxon ca sa faca analize cu submersibilul in Marea Neagra
Omul de afaceri Gabriel Comanescu, proprietarul companiei Grup Servicii Petroliere

Grup Servicii Petroliere SA, compania omului de afaceri Gabriel Comanescu, a castigat un contract de 23 de milioane de dolari cu Exxon pentru prospectiuni la mare adancime cu submersibil in Marea Neagra.

Contractul a fost atribuit prin licitatie publica, iar, potrivit anuntului de atribuire, obiectivul acordului cadru este "asigurarea accesului ExxonMobil la resursele identificate ca fiind necesare pentru prestarea in cadrul contractelor subsecvente a serviciilor de prospectiune geofizica cu vehicul subacvatic autonom in apa de mare".

Gabriel Comanescu, in varsta de 46 de ani, are o avere de 480-500 milioane euro, potrivit topului Forbes din 2012. Actionarul majoritar al companiei Grup Servicii Petroliere, firma care a castigat contractul cu Exxon este Upertrom Group, controlata de omul de afaceri.

Contractul, "colac de salvare" pentru compania aproape de faliment

Contractul de 23 de milioane de dolari cu Exxon vine ca o "gura de oxigen" pentru compania afla cu un picior in prapastie. Infiintata in 2004, firma Grup Servicii Petroliere SA se afla intr-o situatie financiara instabila. Compania a raportat in primele sase luni ale acestui an o cifra de afaceri de peste 472 de milioane de lei (106 milioane de euro) si o pierdere de peste 103 milioane de lei (27,9 milioane de euro).

Totusi, anul trecut compania a iesit pe profit. In 2012, compania a declarat afaceri de peste 813 milioane de lei (182 milioane de euro) raportat la un profit net de 143,5 milioane de lei (32,2 milioane de euro).

Potrivit rapoartelor furnizate de Risco, compania se afla intr-o situatie financiara instabila. Nivelul profitabilitatii operationale si nete, precum si situatia datoriilor curente nete se afla intr-o zona care indica riscuri ridicate. Este probabil ca in perioada urmatoare aceasta firma se va confrunta cu dificultati in asigurarea lichiditatilor necesare pentru a-si desfasura activitatea in conditii optime.

Actionarul majoritar al companiei este SC Upetrom Grup Management (90%), iar restul pachetului de actiuni este detinut de Comanescu Gabriel (5%) si SC Rci Grup de Consultanta (5%).

Romania are in Marea Neagra rezerve de gaze estimate la 42-84 mld metri cubi

Exxon Mobil Corp. si OMV Petrom au anuntat, la finalul lunii septembrie, ca vor investi mai multe miliarde de dolari in blocul Neptun din Marea Neagra.

Cele doua companii sustin ca au gasit in Marea Neagra, numai in perimetrul romanesc pe care il exploateaza, zacaminte ce cuprind intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale - adica o cantitate suficienta pentru a garanta consumul pentru patru ani in Romania.

Consumul de gaze al Romaniei este de 13-14 miliarde de metri cubi anual, astfel ca zacamintele de acolo ar putea acoperi necesarul tarii timp de sase ani.

Romania scoate la licitatie 36 de campuri petroliere

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a anuntat ca va lansa o noua runda de licitatii pentru 36 de perimetre petroliere, dintre care opt sunt situate in Marea Neagra.

Oferte similare au avut loc in 2010, cand 20 din cele 30 de domenii scoase la licitatie au fost inchiriate.

ExxonMobil va exploata gaze naturale si in Ucraina

ExonnMobil, intr-un consortiu format cu Shell, Petrom si cu ucrainienii de la compania de stat Nadra, a incheiat un acord preliminar cu Ucraina pentru exploatarea perimetrului gazeifer Skifski din nord-vestul Marii Negre, potrivit unui anunt al presedintiei ucrainene.

Consortiul va extrage gaze naturale din zacamantul Skifski, localizat in largul coastelor Ucrainei, in apropiere de tarmul Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#Exxon investitii, #Exxon submarin, #Exxon rezerve Marea Neagra , #Investitii