Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ce inseamna pentru Romania rezerva de gaze "de importanta mondiala" din Marea Neagra

Ce inseamna pentru Romania rezerva de gaze "de importanta mondiala" din Marea Neagra


Rezerva de gaze din Marea Neagra, "o descoperire de importanta mondiala", asa cum o descrie seful OMV, Gerhard Roiss, ar putea conduce, dupa 2020, la o schimbare radicala pe piata energetica locala: preturi mai mici la gaze, reducerea dependentei fata de importuri si castiguri anuale estimate de un miliard de euro pentru stat.

"Redeventele ar trebui sa fie o sursa potentiala de castiguri, dar nu singura si nu cea mai importanta. Gazul care se gaseste in aceasta acumulare va intra pe piata romaneasca pentru ca, deocamdata nu avem niste conducte de export de gaze", a precizat pentru Business24 Ionut Purica, expert in energie.

In perimetrul romanesc al Marii Negre, Neptun Petrom si ExxonMobil au gasit deja o acumulare de gaze a carei valoare se ridica la 17 miliarde de euro.

Estimarile preliminare plaseaza zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei. Pentru extractia de gaze naturale, compania va achita o redeventa cuprinsa intre 4% si 13% din valoarea productiei brute.

"Gazul se va valorifica in piata romaneasca, ceea ce va duce la diminuarea importurilor. In plus, atunci gazul poate veni pe piata locala la un pret mai mic decat cel din import. Din cate stiu eu, rezerva minima este de 42 de miliarde de metri cubi, iar noi importam cam trei miliarde de metri cubi pe an, ceea ce inseamna acoperirea importurilor timp de 14 ani", a explicat specialistul.

Rezerva "gigantica de petrol si gaz, o descoperire de importanta mondiala"

La inceputul anului, OMV Petrom si Exxon Mobil Exploration and Production Romania au anuntat ca au facut o descoperire semnificativa la exploatarile din Marea Neagra.

ExxonMobil a anuntat pentru urmatorii doi ani investitii de pana la 1,23 miliarde de dolari in foraj petrolier si lucrari adiacente in Marea Neagra.

Directorul general al grupului austriac OMV, Gerhard Roiss, a declarat recent pentru revista Manager, ca grupul a localizat in Marea Neagra o rezerva "gigantica de petrol si gaz, o descoperire de importanta mondiala".

Perimetrul se afla in concesiunea Petrom. Compania romaneasca impreuna cu filialele companiei americane Exxon Mobil au inceput, in decembrie 2011, forajul intr-un perimetru petrolier din Marea Neagra.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 4139 ori