Ucraina vrea sa renunte la gazele rusesti prin exploatarea zacamintelor de sist

Miercuri, 02 Mai 2012, ora 21:23
1340 citiri
Ucraina vrea sa renunte la gazele rusesti prin exploatarea zacamintelor de sist

Pentru prima oara in ultimele doua secole, Ucraina intrevede o cale de independenta energetica fata de Moscova, prin intermediul unor exploatari de gaze inchise in era sovietica si a unor zacaminte de sist cu rezerve suficiente sa asigure necesarul tarii timp de 100 de ani.

Royal Dutch Shell, Exxon Mobil si Chevron, trei dintre cele mai mari patru companii petroliere la nivel mondial, au participat saptamana trecuta la o licitatie din Ucraina pentru drepturi de explorare a zacamintelor de gaze, transmite Bloomberg.

"Ucraina este un fruct usor de cules. Are bazine bine cunoscute care au fost prost administrate si subfinantate. Exista un consens la nivelul industriei privind potentialul urias al acestora", a declarat Bertrand des Pallieres, director general al companiei Cadogan Petroleum din Londra, implicata in 14 proiecte din Ucraina.

Daca forajele din Ucraina vor avea succes, tara va putea sa isi reduca dependenta de gazele livrate de Gazprom, punand capat vulnerabilitatii economiei la deciziile luate la Kremlin.

Ucraina, care a facut parte din imperiul rusesc din secolul 18 si apoi din Uniunea Sovietica pana in 1991, detine mii de puturi conventionale de gaze naturale, multe dintre ele inchise si abandonate in anii '70, cand Moscova a decis sa transfere productia in Siberia.

Ucraina intentioneaza sa scoata la licitatie, in aceasta luna, o participatie de pana la 70% la un proiect de la zacamantul Oleska din vestul tarii si la Iuzivska, in est.

In aceste regiuni exista rezerve de gaze conventionale si de sist, iar ENI si TNK-BP au platit fiecare intre 1,3 milioane dolari si 1,9 milioane dolari pentru dreptul de participare la licitatia de atribuire a licentelor, potrivit guvernului de la Kiev.

Statul vrea sa mai atribuie doua licente de explorare a gazelor in Marea Neagra si o alta la un zacamant terestru, in urmatoarele saptamani.

Ucraina are potentialul sa isi tripleze productia interna de gaze la 60 de miliarde de metri cubi de gaze pe an, pana in 2030, cu ajutorul companiilor internationale, si ar ajunge la un nivel atins in anii '60, cand asigura o treime din necesarul URSS, punand capat dependentei de Rusia, a declarat Pallieres.

Pentru triplarea productiei la nivelul din era sovietica, Ucraina are nevoie sa investeasca anual pana 10 miliarde de dolari, in urmatorul deceniu, a adaugat seful Cadogan Petroleum.

Compania de stat Naftogaz a cumparat anul trecut 45 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia, pentru care a platit 13,9 miliarde de dolari, respectiv 8,4% din PIB, a declarat in martie Anatoli Miarkovski, secretar de stat in Ministerul de Finante.

Autoritatile de la Kiev vor reducerea pretului gazelor rusesti la 250 de dolari pentru o mie de metri cubi, de la nivelul de 416 dolari in primul trimestru, pentru a diminua deficitul bugetar care a atins anul trecut 4,3% din PIB.

Rusia cere in schimb o participatie la operatorul gazoductelor ucrainene, care transporta pana la 80% din gazele siberiene destinate Uniunii Europene, dar Ucraina se opune.

#Ucraina gaze rusesti, #Ucraina zacaminte sist, #exploatare zacaminte sist Ucraina , #UE