Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Tac si sapa. ExxonMobil se apropie de zacamintele petroliere din Marea Neagra

Tac si sapa. ExxonMobil se apropie de zacamintele petroliere din Marea Neagra


ExxonMobil continua investitiile in programul de forare in Marea Neagra si a semnat noi contracte prin care a atribuit mai multor companii lucrari in valoare de circa 66 milioane de dolari.

Saptamana trecuta, ExxonMobil a mai atribuit patru contracte cu lucrari de peste 15 milioane de dolari, cheltuielile totale ale companiei americane depasind nivelul de 80 de milioane de dolari, pana in prezent.

Noi contracte de peste 60 milioane dolari, semnate de ExxonMobil

Cel mai mare contract, in valoare de 23,14 milioane de dolari, a fost atribuit romanilor de la Grupul Servicii Petroliere care va asigura servicii de prospectiune geofizica cu vehicul subacvatic autonom in apa de mare adancime.

In acelasi timp, italienii de Fugro Oceansismica au semnat trei contracte cu ExxonMobil, in valoare de peste 26 milioane de dolari, prin care vor asigura prospectiune geofizica offshore in zona de coasta a Marii Negre, prospectiune geofizica 2D de inalta rezolutie in Marea Neagra si servicii de prospectiune geofizica pe fundul marii.

Forajul in Marea Neagra va genera deseuri care vor fi eliminate de compania romaneasca Oil Depol Service, care a castigat un contract de aproape 14,5 milioane de dolari.

Alte trei contracte, in valoare de aproape 2,4 milioane de dolari, au fost semnate de ExxonMobil cu Schlumberger Logelco, care va asigura, printre altele, servicii de testare, inspectare, prelucrare si fabricare, testarea si analizarea compozitiei si puritatii gazelor in programul de forare in Marea Neagra.

Rezervele Romaniei de gaze naturale din Marea Neagra, estimate la 42-84 mld metri cubi

Exxon Mobil Corp. si OMV Petrom sustin ca au gasit in Marea Neagra, in perimetrul romanesc pe care il exploateaza, zacaminte ce cuprind intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale - adica o cantitate suficienta pentru a garanta consumul pentru patru ani in Romania.

Cele doua companii au anuntat, la finalul lunii septembrie, ca vor investi mai multe miliarde de dolari in blocul Neptun din Marea Neagra.

Consumul de gaze al Romaniei este de 13-14 miliarde de metri cubi anual, astfel ca zacamintele de acolo ar putea acoperi necesarul tarii timp de sase ani.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2668 ori