Exxon "pompeaza" 15 milioane de dolari in Marea Neagra

Joi, 10 Octombrie 2013, ora 16:50
1971 citiri
Exxon "pompeaza" 15 milioane de dolari in Marea Neagra
Rezervele Romaniei de gaze din Marea Neagra, estimate la 42-84 mld metri cub

ExxonMobil investeste, pentru inceput, peste 15 milioane de dolari (circa 53,77 milioane de lei), fara TVA, in programul de forare in Marea Neagra, in cadrul caruia a semnat contracte cu patru companii.

Divizia Exxon Mobil din Romania estima ca valoarea contractelor pentru serviciile de forare in Marea Neagra se situeaza intre 250 si 750 de milioane de dolari.

Contractele cu ExxonMobil vor avea o durata de patru ani si prevad, printre altele forarea de puturi in Marea Neagra, unde compania a demarat explorarile pentru gaze naturale impreuna cu OMV Petrom.

Cel mai mare contract, de 9,6 milioane dolari

Cel mai mare contract, in valoare de 9,59 milioane de dolari (34,2 milioane lei) fara TVA, prevede asigurarea de servicii de control pentru forarea de puturi si a fost atribuit companiei texane Wild Well Control.

Al doilea contract ca valoare, respectiv 2,06 milioane dolari (7,35 milioane lei) fara TVA, a fost atribuit companiei Baker Hughes International, care va asigura servicii de carotaj conventional.

Pentru furnizarea de echipamente plutitoare si ghidaje pentru programul de forare in Marea Neagra, ExxonMobil a platit 1,73 milioane dolari (6,17 milioane lei) companiei Weatherford International Eastern Europe.

Pozitionarea echipamentelor de foraj in Marea Neagra va fi asigurata de compania constanteana Shark, pentru aproape 1,7 milioane dolari (peste 6 milioane de lei) fara TVA.

Romania are in Marea Neagra rezerve de gaze estimate la 42-84 mld metri cubi

Exxon Mobil Corp. si OMV Petrom au anuntat, la finalul lunii septembrie, ca vor investi mai multe miliarde de dolari in blocul Neptun din Marea Neagra.

Cele doua companii sustin ca au gasit in Marea Neagra, numai in perimetrul romanesc pe care il exploateaza, zacaminte ce cuprind intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale - adica o cantitate suficienta pentru a garanta consumul pentru patru ani in Romania.

Consumul de gaze al Romaniei este de 13-14 miliarde de metri cubi anual, astfel ca zacamintele de acolo ar putea acoperi necesarul tarii timp de sase ani.

Romania scoate la licitatie 36 de campuri petroliere

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a anuntat ca va lansa o noua runda de licitatii pentru 36 de perimetre petroliere, dintre care opt sunt situate in Marea Neagra.

Oferte similare au avut loc in 2010, cand 20 din cele 30 de domenii scoase la licitatie au fost inchiriate.

ExxonMobil va exploata gaze naturale si in Ucraina

ExonnMobil, intr-un consortiu format cu Shell, Petrom si cu ucrainienii de la compania de stat Nadra, a incheiat un acord preliminar cu Ucraina pentru exploatarea perimetrului gazeifer Skifski din nord-vestul Marii Negre, potrivit unui anunt al presedintiei ucrainene.

Consortiul va extrage gaze naturale din zacamantul Skifski, localizat in largul coastelor Ucrainei, in apropiere de tarmul Romaniei.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#ExxonMobile investitii, #Exxon contracte, #Exxon Romania , #Investitii