Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ExxonMobil si Petrom pregatesc investitii de 1 miliard de dolari in explorarea din Marea Neagra

ExxonMobil si Petrom pregatesc investitii de 1 miliard de dolari in explorarea din Marea Neagra


ExxonMobil si Petrom se asteapta sa investeasca pana la un miliard de dolari in programul de explorare, care cuprinde campania de achizitie seismica 3D, finalizata, si forajul suplimentar de explorare si evaluare.

Cele doua companii, Exxon Mobil si Petrom au finalizat cea mai mare campanie de seismica 3D inregistrata in Marea Neagra, acoperind o suprafata de peste 6.000 de kilometri patrati aferenta blocului Neptun Deep.

Totodata, cele doua companii au cumparat de la Diamond Offshore Drilling Inc o platforma de foraj, Ocean Endeavor, pentru a relua forajul de explorare pe blocul offshore Neptun Deep din Romania la sfarsitul anului in curs sau inceputul anului 2014.

Platforma Ocean Endeavor a fost proiectata sa foreze in ape cu adancimi de pana la 2.400 de metri si o adancime totala de foraj de pana la 10.600 de metri.

"Datele colectate in timpul campaniei seismice si al programului de foraj de explorare vor fi folosite pentru a evalua dimensiunea si fezabilitatea comerciala a descoperirii Domino, anuntata in 2012, dar si potentialul altor prospecte in blocul Neptun Deep", se arata intr-un comunicat al OMV Petrom.

Zacamant de gaze estimat la 84 miliarde metri cubi

Anul trecut, cele doua companii au anuntat o descoperire semnificativa de gaze in urma forarii sondei Domino-1, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.

"Ramanem foarte incurajati de descoperirea Domino si continuam sa colectam date suplimentare necesare pentru a confirma dimensiunea resurselor si potentiala fezabilitate comerciala a acestora", a declarat directorul general al ExxonMobil Exploration and Production Romania, John Knapp.

La randul lui, Johann Pleininger, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatile de explorare si productie, a afirmat ca investitiile ulterioare aferente fazelor de evaluare si dezvoltare ar putea ajunge la cateva miliarde de dolari si ca astfel de investitii au un impact major in economie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1809 ori