Exploatarea petrolului rusesc, problematica pentru companiile occidentale

Marti, 23 Octombrie 2012, ora 12:25
1673 citiri
Exploatarea petrolului rusesc, problematica pentru companiile occidentale

Companiile petroliere importante, precum Exxon Mobil si Royal Dutch Shell se vor confrunta cu probleme la exploatarea titeiului rusesc, dupa noul parteneriat incheiat luni intre BP si compania de stat ruseasca Rosneft.

Tinand cont ca BP detine acum 12,8% din Rosneft si poate sa-si mareasca pachetul de actiuni pana la 19,75%, iar parteneriatul a primit "binecuvantarea" Presedintelui Putin, gigantul britanic detine acum o pozitie clar avantajata pe piata ruseasca.

Desi este posibil ca si alte firme sa incheie contracte pentru exploatarea rezervelor masive de titei din Rusia, niciuna nu va putea concura cu sprijinul de care beneficiaza BP din partea rusilor, a declarat Pavel Molchanov, analist la Raymond James & Associates din Huston, pentru Bloomberg.

Exxon si Rosneft vor continua contractul de 3,2 miliarde de dolari de exploatare a petrolului din Oceanul Arctic si Marea Neagra, semnat anul trecut. Este insa putin probabil ca alte firme sa incheie intelegeri de aceeasi magnitudine pe viitor, crede Molchanov.

"Prin semnarea acestui acord, cele mai importante personaje ale ale guvernarii rusesti, inclusiv presedintele Vladimir Putin, trateaza BP ca fiind principalul partener occidental pentru industria ruseasca de petrol si gaz. (...) Acest lucru inseamna ca nici o alta companie nu va avea acces la coridoarele puterii asa cum are BP", a explicat acesta.

Aceasta perspectiva este impartasita si de alti analisti. "Pentru companiile petroliere straine care cauta sa-si extinda productia si rezervele, (n.r.accesul la petrolul din) Rusia nu mai este acum posibil", a declarat Robbert Van Batenburg, directorul de cercetare pentru Louis Capital Markets din New York. Acordul cu BP "ii sperie pe ceilalti (n.r. competitori)".

Problemele concurentilor

Exxon, compania din sectorul energetic cu cea mai mare valoare din lume, dar si alti mari giganti ai industriei intampina probleme in ultima perioada in a reveni din trendul descendent al productiei, pe masura ce exploatarile petroliere se epuizeaza, iar accesul la altele noi este dificil din cauza ca acestea ori sunt controlate de stat, ori sunt prea scumpe, precum este cazul Orientului Mijlociu si Americii de Sud.

Productia Exxon a scazut pentru al patrulea trimestru consecutiv in iunie 2012, ajungand la un minimum pentru ultimii doi ani, la 4,15 milioane barili de petrol pe zi. Cresterea rezervelor companiei s-a redus si ea in 2011, la doar 0,5%, dupa ce in 2010 a fost de 7,9%, iar in 2009 de 8,9%.

Shell se confrunta si ea cu probleme, productia scazand in opt din ultimii noua ani, in timp ce costurile de explorare s-au triplat in ultimii cinci ani, potrivit datelor Bloomberg.

Si productia Chevron e in scadere. In trimestrul doi al lui 2012 s-a redus cu 2,6%, atingand cel mai scazut nivel al acestei perioade a anului din 2008. De asemenea, rezervele companiei au scazut cu 4,5% fata de acum 10 ani.

Acordul BP - Rosneft

Luni, BP a anuntat ca vinde companiei rusesti de stat Rosneft participatia de 50%, detinuta la TNK-BP.

BP va primi, in schimbul participatiei, 17,1 miliarde de dolari si 12,8% din Rosneft, adica 26 de miliarde de dolari in total, cu posibilitatea de a mari pachetul de actiuni la 19,75%.

In urma tranzactiei, Rosneft va controla aproximativ jumatate din sectorul energetic rus si va deveni cel mai mare producator de titei din lume cotat la bursa.

Totodata, Rosneft va cumpara si actiunile detinute la TNK-BP de consortiul AAR, pentru suma de 28 miliarde de dolari.

Rosneft devine cel mai mare producator de titei din lume, cotat la bursa

#petrol rusesc, #exploatare petrol Rusia, #piata petrol mondiala, #producatori petrol , #Companii energetice