In contextul pandemiei de COVID-19, conducerea Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti (UNEJ), prin Biroul Executiv al Consiliului Uniunii, a decis suspendarea evacuarilor silite pe durata instituirii starii de urgenta in Romania.
Pe langa suspendarea evacuarilor, conducerea UNEJ a mai decis ca executorii judecatoresti sa suspende toate procedurile de executare silita directa, precum si luarea altor masuri cu privire la prevenirea raspandirii coronavirusului, atat in randul cetatenilor, cat si al executorilor si al angajatilor birourilor acestora, potrivit unui anunt postat pe site-ul institutiei.
Conform art. 42 alin. (5) din Decretul nr. 195/2020 din 16 martie 2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, activitatea de executare silita continua doar in cazurile in care este posibila respectarea regulilor de disciplina sanitara stabilite prin hotararile Comitetului National privind Situatiile Speciale de Urgenta, in scopul ocrotirii drepturilor la viata si la integritate fizica ale participantilor la executarea silita.
Dupa publicarea decretului, unele instante au suspendat provizoriu dosarele de executare silita. Asa s-a intamplat de exemplu la Judecatoria Gherla, care a decis suspendarea unei astfel de proceduri la solicitarea unei persoane care era executata silit de o banca, in cazul unui credit ipotecar.
Riscul de a ramane pe drumuri
Barbatul avea deja o cerere de suspendare a executarii silite, motivata prin faptul ca... mai mult
Marti, 24 Martie 2020, ora 10:51
Probleme pentru ferma de porci Salcia, ai carei coproprietari sunt fiul si varul lui Liviu Dragnea: A ajuns in pragul executarii silite si, in plus, risca sa fie afectata, in curand, de epidemia de pesta porcina africana, care s-a extins si in Teleorman.
Pe 17 octombrie, un executor judecatoresc s-a prezentat la ferma Salcia pentru a recupera o datorie de sute de mii de euro pe care societatea ar avea-o catre un furnizor olandez, informeaza ProTV.
Mai exact, sustin jurnalistii, olandezii au inceput sa livreze, inca de anul trecut, porci vii catre ferma din Teleorman. Strainii ar fi urmat sa isi recupereze banii pe aceasta marfa etapizat, pe masura ce Salcia crestea si trimitea porcii la sacrficat.
De cateva saptamani, insa, se pare ca ferma din Teleroman nu a mai facut plati catre societatea olandeza. Potrivit ProTV, datoria pe care Salcia o are catre olandezi se ridica la aproape jumatate de milion de euro.
Executorul judecatoresc a plecat, pe 17 octombrie, cu mana goala de la Salcia, din cauza ca n-a gasit, in tarcuri, porcii olandezilor. Cu toate acestea, avocatii companiei din Olanda se gandesc sa faca plangere penala impotriva celui care se ocupa de ferma. Adica impotriva lui Liviu Dragne, varul liderului PSD Liviu Dragnea.
Pesta ar putea face ravagii si in Teleorman
Autoritatea Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) anunta, inca de pe 16 octombrie, ca epidemia de pesta porcina africana (PPA) a ajuns si in Teleorman.
Boala a... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2018, ora 10:08
Asa cum cheltuielile de judecata pot fi micsorate de catre instanta, la cerere, prin reducerea onorariilor incasate de avocati, la fel se intampla si in cazul executorilor judecatoresti, care fac parte tot din sistemul juridic privat.
Pentru ca desfasoara o activitate independenta, la fel ca avocatii, si executorii pot fi supusi dispozitiilor de reducere a onorariilor, atunci cand nu se aplica ordinul ministrului privind aprobarea onorariilor minimale si maximale ale executorilor.
Prin urmare, atata vreme cat un executor isi fixeaza un onorariu maximal, el trebuie sa fie justificat de faptul ca procedura de executare silita a fost deosebita si astfel a fost necesara o munca suplimentara. In caz contrar, incasarea unui onorariu maximal nu este justificata si poate fi diminuata de catre instanta de judecata.
O alta modalitate de reducere, de data asta pentru persoanele cu venituri sub salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, ar fi ca onorariile minimale si maximale... citeste mai departe despre "Cum sa anulezi sau sa micsorezi onorariul executorului judecatoresc - Sfatul avocatului" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 09:10
Politistii efectueaza luni dimineata 15 perchezitii domiciliare, in Bucuresti si in judetele Ilfov si Ialomita, la persoane banuite de comiterea unor infractiuni de evaziune fiscala.
Peste 70 de politisti participa la actiune, iar prejudiciul cauzat bugetului de stat prin comiterea de infractiuni este estimat la 3 milioane de euro, arata un comunicat al Politiei Romane.
Vor fi puse in aplicare si 8 mandate de aducere emise pe numele persoanelor banuite de comiterea de infractiuni, urmand ca, cei in cauza sa fie condusi la sediul Politiei, pentru audieri si dispunerea masurilor procedurale ce se impun.
Activitatile sunt efectuate intr-o cauza penala ce vizeaza activitatea infractionala a lucratorilor unui birou de executor judecatoresc si a reprezentantilor a 10 de societati comerciale, ce sunt banuiti de comiterea... citeste mai departe despre "Perchezitii la executori judecatoresti - prejudiciu de 3 milioane de euro" pe Ziare.com mai mult
Luni, 20 Aprilie 2015, ora 08:04
2Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) are de recuperat peste 3 milioane de lei, dupa ce Judecatoria Sectorului 2 a admis noua contestatii la executare, in acest scop avand nevoie de executori care accepta sa presteze servicii la onorarii minime, se arata intr-un comunicat.
Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor arata ca, in intervalul februarie - aprilie, Judecatoria Sectorului 2 a admis mai multe contestatii la executare si a dispus, in noua dosare, intoarcerea sumelor trase din conturile ANRP de executorii judecatoresti.
"In urma acestor sentinte, Autoritatea urmeaza sa recupereze suma de 3.070.557 lei. Ca urmare a deciziei de intoarcere a executarii, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a demarat procedura de recuperare a sumelor. In acest scop, Autoritatea a invitat Camerele Executorilor Judecatoresti din fiecare judet sa-si anunte membrii cu privire la acest demers, solicitand colaborarea cu acei executori care accepta sa presteze servicii la onorariile minimale, stabilite prin legislatia specifica", se arata in comunicatul remis vineri agentiei Mediafax.
ANPR nu vrea avocati. Ar complica situatia
ANPR precizeaza ca in acest demers nu utilizeaza servicii de avocati, pentru a nu ingreuna si mai mult situatia persoanelor care trebuie sa restituie banii trasi in mod nelegal.
"Pana la comunicarea raspunsurilor de catre Camerele teritoriale, pentru asigurarea transparentei, repartizarea cauzelor... mai mult
Sambata, 06 Iulie 2013, ora 10:28
Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), crede ca renuntarea la executorii bancari se va traduece in costuri mai mari pentru clienti, deoarece bancile vor fi nevoite sa apeleze la executori judecatoresti pentru valorificarea garantiilor, potrivit NewsIn. "Parerea noastra este ca procesul de recupere a creantelor prin valorificarea garantiilor va avea de suferit, in sensul ca va incetini acest ritm. In al doilea rand, clientii care sunt proprietarii acelor bunuri aduse in garantie vor avea si ei de suferit pentru ca la nivel de costuri cu executarea in cazul executorilor judecatoresti sunt mult superioare costurilor pe care le avem noi acum cu executorii bancari. Trebuie sa avem in vedere ca toate aceste costuri trebuie suportate in final clientul", a spus Ghetea.
El a precizat ca, la nivel de costuri, executorii judecatoresti percep un comision mai mare.
"Clientii se vor afla in situatia care, din valorificarea unor bunuri, executorul judecatoresc va cere un comison care este superior celui perceput de banca in prezent. Banca nu percepe pentru executorii bancari taxe speciale. In plus, in foarte multe cazuri executorul bancar este in masura de a convinge clientul ca nu este bine sa se execute garantia si ca este mai bine sa gaseasca o solutie", a spus Ghetea.
Totodata, el a declarat ca se poate ajunge la situatii in care sa nu fie acoperita datoria in urma executarii garantiei.
"Un caz de care eu stiu, in care mai multe banci au executat impreuna cu... mai mult
Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 09:57
Proiectul noului Cod de procedura Civila presupune inlocuirea executorilor bancari cu cei judecatoresti, ceea ce ar duce la costuri mai mari si credite mai scumpe, sustin reprezentantii bancilor. Conform acestora, executarea silita a oricarui titlu executoriu se realizeaza numai de catre executorul judecatoresc, chiar daca prin legi speciale se dispune altfel, informeaza Pro Tv. Astfel, activitatea executorilor bancari va fi restransa, locul lor fiind luat de executorii judecatoresti. Asociatia Romana a Bancilor se impotriveste insa acestei decizii, sustinand ca executorii bancari sunt mult mai flexibili decat cei judecatoresti si deseori prefera sa reesaloneze creditul unui datornic in loc sa-l execute silit. mai mult
Luni, 02 Martie 2009, ora 15:27
Raiffeisen Bank a lansat Contul Executor, un cont curent special dedicat birourilor individuale ale executorilor judecatoresti si societatilor civile profesionale ale executorilor judecatoresti, pentru efectuarea operatiunilor in regim de consemnare, a anuntat astazi banca. Contul de Consemnare Executor este disponibil in lei, euro sau dolari si permite transferuri catre orice cont si orice banca de pe teritoriul Romaniei, fara a fi necesara deplasarea la banca, ci numai un apel telefonic la Raiffeisen Direct pentru Profesii Liberale, serviciu disponibil gratuit. Banca nu percepe comisioane bancare utilizatorilor pentru deschidere sau inchidere de cont, administrare cont, incasare, plata, virament sau extras cont. Sumele aflate in cont pot fi vizualizate on-line oricand si de oriunde in timp real prin internet banking, acest serviciu fiind, de asemenea, disponibil gratuit. Contul de Consemnare Executor permite gestionarea sumelor in regim de consemnare, acestea fiind sume colectate de executorii judecatoresti in cadrul procedurilor de executare silita. Raiffeisen Bank a infiintat departamentul dedicat Profesiilor Liberale la inceputul anului 2008, cand a lansat un pachet financiar pentru dezvoltarea activitatilor de afaceri ale segmentului profesii liberale, precum cabinetele medicale si de tehnica medicala, cabinetele de avocatura, birourile notariale sau executorii judecatoresti. Raiffeisen Bank este o banca universala care isi ofera produsele si serviciile... mai mult
Miercuri, 04 Februarie 2009, ora 13:52