Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bancile ameninta cu dobanzi si comisioane mai mari

Bancile ameninta cu dobanzi si comisioane mai mari

Bancile sunt nemultumite de prevederea Codului de Procedura Civila potrivit careia vor fi obligate sa renunte la proprii lor executori bancari si sa apeleze la serviciile executorilor judecatoresti si ameninta cu dobanzi si comisioane mai mari la credite.

Bancherii afirma ca vor trebui sa dea mai multi bani pentru onorariile executorilor judecatoresti. "Executorii nonbancari sunt platiti pe baza de comision, care poate ajunge chiar si la 10-20% din valoarea proprietatii executate, in anumite cazuri. In prezent, executorii bancari primesc un salariu, ca angajati ai bancilor", a declarat Oana Petrescu, vicepresedinte al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

In plus, executorii nemaifiind controlabili, se poate ajunge la situatia prelungirii cazurilor de executare, iar asta inseamna ca dosarele devin mai costisitoare. Consecinta este clara: "Toate aceste costuri suplimentare vor duce la cresterea dobanzilor creditelor si a comisioanelor bancare", adauga Oana Petrescu.

Mai mult, spun bancherii, in urma acestei prevederi vor avea de suferit si clientii rau-platnici, pentru ca executorii judecatoresti transeaza altfel problema prin comparatie cu executorii bancari.

De celalalta parte, executorii judecatoresti ii contrazic pe bancheri in aceasta disputa. "Onorariile noastre nu le stabilesc bancile, ci ministrul Justitiei, prin ordin. In general, ele reprezinta 1% din valoarea creantei, dar se poate ajunge si la 10% in anumite conditii", a declarat pentru Gandul Marius Crafcenco, presedintele Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti din Romania (UNEJR).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1681 ori