Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ghetea: Renuntarea la executori inseamna costuri mai mari pentru client

Ghetea: Renuntarea la executori inseamna costuri mai mari pentru client

Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), crede ca renuntarea la executorii bancari se va traduece in costuri mai mari pentru clienti, deoarece bancile vor fi nevoite sa apeleze la executori judecatoresti pentru valorificarea garantiilor, potrivit NewsIn.

"Parerea noastra este ca procesul de recupere a creantelor prin valorificarea garantiilor va avea de suferit, in sensul ca va incetini acest ritm. In al doilea rand, clientii care sunt proprietarii acelor bunuri aduse in garantie vor avea si ei de suferit pentru ca la nivel de costuri cu executarea in cazul executorilor judecatoresti sunt mult superioare costurilor pe care le avem noi acum cu executorii bancari. Trebuie sa avem in vedere ca toate aceste costuri trebuie suportate in final clientul", a spus Ghetea.

El a precizat ca, la nivel de costuri, executorii judecatoresti percep un comision mai mare.


"Clientii se vor afla in situatia care, din valorificarea unor bunuri, executorul judecatoresc va cere un comison care este superior celui perceput de banca in prezent. Banca nu percepe pentru executorii bancari taxe speciale. In plus, in foarte multe cazuri executorul bancar este in masura de a convinge clientul ca nu este bine sa se execute garantia si ca este mai bine sa gaseasca o solutie", a spus Ghetea.


Totodata, el a declarat ca se poate ajunge la situatii in care sa nu fie acoperita datoria in urma executarii garantiei.


"Un caz de care eu stiu, in care mai multe banci au executat impreuna cu alti creditori, au executat un bun care era pentru acoperirea unor credite de circa 800.000 de lei, iar bunul a fost vandut cu 84.000 lei si nu a putut fi acoperit decat partial comisoanele cerute de executori, iar clientul a ramas in continuare dator si fara bun", a explicat Ghetea.


Potrivit acestuia, cei 350 executorii bancari au posibilitatea sa devina executori judecatoresti, ceea ce insemna ca vor trebui sa paraseasca banca. La nivel de sistem exista 600 executori bancari si judecatoresti.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1603 ori