Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, miercuri, plafonarea preturilor la electricitatea furnizata in regim reglementat pentru clientii casnici, in urmatorii 3 ani.
Institutia a anuntat ca - in vederea transpunerii prevederilor Ordonantei Teodorovici - a adoptat metodologia de plafonarea a preturilor la energia electrica pentru clientii casnici si modul in care o vor aplica Furnizorii de Ultima Instanta (FUI), adica Electrica, Enel, Cez si E.on.
Astfel, ANRE transmite ca:
"Au fost stabilite trei perioade de aplicare a tarifelor reglementate, dupa cum urmeaza:
prima perioada de aplicare - 1 martie 2019-31 decembrie 2019a doua perioada de aplicare - 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2020a treia perioada de aplicare - 1 ianuarie 2021-28 februarie 2022 ".
Potrivit aceleiasi institutii:
"Prin aplicarea Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate si a preturilor aplicate de furnizorii de ultima instanta (FUI) clientilor finali, preturile la clientii casnici care beneficiaza de furnizarea energiei electrice in regim reglementat nu vor creste".
Reamintim ca, recent, ANRE a emis un alt ordin prin care ii obliga pe marii producatori de energie electrica din Romania sa vanda buna parte din productie pe piata reglementata, astfel incat profiturile sa nu depaseasca 5%.
Asa cum Ziare.com v-a informat deja, producatorii de energie au reactionat, informand ca astfel de masuri pun in pericol chiar siguranta energetica a... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2019, ora 18:49
Varfurile de preturi pe pietele engros de electricitate nu inseamna neaparat ca piata nu functioneaza corect, sustine Francesco Starace, CEO si general manager Enel.
Acesta sustine ca nu vede motive majore de ingrijorare, piata din Romania avand un cadru de functionare destul de bun, insa ar vrea sa stie de ce au urcat preturile la energie in Romania.
"Varfurile de preturi pe pietele engros de electricitate nu inseamna neaparat ca piata nu functioneaza corect. Mai degraba este o chestiune de cerere si oferta, care sunt in dezechilibru si cred ca cel mai probabil aceasta a fost situatia si in Romania.
Intrebarea nu este daca piata functioneaza sau nu, ci care este echilibrul intre cerere si oferta si cum este administrat.
Nu vad motive majore de ingrijorare. Cred ca piata din Romania are un cadru de functionare destul de bun, dar se pune intrebarea in ce mod actorii inteleg modul in care pozitiile lor, long sau short, influenteaza piata si cum putem sa evitam aceste varfuri de preturi in viitor", a spus, marti, Starace, intr-o conferinta de presa.
El a precizat ca, in sine, aceste cresteri abrupte, volatilitatea sunt o problema de dezechilibru intre cerere si oferta, o combinatie de factori pe un termen scurt.
"Deci, nu avem vreo ingrijorare legata de cadrul de functionare a pietei in acest moment. Dar, cu siguranta, vrem sa stim de ce aceasta situatie s-a intamplat, pentru a putea preveni sa se repete pe viitor", a mai afirmat oficialul Enel.
In ceea... mai mult
Marti, 21 Noiembrie 2017, ora 17:28
Se ieftineste curentul, gratie unei decizii luate azi de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Aceasta a aprobat, miercuri, reducerea tarifelor specifice la operatorii de distributie pentru anul 2017.
"Tarifele calculate pentru anul 2017 inregistreaza, fata de anul 2016, scaderi cuprinse intre 3,80% si 9,04%", precizeaza ANRE, intr-un comunicat.
Iata exact scaderile de pret la distributia catre consumatorii casnici:
Enel Distributie Banat - 9,04%
Enel Distributie Dobrogea - 6,36%
E-Distributie Muntenia (fosta Enel) - 8,37%
E.ON Moldova Distributie - 3,80%
CEZ Distributie - 4,55%
Electrica Distributie Muntenia Nord - 7,92%
Electrica Distributie Transilvania Nord - 5,98%
Electrica Distributie Transilvania Sud - 3,87%
Potrivit atributiilor sale de reglementare, anual, pana la data de 31 decembrie, ANRE are obligatia aprobarii tarifelor pentru serviciul de distributie a energiei electrice, pentru fiecare operator de distributie concesionar, ...citeste mai departe despre "Curentul electric se ieftineste cu pana la 9% din 2017" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2016, ora 17:40
Pretul de productie pentru energia electrica a scazut de la 50,5 euro pe MWh, in 2008, la 31,5 euro pe MWh, in 2014, cu aproape 40%, dar aceasta scadere nu a fost simtita nici de consumatori nici de producatori, pentru ca distribuitorii au luat "partea leului", a declarat, miercuri, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu.
"S-a inregistrat in acest an o scadere a pretului la producator. Un salt fenomenal, de la 50,5 euro pe MWh, in 2008, la 31,5 euro pe MWh, in 2014. Un plus extrem de atractiv pentru consumator, dar el nu s-a regasit la consumator, transmite Agerpres.
Si, uitandu-ne, vedem ca s-a dus catre distribuitor, transportator si a mai fost absorbit de niste taxe. Uitandu-ne, de asemenea, in structura pretului, observam ca s-au inregistrat cresteri extraordinare la tariful de distributie. Deci, distribuitorul a luat partea leului dintre toti jucatorii din piata. Cel care sufera in continuare este producatorul. Iar la distributie nu regasim acest plus in tarif in calitatea serviciilor, pentru ca avem un numar foarte mare de reclamatii", a explicat Iulian Iancu.
Mai mult, deputatul a vorbit si despre problemele pe care le au consumatorii cu distribuitorii in solutionarea reclamatiilor, al caror numar a crescut in ultima perioada.
"Termenele sunt foarte lungi. Aici, campion in sens negativ este Enel, unde perioada medie de solutionare este de 43 de zile, desi termenul legal este de maximum 30 de zile", a... mai mult
Miercuri, 05 Noiembrie 2014, ora 14:45
FMI si Comisia de la Bruxelles au folosit acordul de imprumut cu Romania nu numai pentru a infeuda financiar poate pe vecie tara, dar si pentru a-i baga pe gat asa-numita pompos liberalizare a pietei si preturilor in energie, de fapt, la o analiza atenta, o banala, dar distructiva crestere a preturilor in acest sector vital, cu consecinte absolut dramatice: letale pur si simplu pentru bruma de economie romaneasca ce mai exista in Romania; letale pur si simplu pentru ramasitele clasei mijlocii, care au supravietuit crizei; letale pur si simplu pentru controlul national ce se mai mentinea ca un firicel de ata intr-un segment al economiei!
Prin aceste consecinte este vorba poate de cea mai neagra pata din istoria economica a Romaniei postdecembriste. Este, prin consecinta, la concurenta cu asa-zisa privatizare a Petrom de catre guvernul Nastase (privatizare un fel de a spune, pentru ca Petrom a fost transferata de sub controlul statului roman sub controlul statului austriac!) si cu scoaterea de catre dl Isarescu din detinere nationala a practic intregului sistem bancar. Desi mai concureaza si dl Tariceanu, care, dupa ce a incasat banii pe BCR si i-a fituit, a mai vandut si viitorul, instrainand perimetrele de exploatare petroliera din Marea Neagra inainte ca acestea sa fie atribuite Romaniei de Curtea Internationala de la Haga!
Noua tragedie este asumata cu zambetu-i zeflemitor pe buze de dl Ponta! Implicit de alianta politica ce il sprijina parlamentar ca... mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 13:52
Adunarea Generala a Actionarilor Enel Distributie Banat si cea a companiei Enel Distributie Dobrogea au aprobat recent acordarea de dividende echivalente cu 60% din rezultatul net inregistrat in 2010, a anuntat vineri compania. "Enel Distributie Banat va acorda dividende in valoare de 83,56 milioane lei (19,5 milioane euro), iar Enel Distributie Dobrogea va acorda dividende in valoare totala de 56,15 milioane de lei (13 milioane euro)", a informat compania.
Enel Investment Holding BV detine 51,0030% din actiunile Enel Distributie Dobrogea, in timp ce restul participatiei este impartita intre compania Electrica SA (24,9033%) si Fondul Proprietatea (24,0937%).
Enel Distributie Banat are o structura similara de actionariat, pachetul majoritar fiind detinut de Enel Investment Holding BV (51,0030 %), urmat de Electrica (24,8692%) si Fondul Proprietatea (24,1278%).
mai mult
Vineri, 20 Mai 2011, ora 13:28
Pretul electricitatii nu va creste in acest an ca urmare a punerii in functiune a unor turbine eoliene cu o capacitate de cateva sute de megawatt (MW), a declarat, miercuri, directorul de planificare a retelei din Transelectrica (TEL), Dan Preotescu, potrivit Mediafax."Parerea mea personala este ca in acest an vor fi construite capacitati eoliene de 200-400 MW, care nu se vor simti in pretul la consumatorul final. Pretul energiei va fi afectat, in sensul cresterii, de energia eoliana, cand vor fi instalate turbine de 1.500-2.000 MW, in doi-trei ani, in functie de cei care fac proiectele", a afirmat Preotescu la un forum pe teme de energie regenerabila organizat de Business Review.
Electricitatea produsa de turbine eoliene este mai scumpa decat cea obtinuta in unitati termoelectrice, nucleare sau hidroelectrice, din cauza costurilor mai mari de constructie a capacitatilor de productie.
Mai multe companii, printre care CEZ din Cehia sau Enel din Italia au anuntat ca in acest an vor incepe sa produca electricitate in turbine eoliene in Romania. mai mult
Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 12:49