Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ANRE a aprobat plafonarea preturilor la electricitate pentru clientii casnici

ANRE a aprobat plafonarea preturilor la electricitate pentru clientii casnici

Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, miercuri, plafonarea preturilor la electricitatea furnizata in regim reglementat pentru clientii casnici, in urmatorii 3 ani.

Institutia a anuntat ca - in vederea transpunerii prevederilor Ordonantei Teodorovici - a adoptat metodologia de plafonarea a preturilor la energia electrica pentru clientii casnici si modul in care o vor aplica Furnizorii de Ultima Instanta (FUI), adica Electrica, Enel, Cez si E.on.

Astfel, ANRE transmite ca:

"Au fost stabilite trei perioade de aplicare a tarifelor reglementate, dupa cum urmeaza:

prima perioada de aplicare - 1 martie 2019-31 decembrie 2019a doua perioada de aplicare - 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2020a treia perioada de aplicare - 1 ianuarie 2021-28 februarie 2022 ".

Potrivit aceleiasi institutii:

"Prin aplicarea Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate si a preturilor aplicate de furnizorii de ultima instanta (FUI) clientilor finali, preturile la clientii casnici care beneficiaza de furnizarea energiei electrice in regim reglementat nu vor creste".

Reamintim ca, recent, ANRE a emis un alt ordin prin care ii obliga pe marii producatori de energie electrica din Romania sa vanda buna parte din productie pe piata reglementata, astfel incat profiturile sa nu depaseasca 5%.

Asa cum Ziare.com v-a informat deja, producatorii de energie au reactionat, informand ca astfel de masuri pun in pericol chiar siguranta energetica a Romaniei.

Spre exemplu, Hidroelectrica a atras atentia asupra faptului ca "distrugerea egalitatii de sanse in initierea si exercitiul unei anumite activitati economice, este prohibita".

In plus, Nucleareletrica a avertizat ca masurile prevazute prin Ordonanta 114/2018 - pentru care ANRE creeaza acum norme de aplicare - "vor afecta major capacitatea entitatii de a finanta proiectele majore de investitii aflate in derulare, precum retehnologizarea Unitatii 1". ...citeste mai departe despre "ANRE a aprobat plafonarea preturilor la electricitate pentru clientii casnici" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 933 ori