Presedintele ANRE, catre consumatori: Negociati-va facturile de energie si gaze pentru un pret mai mic

Marti, 27 Iunie 2017, ora 21:46
1043 citiri
Presedintele ANRE, catre consumatori: Negociati-va facturile de energie si gaze pentru un pret mai mic
Foto: Arhiva Ziare.com

Consumatorii trebuie sa negocieze cu furnizorii de utilitati, in special cu cei care ofera mai multe servicii la pachet, pentru a obtine preturi mai bune la energie electrica si gaze naturale, a declarat, marti, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

El a oferit propriul exemplu, precizand ca a economisit foarte mult dupa ce purtat negocieri cu un singur furnizor care ii livreaza atat energie electrica, cat si gaze naturale.

"Eu, de exemplu, la mine acasa am acelasi furnizor si de energie, si de gaze. Oferta pe energie electrica este negociata si este mult mai mica decat oferta furnizorului de ultima instanta din zona in care locuiesc. Plus ca este mult mai simplu, pentru ca am relatie cu o singura firma de furnizare, si de gaze, si de energie", a explicat oficialul ANRE.

Havrilet a precizat ca, de la 1 iulie, va creste pretul doar pentru consumatorii casnici care sunt alimentati de furnizorii de ultima instanta, adica cei traditionali: Enel, E.ON, CEZ si Electrica, in functie de zona in care locuiesc.

"Pentru consumatorii care au incheiat contracte cu furnizorii pe piata libera, pretul nu creste, ci ramane cel din contractul aflat in vigoare", a aratat el.

Presedintele ANRE a explicat ca furnizorii traditionali, care ofera energie in regim de ultima instanta, au cel mai mare pret de pe piata, pentru ca acesti furnizori trebuie sa poata oferi energie in orice moment, chiar si consumatorilor care raman fara furnizor.

"Dar, daca va uitati in comparatorul de preturi, in toate zonele unde sunt furnizori de ultima instanta, sunt 14-15 oferte la preturi mai mici decat cele ale furnizorilor de ultima instanta. Furnizorul de ultima instanta este pragul cel mai scump, de acolo se negociaza la preturi mai mici. Inclusiv furnizorii de ultima instanta au oferte cu preturi mai mici pe piata concurentiala. Pretul cerut de Enel, spre exemplu, pe contracte negociate, este sub valoarea de referinta (stabilita de ANRE - n.r.). Aceasta este o valoare de referinta pentru ca este pentru furnizarea de ultima instanta, care nu se negociaza", a aratat Havrilet.

Totodata, el a admis ca sunt foarte putini consumatori casnici care au incheiat contracte in regim concurential, in principal din lipsa informatiilor, si a aratat ca ANRE va obliga furnizorii de ultima instanta sa-si anunte toti consumatorii ca au posibilitatea de a face acest lucru.

"Am venit cu un program prin care vom obliga furnizorii de ...citeste mai departe despre "Presedintele ANRE, catre consumatori: Negociati-va facturile de energie si gaze pentru un pret mai mic" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ANRE negociere facturi gaze, #ANRE negociere facturi , #Stiri Macroeconomie