Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Curtea de arbitraj de la Paris a decis ca Enel va plati Romaniei peste 400 milioane de euro

Curtea de arbitraj de la Paris a decis ca Enel va plati Romaniei peste 400 milioane de euro

Enel trebuie sa dea statului roman 401 milioane de euro, a decis Curtea de arbitraj de la Paris. Suma este mai mica decat cea reclamata de Guvern, de 550 milioane de euro.

"Curtea de Arbitraj International de la Paris a stabilit ca Enel trebuie sa cumpere o participatie de 13,57% din companiile de electricitate din regiunea Muntenia pentru un pret de circa 400 milioane euro, mai putin decat suma ceruta de statul roman, care era de peste 550 milioane euro, cu tot cu dobanzi", au declarat luni seara, pentru News.ro, surse apropiate situatiei.

Ulterior, Enel a confirmat ca a primit decizia Curtii de Arbitraj de la Paris, mentionand ca rezultatul acestui arbitraj este in linie cu asteptarile companiei, si a precizat ca analizeaza in prezent detaliile acestei hotarari.

Prin contractul de privatizare a fostei companii Electrica Muntenia Sud, Guvernul a primit clauza "Put option" (dreptul de a vinde 13,57% din actiunile companiei, ramase in proprietatea sa dupa ce Enel a devenit actionar majoritar in urma procesului de privatizare), insa nu a fost stabilit un pret fix, ci o formula de calcul bazata pe elemente care pot fi interpretabile.

Intrucat partile nu au ajuns la un acord in aceasta privinta, conform cu practica comerciala internationala, cazul a fost inaintat la Curtea de Arbitraj de la Paris.

Enel a afirmat la acea vreme ca este hotarata sa respecte clauzele din contractul de privatizare, inclusiv achizitia pachetului de actiuni, dar la un pret corect, stabilit in urma unei formule de calcul agreata de ambele parti.

In septembrie 2014, Departamentul pentru Energie a fost informat de Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE) ca Tribunalul International de Arbitraj de la Paris a admis cererea de arbitraj in cazul Enel. Procesul a durat doi ani si jumatate.

SAPE solicita atunci Enel plata unei sume de 521,583 milioane de euro.

In 2008, Enel a achizitionat direct de la Electrica 50% din actiunile Electrica Muntenia Sud, pentru 395 milioane de euro, si a subscris noi actiuni la majorarea de capital social, cu suma de 425 milioane de euro, ajungang sa detina 64,4% din titluri.

Enel detine trei din cele opt distributii regionale de energie electrica din Romania. Grupul are 2,7 milioane de clienti pe piata romaneasca, in zona Capitalei, Banat si Dobrogea. Enel are peste 3.100 de angajati in Romania. ...citeste mai departe despre "Curtea de arbitraj de la Paris a decis ca Enel va plati Romaniei peste 400 milioane de euro" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1209 ori
Citeste mai multe despreEnel bani Romania instanta Paris