Cum s-a vazut in piata reducerea TVA-ului la produse alimentare si la bauturi non-alcoolice aplicata in iunie anul acesta?
In primul rand, conform datelor INS, micsorarea cotei la 9% s-a tradus intr-o inflatie negativa, care a fost in medie de -6.8% in perioada iunie - septembrie 2015, potrivit unui studiu realizat de GfK remis Ziare.com.
Pe de alta parte, din suma totala pe care romanii ar fi putut sa o economiseasca in urma unor preturi mai mici, 76% a fost reintrodusa in circuitul cumparaturilor de larg consum.
Mai exact:
Mai mult de jumatate din aceasta suma a fost directionata catre produsele alimentare si bauturile non alcoolice.17 procente au mers catre zona produselor ne-alimentare - produse de ingrijire personala si de ingrijire a casei.Restul ...citeste mai departe despre "Unde s-au dus banii ramasi in buzunarele romanilor dupa reducerea TVA la alimente (Grafic)" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Decembrie 2015, ora 17:17
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, considera ca efectele reducerii TVA la alimente se vor simti incepand de luni, iar aceasta masura va aduce o crestere aditionala a PIB-ului de 0,6% pana la finalul acestui an.
"Sunt convins ca efectele (reducerii TVA la alimente - n. red.) se vor simti incepand de luni. Aceasta masura, aplicata de la 1 iunie, de reducere a TVA la 9%, va aduce o crestere aditionala a PIB-ului de 0,6% pana la finalul lui 2015.
(...) Sunt convins ca vor fi foarte multi agenti economici care vor intelege ca trebuie sa fie un efort comun al Guvernului, pe de o parte, si al celor care sunt in piata, pe de alta parte", a spus, vineri, Teodorovici, la conferinta "Viitorul IMM-urilor, in contextul globalizarii pietei - impactul TTIP asupra ...citeste mai departe despre "Teodorovici: Efectele reducerii TVA se vor simti incepand de luni" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 29 Mai 2015, ora 19:24
Potrivit unei analize a Ministerului Finantelor, scaderea preturilor de consum la produsele de panificatie in perioada septembrie 2013 - iunie 2014 a fost de 10,4%.
Aceasta diminuare a insemnat o transmisie in proportie de 86% a masurii de reducere a TVA in ieftinirea produselor de panificatie. Adica un beneficiu care a revenit in proportie de sase septimi consumatorilor si o septime producatorilor si comerciantilor.
Efectele asteptate la masura pe toate alimentele
Reamintim ca, din motive de matematica elementara, cele 15 procente in minus aplicate pe valoarea adaugata echivaleaza cu doar 12,1% la nivelul pretului de vanzare. Ceea ce ar constitui atat reducerea maxim posibila cat si cazul ideal, in care tot beneficiul din diminuarea taxarii ar fi transmis consumatorilor.
Cresterea productiei de faina, ...citeste mai departe despre "Reducerea TVA la alimente si inflatia mascata: Atentie la inflatia post-electorala" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 Mai 2015, ora 07:21
Reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%, de la 1 iunie, este asteptata cu interes de toata lumea, deopotriva de consumatori, producatori, retaileri si autoritati.
Castigurile marilor retele de magazine ar putea avansa, in acest an, cu 15-20%, pe fondul cresterii apetitului de consum si modificarii marjelor operationale,urmare a schimbarii cotei TVA, estimeaza analistii de la KeysFin, intr-o analiza privind evolutia retailului alimentar romanesc in perioada 2009-2014.
Vor scadea cu adevarat preturile la alimente, de la 1 iunie, asa cum ne dau asigurari autoritatile si cum promit marii retaileri? La cum fluctueaza tarifele in magazine, sansele ca acest lucru sa se intamplepe termen mediu si lungpar a fi destul de reduse, afirma economistii de la KeysFin.
"Artificiile cu preturi le-am vazut si in cazul reducerii TVA la paine, iar rezultatele au fost contradictorii. Unele produse s-au ieftinit, altele nu. Estimam ca acelasi fenomen se va produce si pe 1 iunie.
Vom vedea, probabil, pe termen scurt, o scadere de preturi conjucturala,urmata, pe termen mediu si lung de o scumpire sensibila, graduala, argumentata de motive de ordin operational (cresteri de preturi la utilitati, carburanti etc.) ",afirma acestia.
Potrivit KeysFin, vestea buna este ca semnalul dat de reducerea TVA va aveaconsecinte pozitive in stimularea consumului, principalul motor al economiei.
"Preturile reprezinta un important factor psihologic care influenteaza comportamentul de consum.... mai mult
Miercuri, 27 Mai 2015, ora 10:42
Majoritatea romanilor considera ca reducerea TVA la alimente si bauturi nealcoolice reprezinta o masura buna atat pentru ei, cat si pentru economie, releva un barometru de opinie realizat de Inscop Research.
83,8% dintre romani sunt de acord cu afirmatia "reducerea TVA la alimente si bauturi nealcoolice este o masura buna pentru mine personal". Doar 5,4% au o parere contrara, nonraspunsurile la aceasta intrebare fiind de 10,8%.
Totodata, 78,2% dintre respondenti sunt de acord ca aceasta masura este buna pentru economie in general. 5,9% isi exprima dezacordul fata de aceasta afirmatie, in timp ce 15,9% nu stiu sau nu raspund.
34,5% dintre respondenti considera insa ca "taxele si impozitele mai mici inseamna mai putin bani pentru sanatate, educatie si infrastructura", in timp ce 38,8% nu sunt de acord cu aceasta afirmatie. 26,7% nu si-au format o opinie despre acest subiect sau refuza sa raspunda, ceea ce reprezinta un indicator al lipsei de informare sau intelegere a ...citeste mai departe despre "Majoritatea romanilor cred ca reducerea TVA este o masura buna - sondaj INSCOP" pe Ziare.com mai mult
Marti, 12 Mai 2015, ora 11:49
Reducerea TVA la alimente si bauturi nonalcoolice ar trebui sa fie extinsa si la alte domenii unde evaziunea fiscala e in floare, iar masura ar trebui sa fie insotita de controale pentru ca efectul ei sa fie fructificat la maximum, sustin specialistii in fiscalitate consultati de Ziare.com.
"Reducerea TVA la alimente este o masura excelenta, intr-o piata in care evaziunea fiscala atinge cote record de 60-70%. O taxa pe valoarea adaugata mai mica va ajuta producatorii legali sa concureze cu cei care fac evaziune si care nu sunt deloc putini.
Una este sa vinzi la preturi mici pentru ca nu platesti niciun fel de taxe si alta este sa adaugi in pret si TVA-ul perceput de stat", arata Adrian Negrescu, de la compania de business information si credit risk management KeysFin, pentru Ziare.com.
Reducerea TVA: Cu cat se va ieftini mancarea, care sunt capcanele si riscurile sa revina la 24%
El a explicat care vor fi efectele acestei masuri si a mentionat ca ea putea fi extinsa si in ...citeste mai departe despre "Adevarul despre reducerea TVA: Guvernul "a uitat" un domeniu important - Vor fi sacrificate investitiile?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 09 Aprilie 2015, ora 07:45
Reducerea TVA la alimente si bauturi non-alcoolice, de la 24% la 9%, se va reflecta integral la produsele de la raft, iar vacantele ar urma sa se ieftineasca cu 10% din aceasta vara, promit asociatiile de profil.
"Costul vacantelor va scadea cu cel putin 10% din vara, si cand spun vacante ma refer nu doar la pachetul de cazare cu mic dejun, ci la cat cheltuieste turistul in statiune pe mancare si cazare", a declarat Mirela Matichescu, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT).
Ea a spus ca scaderea se datoreaza atat reducerii TVA la alimentatie, de la 24% la 9%, incapand din iunie, cat si scaderii taxei pe valoarea adaugata, tot la 9%, la pachetele turistice, aplicata de la inceputul anului.
Mirela Matichescu crede ca toate restaurantele din statiuni vor ieftini meniurile din luna iunie, lucru care se va resimti in bugetul turistilor, unde mancarea ocupa cel mai important loc, alaturi de cazare.
"Cu aceste reduceri speram sa intram intr-o competitie reala ...citeste mai departe despre "Reducerea TVA naste promisiuni pe banda rulanta: Nu doar mancarea se va ieftini, ci si vacantele" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 16:02
Premierul Victor Ponta a anuntat, marti, ca incepand cu 1 iunie TVA va scadea la 9 la suta pentru toate alimentele agroalimentare si bauturile nealcoolice. Masura este asteptata de mult timp de producatori si ar trebui sa aiba efecte pozitive pentru toata lumea, insa exista cateva capcane pe care Guvernul trebuie sa le ia in seama.
Ponta: TVA la toate alimentele, scazuta la 9%
Un prim efect al acestei decizii va fi ieftinirea produselor finale, insa reducerea de pret nu va fi proportionala cu reducerea TVA si nici nu va ajunge la nivelul de 15%, anuntat de seful Executivului, considera analistul Mircea Cosea.
"Trebuie avut in vedere ca nu exista o metodologie precisa, clara, foarte exacta de stabilire a acestui ritm de legatura dintre reducerea TVA si scaderea preturilor la raft. Deci, exista o anumita marja de eroare.
In al doilea rand, lucram intr-o economie de piata care are o variatie a cererii si ofertei care poate fi esentiala in preturile la raft, atat de la o retea ...citeste mai departe despre "Reducerea TVA: Cu cat se va ieftini mancarea, care sunt capcanele si care sunt sansele sa revina la 24%" pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Aprilie 2015, ora 18:16
Romania repeta aceeasi eroare pe care a facut-o inainte de criza din 2008-2009, a declarat, luni, Radu Craciun, economist-sef la BCR, in contextul in care Guvernul ar urma sa reduca TVA de la 24% la 20% in acest an.
"Riscam sa repetem greseala pe care am facut-o inainte de criza, cand intr-o economie pe crestere am purces la o relansare fiscala, ceea ce nu a facut decat sa supraincalzeasca economia.
E vorba de o politica prociclica, prin care aprinzi valvataia cresterii economiei. Acest lucru pare ceva bun, la prima vedere, dar e vorba de un avans artificial, care nu poate decat sa duca la dezechilibre, cum ar fi un deficit bugetar mare si probleme de concurenta", a explicat Radu Craciun, intr-o interventie telefonica la Digi24.
El a spus ca reducerea TVA va duce la deflatie (scaderea preturilor), dar va fi un impact doar pe termen scurt.
Cele mai mari probleme sunt legate de deficitele fiscale pe care micsorarile de venituri le vor provoca, dar si stricarea relatiilor cu ...citeste mai departe despre "BCR, despre reducerea TVA: Facem aceeasi eroare ca inainte de criza. Ne stricam relatiile cu FMI" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Aprilie 2015, ora 18:55