In ultimele zile ale anului trecut, celebra companie Stofity a fost data in judecata de Wixen Music Publishing din cauza folosirii fara drept a mii de cantece, printre care cele ale trupei The Doors, Tom Petty si Neil Young.
Reprezentantii Wixen Music sustin ca prin incalcarea legislatiei drepturilor de autor de catre Spotify, compania lor a suferit pierderi de peste 1,6 miliarde dolari, informeaza Reuters.
Compania suedeza nu a comentat deocamdata informatiile cu privire la acest nou proces in care este implicata.
In luna mai a anului trecut, Spotify a platit 43 de milioane de dolari unor compozitori americani pentru ca a folosit fara drept mai multe piese create de acestia.
Spotify este un serviciu online de music streaming utilizat de peste 140 de milioane din peste 60 de tari si a fost lansat in urma cu aproape 10 ani in Suedia. Spotify este disponibil pe smartphone-uri, desktop, tablete, dar si pe alte dispozitive sau sisteme audio. Cei care vor sa utilizeze acest serviciu de online music-streaming trebuie sa instaleze o aplicatie pe telefon sau sa intre pe site-ul companiei, unde pot gasi peste 30 de milioane de melodii. ...citeste mai departe despre "Spotify e iar data in judecata: Suma colosala care i se cere pentru incalcarea drepturilor de autor" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 Ianuarie 2018, ora 11:50
Senatorul PSD, Ioan Vulpescu, a propus un amendament la proiectul de lege privind OUG de modificare a Codului Fiscal, prin care contribuabilii care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala sa nu datoreze contributii pentru asigurarile sociale, cat timp sunt si salariati.
"Contribuabilii care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, indiferent de nivelul veniturilor, nu datoreaza contributiile prevazute pentru asigurarile sociale de sanatate pentru perioada in care au si calitatea de salariati", prevede amendamentul depus de senatorul social-democrat.
In prezent, contribuabilii care au venituri din drepturi de autor, si care in acelasi timp sunt si salariati, datoreaza contributiile prevazute pentru asigurarile sociale de sanatate pentru ambele venituri.
Comisia de Buget a Senatului a amanat azi, a doua oara, adoptarea unui raport la OUG de modificare a Codului Fiscal.
Citeste mai multe despre motivele amanarii si de ce Teodorovici vede ca unica solutie alta ordonanta
Initial, raportul pe noua forma a Codului Fiscal ar fi trebuit dat saptamana trecuta.
Asta in conditiile in care oricum normele de aplicare ale OUG sunt inca in lucru la Ministerul de Finante si firmele sunt blocate pentru ca nu isi pot face bugetul pe 2018.
Iata ce spunea ieri Teodorovici despre masurile fiscale luate de Guvern: De la Finante, in afara de lacrimi si suspine nu cred ca vom obtine altceva ...citeste mai departe despre "Un senator PSD... mai mult
Miercuri, 22 Noiembrie 2017, ora 20:22
Odata cu intrarea in vigoare a prevederilor modificate de Legea 227/2015, se aplica noile reglementari de la 1 ianuarie 2016, ca urmare a aspectelor modificate de O.U.G. nr. 50/2015 in ceea ce priveste impozitarea veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala.
Astfel, venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, se stabileste prin scaderea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.
Retinem ca acei contribuabili care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real, potrivit art. 68 din Legea nr. 227/2015.
Atentie! Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, platitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, au si obligatiile de a calcula, de a retine si de a plati impozitul corespunzator sumelor platite ...citeste mai departe despre "Impozitarea drepturilor de autor si activitatilor independente se modifica din 2016" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2015, ora 18:38
Fiscalitatea pentru Persoanele Fizice Autorizate (PFA) si drepturi de autor nu va creste, a anuntat, vineri, Ministerul Finantelor Publice (MFP).
"In ciuda faptului ca, inca din data de 8 august 2013, Ministerul Finantelor Publice a emis un comunicat prin care dezmintea informatiile aparute in presa, potrivit carora, in urma acordului cu FMI, ar urma sa creasca fiscalitatea pentru PFA-uri si drepturi de autor, o parte din mass-media continua sa dezinformeze opinia publica. Angajamentele din Acordul cu Fondul Monetar International apar sub forma de actiuni prioritare, criterii structurale si tinte indicative, toate acestea avand termene precise de implementare.
In aceste conditii, Ministerul Finantelor Publice infirma, inca o data, zvonurile complet nefondate privind existenta unor masuri concrete, prin care ar creste fiscalitatea pentru PFA-uri si drepturi de autor", se mentioneaza intr-un comunicat al ministerului de resort.
La randul sau, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a intarit faptul ca fiscalitatea nu va creste nici pentru PFA-uri si nici pentru drepturile de autor.
"Nu creste fiscalitatea pentru PFA-uri si drepturi de autor, nici de maine, nici de la 1 ianuarie 2014. Nu creste fiscalitatea, nici contributiile, nici alte taxe. De cate ori trebuie sa repetam aceasta informatie pentru a ramane la opinia publica? In scrisoarea de intentie nu exista niciun angajament al Guvernului de a creste fiscalitatea pentru aceste categorii de venituri",... mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 11:54
Persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe sau din contracte ori conventii urmeaza sa fie asigurate obligatoriu, prin efectul legii, in sistemul public de pensii, au decis, miercuri, deputatii.Aceasta prevedere a fost adoptata la dezbaterea proiectului Legii privind sistemul unitar de pensii publice. Amendamentul a fost propus de deputatii PDL Daniel Geanta, Mihaela Stoica, Claudia Boghicevici, Iulian Vladu si Gelu Visan.
Propunerea deputatilor democrat-liberali a fost respinsa, initial, de membrii Comisiei pentru munca a Camerei, insa plenul a adoptat acest amendament cu 118 voturi "pentru", 76 de voturi "impotriva" si opt abtineri.
Amendamentul prevede ca in sistemul public de pensii urmeaza sa fie asigurate obligatoriu persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit articolului 7 alin. 1, punctul 131 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cu regularitate sau in mod ocazional.
In amendament se mai precizeaza ca in sistemul public de pensii vor fi asigurate obligatoriu persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din contracte sau conventii incheiate potrivit Codului civil. mai mult
Joi, 16 Septembrie 2010, ora 02:00
Sindicatele si patronatele au ajuns la un acord cu reprezentantii Ministerului Muncii, potrivit caruia persoanele platite pe drepturi de autor potrivit Legii 8/1996, respectiv cele care fac munca de creatie, sa nu mai plateasca CAS, asteptand acordul ministrului Muncii, Ioan Botis, in acest sens, informeaza Mediafax. Presedintele UGIR-1903 Cezar Corici, a declarat, marti seara, la finalul intalnirii cu staff-ul tehnic al Ministerului Muncii, ca sindicatele si patronatele au convenit cu acesti experti ca pentru drepturile de autor in sensul Legii 8/1996 sa nu se plateasca contributii de asigurari sociale, iar pentru toate celelalte asa-zise contracte de drepturi de autor, "care de fapt inseamna evaziune", sa se plateasca.
"Am gasit un mod clar in lege de delimitare intre cei care trebuie platiti pe drepturi de autor si cei care nu. Asteptam acordul ministrului Muncii", a spus Cezar Corici.
La randul sau, presedintele MediaSind, Cristian Godinac, a spus ca federatia pe care o conduce isi va retrage plangerea prealabila prin care se solicita Guvernului anularea modificarilor la Codul fiscal, dar si normele de aplicare a acestora daca aceasta solutie, adica plata contributiilor de asigurari sociale doar pentru contractele care nu respecta Legea 8/1996, va fi acceptata.
Godinac a precizat ca nu este normal ca jurnalistii, actorii, artistii care fac munca de creatie sa plateasca de doua ori contributiile sociale, iar soferii, de exemplu, care sunt angajati cu contract de... mai mult
Miercuri, 08 Septembrie 2010, ora 00:15
Persoanele care au venituri din drepturi de autor ar putea plati din 2011 contributii la somaj, pensie si asigurari de sanatate de pana la 35%, aproape dublu fata de cele din prezent, intentia fiind criticata de jurnalisti, actori, sindicate, patronate, dar si de reprezentanti ai partidelor, informeaza Mediafax. Desi fusese luata in discutie si inainte intentia de a pune persoanele care au venituri de natura profesionala sa plateasca suplimentar la "fondurile sociale" de somaj, pensie si asigurari de sanatate, in iunie Guvernul chiar a pus-o in aplicare, pe motiv ca este nevoie de solidaritate sociala, mai ales in aceste vremuri de criza.
Legea 571/2003 privind Codul fiscal a fost modificata si completata in iunie 2010 prin OUG 58.
Prin noile prevederi, din iulie 2010 persoanele care obtin venituri de natura profesionala, inclusiv din drepturi de autor, sunt obligate sa plateasca pentru acestea contributii de asigurari sociale pentru somaj, pensie si asigurari de sanatate.
Primele plati, pentru veniturile din iulie, la asigurarile sociale pentru somaj si pensie trebuiau facute pana in 25 august, in cazul asigurarilor de sanatate data primelor contributii fiind in 25 ianuarie 2011.
Pentru a plati aceste contributii, persoanele care obtin venituri de natura profesionala trebuie sa depuna declaratii de asigurare la Agentiile pentru Ocuparea Fortei de Munca, in cazul platilor pentru somaj, si la Casele de pensii, pentru cotizatia la fondul de pensii.
Zeci de mii de oameni... mai mult
Luni, 06 Septembrie 2010, ora 01:04
Vicepresedintele executiv al UDMR, Borbely Laszlo, afirma ca Uniunea a cerut, in sedinta Guvernului, modificarea normelor de aplicare a OUG 58/2010 privind contributiile aferente drepturilor de autor, in sensul ca nu cetateanul, ci angajatorul sa depuna declaratiile si sa achite contributiile, informeaza Mediafax. Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa sustinuta la Arcus, ca UDMR a cerut, luni, la sedinta de Guvern, ca nu cetateanul sa fie cel care merge sa achite contributiile aferente drepturilor de autor, ci firma angajatoare.
"Ieri (luni - n.r.) am cerut, la sedinta de Guvern, ca nu cetateanul respectiv sa mearga si sa stea la cozi, ci firma, compania respectiva, cel care poate sa adune si sa mearga acolo si sa plateasca, pentru ca asta este obligatia lui. Maine (miercuri - n.r.) va veni ministrul de Finante cu aceste modificari ale normelor de aplicare a legii, pentru ca, de fapt, acolo trebuie sa modifice aceste norme", a spus Borbely.
Potrivit acestuia, propunerea Uniunii a fost acceptata ca principiu si prim-ministrul a cerut ministrului de Finante ca, in sedinta de miercuri, sa vina cu aceste propuneri de modificare. La randul sau, vicepremierul Marko Bela a subliniat ca UDMR considera ca, in cazul drepturilor de autor propriu-zise, ocazionale, nu este nevoie de niciun fel de impozitare in plus.
"Cei care cu titlul de drepturi de autor de fapt iau un fel de salariu regulat, lunar, de la anumite institutii sau firme,... mai mult
Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 00:41
Premierul Emil Boc a declarat, marti seara, raspunzand unei intrebari legate de faptul ca 500.000 de beneficiari de drepturi de autor sunt in postura de a se prezenta lunar la ghisee cu declaratii pentru a plati taxe, ca este vorba despre o supozitie, afirmand ca o asemenea informatie nu se confirma, informeaza Mediafax."Nu am aceasta informatie. Am auzit-o azi (marti, nr.) spusa doar ca data si ca supozitie. Eu nu am cunostiinta despre asa ceva. Atata vreme cat situatia nu exista, este doar o afirmatie... Oamenii stau la cozi, dar nu pentru situatia pe care mi-o invocati... Va trebui sa vina oamenii cu o analiza ceruta, pentru ca o asemenea afirmatie pe care ati auzit-o nu s-a confirmat", a declarat Emil Boc.
El i-a indicat pe ministrii Sebastian Vladescu si Mihai Seitan ca persoane care pot oferi informatii ce tin de componenta tehnica.
"Aceste afirmatii trebuie sa aiba acoperire. Pentru toate detaliile care tin de componenta tehnica, ministrul Finantelor Publice si ministrul Muncii va dau detalii. La mine asemenea informatii, nu au ajuns pe masa Guvernului", a mai spus Boc.
El a participat marti seara la o intalnire cu senatorii PDL, cu care a declarat ca a discutat despre prioritatile legislative. Referitor la informatiile conform carora Guvernul a cerut parlamentarilor PDL sa identifice proiectele neterminate din colegiile acestora, Boc a spus ca subiectul nu a fost discutat marti seara.
"Nu am discutat acest subiect. Faptul ca ei tin legatura cu ministrii pentru... mai mult
Miercuri, 25 August 2010, ora 00:46