Fostul primar al municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta in al optulea dosar de coruptie "Posta Romana".
Prejudiciul este de 2,2 milioane de lei, anunta DNA. Alaturi de Stefan vor fi judecati de catre magistratii Tribunalul Bucuresti doi fosti directori din compania nationala si doi oameni de afaceri.
Procurorii il acuza pe Gheorghe Stefan ca, in perioada iulie-august 2009, i-a propus omului de afaceri Marian Constantinof, trimis in judecata pentru spalare de bani si complicitate la abuz in serviciu, ca, in schimbul unor bani, sa isi foloseasca influenta pe langa reprezentantii Companiei Nationale Posta Romana astfel incat sucursala "Fabrica de Timbre" a companiei sa le atribuie unor societati comerciale, controlate de omul de afaceri, contracte avand ca obiect furnizarea de hartie.
Ei arata ca un prim pas pentru atribuirea contractelor catre firmele controlate de Constantinof a fost numirea, in 8 septembrie 2009, cu sprijinul lui Stefan, a lui Cosmin Dragos Mihailescu la conducerea "Fabricii de Timbre".
Mihailescu, trimis si el in judecata pentru abuz in serviciu, era un apropiat al lui Constantinof si a avut sarcina sa controleze si sa manipuleze procedurile de achizitie publica, mai spun procurorii.
Anchetatorii arata ca "Fabrica de Timbre" este o sucursala fara personalitate juridica a Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), aceasta putand achizitiona doar hartie care nu era produs finit, pentru... mai mult
Vineri, 03 Martie 2017, ora 12:37
Fostul secretar de stat Constantin Ficioru si ceilalti doi functionari ai Postei Romane implicati in dosarul prejudicierii Postei Romane s-au folosit de autoritatea functiei pentru a frauda institutia, iar in cazul in care erau prinsi ar fi dat vina pe subalterni nevinovati, potrivit unor surse judiciare.
Procurorii au identificat mecanismul prin care fostul secretar de stat, ajutat de Mioara Pribescu, fost director al Directiei economice al Postei Romane, si Olimpiu Constantin, fost director Logistica in cadrul Postei Romane, ar fi fraudat compania cu peste 1,1 milioane de lei.
Astfel, "societatea Terradox Solutions Bucuresti preia electronic, proceseaza si tipareste corespondenta comerciala a mai multor operatori economici, pentru care Terradox Solutions a prestat servicii de procesare a corespondentei in baza unor comenzi si a unui contract de confidentialitate", conform surselor judiciare citate de Mediafax.
"Terradox Solutions Bucuresti s-a ocupat si de distribuirea ...citeste mai departe despre "Cum ar fi fost fraudata Posta Romana de un secretar de stat - surse" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Mai 2015, ora 22:53
Posta Romana a avut o atitudine pasiva in dosarul lui Mihail Toader, fapt care dovedeste ca "nici actuala conducere nu se preocupa indeajuns de patrimoniul acesteia", iar in fata unei instante civile nu ar fi avut nicio sansa sa recupereze prejudiciul constatat de anchetatori, potrivit Tribunalului Bucuresti.
Tribunalul Bucuresti (TB) l-a condamnat, in 9 februarie, pe fostul director al Postei Romane Mihail Toader la zece ani si sase luni de inchisoare, pentru abuz in serviciu, dupa ce a cumparat produse informatice de la o firma din Cipru, la un pret supraevaluat de 12 ori, prejudiciul fiind de aproximativ 6,5 milioane de euro.
Directorul Postei Romane sustine ca este nevinovat
Prin aceeasi decizie a Tribunalului Bucuresti au fost condamnati Emanoil Lepadatu, fost director executiv economic al Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), Andrei Marinescu, fost director executiv dezvoltare strategica, si Vasile Barbulet, fost sef al Departamentului IT in CN Posta Romana, toti trei ...citeste mai departe despre "TB: Posta Romana, atitudine pasiva privind recuperarea prejudiciului, in dosarul lui Mihail Toader" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 03 Mai 2015, ora 12:33
Posta Romana are nevoie de investitii de 100 milioane de euro pentru a putea furniza servicii similare unui operator din Europa, bani care vor fi adusi de viitorul investitor strategic atras in urma procesului de privatizare, a declarat ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea.
"Statul nu poate investi acesti bani pentru ca ar fi considerat ajutor de stat. Banii vor fi adusi de viitorul investitor strategic atras in urma procesului de privatizare. Din informatiile pe care le detin, caietul de sarcini a fost achizitionat de un investitor si un altul se pregateste s-o faca pana la expirarea termenului. Ambii potentiali investitori sunt din Europa", a spus Cotovelea, prezent la un eveniment de specialitate, transmite Mediafax.
La finele lunii iunie, Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a anuntat ca a prelungit cu trei luni, pana la 30 septembrie, data limita de depunere a documentelor de participare si a ofertelor preliminare si neangajante pentru vanzarea a 51% din actiunile Companiei Nationale Posta Romana.
Prelungirea termenului a fost motivata de solicitarea trasmisa de o importanta administratie postala din Europa, care a achizitionat dosarul de privatizare, precum si a evolutiei pietei serviciilor postale locale si internationale.
"Statul vrea o privatizare de succes la Posta Romana. Noi nu vom face privatizarea cu niciun operator daca nu vom avea garantia ca serviciile postale nu vor fi imbunatatite si dezvoltate, daca... mai mult
Joi, 25 Septembrie 2014, ora 16:09
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a cerut, luni, judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) condamnarea la inchisoare a fostilor ministri Tudor Chiuariu si Zsolt Nagy pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in forma calificata in dosarul "Posta Romana".
Procurorul de sedinta a solicitat ca cei doi ministri sa fie condamnati in limitele speciale prevazute de legea penala, care sunt in cazul infractiunii de abuz in serviciu intre 5 si 15 ani de inchisoare.
De ce infractiuni sunt acuzati fostii ministri
Reprezentantul DNA a aratat ca fostul ministru al comunicatiilor, Zsolt Nagy, a initiat un proiect de hotarare de guvern privind trecerea unui teren situat pe Calea Victoriei din Bucuresti din proprietatea publica in cea privata a statului si apoi trecerea acestui teren la o companie unde actionar era si Posta Romana.
Procurorul sustine ca Zsolt Nagy este cel care a intocmit HG 377/2007, fara ca cineva din Ministerul Comunicatiilor sa fie informat, actul normativ fiind trimis inapoi la Ministerul Justitiei. Aici, Directia de Avizare Legislativa a dat un aviz negativ proiectului, insa ministrul de atunci al Justitiei de atunci a dat dispozitie ca HG sa primeasca aviz pozitiv, cu incalcarea dispozitiilor legale, a mai declarat procurorul.
Procesul continua cu pledoariile avocatilor.
Pe 27 noiembrie 2012, un complet format din trei judecatori l-a achitat pe fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu pentru savarsirea... mai mult
Luni, 13 Ianuarie 2014, ora 19:00
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a lui Dan-Mihai Toader, fost director general al CN Posta Romana SA, in functie la data faptelor, intr-un nou dosar in care este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma calificata.
Alaturi de el au mai fost deferiti justitiei Emanoil Lepadatu, director executiv economic al CN Posta Romana SA la data faptelor, Andrei Marinescu, director executiv dezvoltare strategica la data faptelor, si Vasile Barbulet, sef Departament IT la data faptelor, ambii in cadrul aceleiasi institutii.
In rechizitoriu, procurorii au retinut ca, in 2008, cei patru inculpati si-au indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu in contextul organizarii si a derularii achizitiei si implementarii unor produse informatice de la firma Data Tech Business Solutions Ltd Cipru.
"Ca urmare, produsele au fost cumparate la un pret supraevaluat de 12 ori, in lipsa fondurilor proprii aferente si fara indeplinirea in totalitate a obligatiilor contractuale de catre furnizor. Prin aceasta, a fost adusa patrimoniului CN Posta Romana o paguba de aproximativ 6,6 milioane euro. Prin activitatea lor, cei patru inculpati au contribuit la obtinerea, de catre firma Data Tech, a unui avantaj patrimonial constand in diferenta dintre pretul de achizitie al produsului de la producatorul Computer Associates si pretul... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2013, ora 12:10
Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a publicat luni in presa locala anuntul de privatizare a Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), intentionand sa selecteze un investitor care va prelua 51% din companie prin majorare de capital social.
In aceste conditii, statul nu va primi nimic in urma privatizarii, toti banii urmand sa ajunga in conturile companiei.
Privatizarea companiei se va realiza prin metoda majorarii capitalului social cu aport de capital privat in numerar prin dobandirea de catre noul investitor a unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalului social al companiei. In functie de modul de exercitare de catre Fondul Proprietatea a dreptului de preferinta la subscriere, investitorului i se vor oferi spre subscriere intre 61.916.078 si 94.808.661 actiuni.
Licitatie cu oferta in plic
Procesul de selectie a investitorului se realizeaza prin metoda licitatiei cu oferta in plic, combinata cu metoda licitatiei cu strigare, precedata de negocieri desfasurate pe baza de oferte preliminare si neangajante depuse de potentialii investitori, asa cum este detaliat in dosarul de prezentare.
In procesul de privatizare pot participa doar persoane juridice, individual sau in consortiu, si care indeplinesc mai multe conditii de participare si criterii de precalificare, respectiv solvabilitatea, seriozitatea in afaceri, administrare sustenabila si datoriile bugetare.
Astfel, investitorii trebuie sa furnizeze dovada pertinenta si... mai mult
Luni, 25 Februarie 2013, ora 10:33
Compania Nationala Posta Romana dezaproba includerea sa in top 10 datornici la bugetul de stat, cu suma de 108,4 milioane lei, motivand ca datele facute publice de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala reprezinta, de fapt, in cea mai mare parte, amenda in valoare de 103 milioane lei aplicata companiei de catre Consiliul Concurentei, informeaza CNPR.
In ceea ce priveste decizia de amendare a Postei Romane de catre Consiliul Concurentei, operatorul postal national a formulat deja o cerere de suspendare a acesteia, formandu-se, in acest sens, pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, Sectia VIII-a Contencios Administrativ si Fiscal dosarul nr. 8136/2-2011.
Totodata, conform comunicatului, Posta Romana are de recuperat de la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate suma de 9,7 milioane lei.
"Posta Romana este unul dintre cei mai mari si buni contribuabili la bugetul de stat. Conform declaratiilor fiscale lunare C.N. Posta Romana S.A. contribuie la Bugetul Consolidat de Stat in medie cu 33,7 milioane lei", se precizeaza in comunicatul companiei.
Incepand cu luna august a anului curent, CNPR a reintrat pe profit, tendinta fiind pozitiva pana la finele anului 2011. mai mult
Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 17:10
Participatia Postei Romane la capitalul firmei Imopost Development, care construieste un hotel si spatii de birouri pe Calea Victoriei, se va reduce de la 33% la 12%, in urma unei majorari de capital facute de ceilalti actionari, respectiv doua companii detinute de omul de afaceri Sorin Creteanu, potrivit Mediafax.Firma Imopost Developments, proprietarul viitorului complex Victoria din Bucuresti, este detinuta de catre Posta Romana si firmele Procema si Comnord.
Complexul, construit pe Calea Victoriei din Bucuresti, pe un fost teren al Postei, va include un hotel de cinci stele, care va fi afiliat lantului Le Meridien, precum si spatii comerciale si de birouri, costurile totale fiind estimate in 2008 la 42 de milioane de euro, suma acoperita integral dintr-un credit de la Piraeus Bank.
Spatiile comerciale si de birouri vor insuma 44.000 de metri patrati, iar hotelul va avea circa 300 de camere. Lantul Le Meridien face parte, alaturi de Sheraton, din Starwood Hotel and Resort Worldwide, una dintre cele mai mari companii hoteliere din lume.
Recent, actionarii Imopost Develpoments au aprobat majorarea capitalului social prin aport in numerar si natura cu suma de 125 milioane lei.
Firma Procema a venit cu un aport in natura in valoare de 86,6 milioane lei 37,1 milioane lei in numerar.
Aportul in natura include un imobil situat in bulevadrul Preciziei si un altul in strada Docentilor, ambele in Bucuresti, si doua terenuri si constructii in comuna Jilava. Acestora li se... mai mult
Marti, 23 August 2011, ora 17:35