Cum se restituie diferenta din acciza suplimentara la motorina

Marti, 05 August 2014, ora 08:53
3093 citiri
Cum se restituie diferenta din acciza suplimentara la motorina
Mirela Serban, Managing Partner R&M Audit Contabilitate

In data de 9 iulie s-a publicat HG 537/2014 privind conditiile, procedura si termenele de restituire ca ajutor de stat a sumelor reprezentand diferenta dintre nivelul standard al accizei si nivelul accizelor diferentiat pentru motorina.

Anumiti agenti economici, sub forma unei scheme de ajutor de stat pentru restituirea sumelor reprezentand diferenta dintre nivelul standard al accizelor si nivelul accizelor diferentiat pentru motorina, pot solicita inscrierea in Registrul vehiculelor si a operatorilor eligibili pentru restituirea de accizei.

In categoria acestor operatori se afla firmele care indeplinesc in mod cumulativ conditiile de licentiere in Romania sau in state membre UE, detin vehicule eligibile, nu se afla in categoria intreprinderilor in dificultate, procedura de executare silita, faliment, orice forma de reorganizare, dizolvare, inchidere operationala sau lichidare si nici nu au fost declarati inactivi conform Codului de procedura fiscala, nu beneficiaza de alte compensatii pentru activitatea de transport desfasurata de vehiculele declarate eligibile si nici de alte decizii de recuperare a unui ajutor de stat.

Cererea de restituire este prevazuta in Anexa 2, iar lista vehiculelor eligibile in anexa 3 din HG.537/2014. De asemenea, reprezentantul legal al operatorului eligibil trebuie sa dea o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca nu beneficiaza de alte compensatii sub forma de subventii pentru transport si ca nu inregistreaza obligatii de plata la bugetul de stat si local, in conformitate cu certificatul de atestare eliberat de ANAF si certificatul emis de serviciul de impozite si taxe locale.

Cererea insotita de documentele aferente se depune sau se transmit prin posta la agentia teritoraial ARR (Autoritatea Rutiera Romana). In prezent, in Romania se gasesc 42 de agentii teritoriale ale ARR. Dosarul se analizeaza in 15 zile de la data inregistrarii sale la agentia teritoriala ARR .

In cazul in care un dosar este depus fizic la agentia teritoriala ARR si acesta nu este complet sau nu este prezentat in forma solicitata, dosarul nu este primit si se considera automat respins. Pentru acele situatii in care documentatia se depune prin posta, ARR comunica in maxim 15 zile de la inregistrarea dosarului motivele care au condus la respingerea dosarului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#companii transport, #accize combustibil , #Stiri Legislatie