Dosarul Posta Romana: DNA cere condamnarea a doi fosti ministri

Luni, 13 Ianuarie 2014, ora 19:00
1818 citiri
Dosarul Posta Romana: DNA cere condamnarea a doi fosti ministri

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a cerut, luni, judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) condamnarea la inchisoare a fostilor ministri Tudor Chiuariu si Zsolt Nagy pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in forma calificata in dosarul "Posta Romana".

Procurorul de sedinta a solicitat ca cei doi ministri sa fie condamnati in limitele speciale prevazute de legea penala, care sunt in cazul infractiunii de abuz in serviciu intre 5 si 15 ani de inchisoare.

De ce infractiuni sunt acuzati fostii ministri

Reprezentantul DNA a aratat ca fostul ministru al comunicatiilor, Zsolt Nagy, a initiat un proiect de hotarare de guvern privind trecerea unui teren situat pe Calea Victoriei din Bucuresti din proprietatea publica in cea privata a statului si apoi trecerea acestui teren la o companie unde actionar era si Posta Romana.

Procurorul sustine ca Zsolt Nagy este cel care a intocmit HG 377/2007, fara ca cineva din Ministerul Comunicatiilor sa fie informat, actul normativ fiind trimis inapoi la Ministerul Justitiei. Aici, Directia de Avizare Legislativa a dat un aviz negativ proiectului, insa ministrul de atunci al Justitiei de atunci a dat dispozitie ca HG sa primeasca aviz pozitiv, cu incalcarea dispozitiilor legale, a mai declarat procurorul.

Procesul continua cu pledoariile avocatilor.

Pe 27 noiembrie 2012, un complet format din trei judecatori l-a achitat pe fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, iar fostul ministru al Comunicatiilor Zsolt Nagy a fost condamnat la trei ani si sase luni de inchisoare cu suspendare, pentru neglijenta in serviciu.

Un dosar cu nume grele

In acelasi dosar, fostul director al Postei Dan Mihai Toader a fost condamnat la sase ani de inchisoare, fostul director executiv al Directiei de Dezvoltare Strategica a Companiei Nationale Posta Romana Andrei Marinescu a primit cinci ani si jumatate de inchisoare, fostul director economic executiv al CNPR Emanoil Lepadatu - cinci ani de detentie, iar administratorul societatii Topcadex 99, Ioan Folfa, a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare.

De asemenea, ICCJ a mai decis atunci restabilirea situatiei anterioare prin aducerea imobilului din calea Victoriei nr.133-135, sector 1, Bucuresti, in proprietatea publica a statului, cu drept de administrare asupra acestuia in favoarea Companiei Nationale Posta Romana.

Decizia a fost atacata cu recurs la completul de cinci judecatori al ICCJ.

Fostul ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei Zsolt Nagy si fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu au fost deferiti justitiei pentru infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial.

In acelasi dosar a mai fost trimis in judecata Dan Mihai Toader, presedinte al Consiliului de Administratie si director general al Companiei Nationale Posta Romana SA (CNPR), Emanoil Lepadatu, director economic executiv al CNPR, si Andrei Marinescu, director executiv al Directiei de Dezvoltare Strategica al aceleiasi companii, precum si Ioan Folfa, administrator la SC Topcadex 99 SRL.

Potrivit DNA, in perioada 2005 - 2007, printr-un sir de acte nelegale, reprezentantii Postei au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publica a statului roman in proprietatea privata a companiei Imopost Developments SA, demers in care au fost implicati cei doi ministri, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a favoriza societatea, prin schimbarea situatiei juridice a imobilului.

Tudor Chiuariu a fost acuzat de procurori ca in calitate de ministru al Justitiei, prin incalcarea obligatiilor prevazute de actele normative, a avizat proiectul HG nr.377/2007, consfintind definitiv trecerea imobilului in domeniul privat al statului, prin aceasta obtinandu-se un avantaj patrimonial in favoarea SC Imopost Developments SA, constand in dreptul de proprietate asupra unui imobilul din calea Victoriei nr. 133-135, ceea ce a cauzat statului roman un prejudiciu in valoare de 4,9 milioane euro.

Tudor Chiuariu a dat aviz favorabil proiectului de HG 377/2007, prin care era modificat statutul juridic al imobilului, desi angajatii de la Directia de avizare acte normative din cadrul MJ nu fusesera de acord cu acel aviz.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#dosarul Posta Romana, #DNA Posta Romana, #Chiuariu DNA , #Companii Romania