Conform statisticilor BVB, la finele primului semestru, apetitul romanilor pentru economisire se afla pe un trend ascendent. Volumul detinerilor in conturi curente sau depozite bancare a inregistrat o crestere cu aproximativ 19% pe ultimele 12 luni, arata datele furnizate de Bursa de Valori Bucuresti.
Asadar, in contextul in care mediul socio-economic actual aduce fluctuatii greu de anticipat, iar cheltuielile neprevazute pot genera o destabilizare a bugetului personal, in lipsa unui cont de urgente sau a altor economii, intervine intrebarea:
Cum este mai bine sa economisesti?
Sursa foto: pexels.com
Chiar daca vrei sa ai o rezerva financiara pentru vacante, studii (personale sau ale copiilor), sau doar in cazul unui scenariu neprevazut, exista 3 variante prin care poti economisi bani lunar: (1) tii banii economisiti in casa; (2) deschizi un depozit bancar; (3) ii investesti.
In cazul in care vrei sa tii banii "la saltea", din cauza inflatiei, puterea de cumparare a sumei pe care o detii va scadea in numai cateva luni. Se poate spune ca vei avea "mai putini bani", pentru a putea achita anumite cheltuieli neprevazute.
In cazul in care vrei sa depui banii intr-un depozit bancar, citeste cu atentie clauzele in fata carora te expui, pentru a te asigura ca dobanda acopera atat comisioanele pe care trebuie sa le suporti, cat si rata inflatiei.
Este adevarat ca un cont curent de economii sau un depozit bancar pot garanta mai multa siguranta decat un o... mai mult
Luni, 24 Iunie 2019, ora 12:17
Cand vine vorba de pus bani deoparte, oamenii demonstreaza inca o data cat pot fi de inventivi, chiar daca unele metode traditionale de economisire folosite si in ziua de astazi pot starni rasul cititorilor... sau plansul celor care recurg la ele.
Expresii ca "a pune banii la saltea" sau "la ciorap" sunt folosite de multe ori cu sensul propriu de cei care considera ca banii lor sunt mai in siguranta intr-o cutie de pantofi decat intr-un cont bancar.
Chiar daca economiile sunt tinute de cele mai multe ori in valuta, "depozitele" sunt facute in continuare in sertarul cu lenjerie ori sub salteaua cumparata de la teleshopping.
Aceste variante de economisire s-au dovedit insa de multe ori paguboase pentru "deponenti", care s-au trezit cu agoniseala de o viata dusa pe Apa Sambetei.
Cateva cazuri celebre au fost semnalate in presa interna, dar si de peste hotare, ale unor strangatori neinspirati, care au pierdut tot ce au reusit sa adune de-a lungul anilor.
Au patit-o si niste ...citeste mai departe despre "Cele mai nefericite moduri de a pune bani deoparte" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Mai 2016, ora 09:30
Libra Internet Bank ofera gratuitate pentru toate persoanele fizice la conturile si operatiunile in lei, fara conditii suplimentare: comision zero de administrare a contului curent, comision zero de internet si mobile banking, comision zero pentru incasari in lei (chiar si cele efectuate in numerar) si comision zero pentru plati standard pana la 50.000 lei realizate prin internet banking si mobile banking.
"Am inteles nevoia clientilor de a avea libertatea operarii in mediul online fara a plati niciun comision.
De acum, clientii nostri nu mai au grija comisioanelor unui cont curent, isi pot administra contul mult mai eficient si pot primi si transfera oricand sume in lei fara sa plateasca niciun comision.
Oferta nu este conditionata de primirea salariului sau de alimentari minime lunare sau de un sold minim de intretinut", a declarat Emil Bituleanu, Director General al Libra Internet Bank, intr-un comunicat remis Business24.
Oferta bancii se suprapune peste oferta contului online, care "poate fi deschis de acasa, fara deplasari la banca si fara hartii. Prin contul online se pot constitui depozite si conturi de economii la dobanzi foarte atractive".
"Reducerile de costuri obtinute ca urmare a orientarii noastre spre tehnologie sunt in totalitate in beneficiul clientilor", a mai declarat directorul Libra Bank.
In plus, clientii beneficiaza de retragerigratuite de la oricare cele 511 de bancomate din reteaua Euronet, servicii de Internet Banking si Mobile... mai mult
Luni, 20 Iulie 2015, ora 10:59
BRD si-a dublat profitul in primul semestru fata de aceeasi perioada a anului trecut, de la 62 milioane lei la 123 milioane lei, in conditiile reducerii provizioanelor cu 25,3% si scaderii costurilor operationale cu 0,9%, desi venitul net bancar s-a diminuat cu 8,6%, a anuntat vineri banca.
Soldul creditelor brute aferente persoanelor fizice a stagnat la circa 17 miliarde lei, comparativ cu o scadere de 2,6% consemnata la nivelul sistemului bancar. Soldul imprumuturilor imobiliare s-a apreciat cu 9%, pe fondul evolutiei creditelor "Prima Casa", se arata intr-un comunicat al bancii transmis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Pe de alta parte, creditele corporate au inregistrat o reducere de 11,9% fata de prima jumatate a anului trecut, la 15,4 miliarde lei, influentata de scoaterea semnificativa din bilant a finantarilor neperformante provizionate integral.
Soldul creditelor brute din sistemul bancar s-a redus cu 4,2%
Soldul creditelor brute din sistemul bancar s-a redus cu 4,2% in primele sase luni, influentat de evolutia negativa a segmentului corporate, pe cand depozitele s-au apreciat cu 4,9%.
In urma curatarii partiale a bilantului, rata creditelor neperformante s-a redus la 23,4% de la 24,8% in decembrie 2013, conform IFRS, dar potrivit definitiei BNR (Pierdere 2) s-a situat la 20,4%.
"Costul net al riscului a scazut cu 25,3% in S1-2014, fata de S1-2013, ajungand la 289 de puncte de baza (vs. 369 puncte de baza in S1 2013). Gradul de acoperire cu... mai mult
Vineri, 01 August 2014, ora 11:01
In vremuri in care dobanzile nu stimuleaza foarte mult economisirea, moneda poate juca un rol important in castigul pe care clientii il obtin din depozitele bancare.
Romanii si-au invatat lectia crizei economice, in contextul in care soldul economiilor populatiei creste constant, in ciuda unei oferte slabe din partea bancilor. Astfel, analistii financiari recomanda pentru 2014 economiile in moneda nationala, in lipsa unor indicii foarte clare in legatura cu evolutia raportului leu/valuta.
"In mod normal, ar trebui sa nu fi existat o foarte mare atractie pentru economii deoarece veniturile scad in permanenta si atunci lumea cheltuieste pentru consumul zilnic. Insa se remarca o crestere in randul economisirii... Deocamdata nu exista o previziune foarte clara in legatura cu evolutia raportului leu/valuta straina, fie ea euro, franc elvetian sau altceva. Eu sunt de parere ca economisirea si creditarea trebuie facute in moneda in care se castiga venitul zilnic. Sunt partizanul economisirii si creditarii in lei", a declarat pentru Business24, analistul economic Mircea Cosea.
Soldul depozitelor persoanelor fizice a crescut in intervalul decembrie 2011-decembrie 2013 cu 16,98 miliarde lei, atingand nivelul de 129,73 miliarde lei.
Dintre acesti bani, 80,07 miliarde lei reprezentau depozite in moneda nationala si 49,66 miliarde lei produse de economisire in alta valuta. Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, cresterea valorii depozitelor la termen in lei in 2013 a... mai mult
Sambata, 08 Februarie 2014, ora 09:00
Depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali s-au majorat, in noiembrie 2013, cu 0,5% fata de luna anterioara, pana la nivelul de 209,048 miliarde lei, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.
Banca Centrala precizeaza ca depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au crescut cu 0,3%, pana la 79,213 miliarde lei. La 30 noiembrie 2013, depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au inregistrat o crestere de 5,6% (3,7% in termeni reali) fata de 30 noiembrie 2012.
Depozitele in lei ale persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare) s-au majorat cu 0,8%, pana la 55,763 miliarde lei. La 30 noiembrie 2013, depozitele in lei ale persoanelor juridice au crescut cu 12,5% (10,5% in termeni reali) fata de 30 noiembrie 2012.
Depozitele in valuta ale rezidentilor gospodarii ale populatiei si persoane juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare), exprimate in lei, au crescut cu 0,5%, pana la nivelul de 74,071 miliarde lei (exprimate in euro, depozitele in valuta au crescut cu 0,3%, pana la 16,678 miliarde euro).
Comparativ cu noiembrie 2012, depozitele in valuta ale rezidentilor exprimate in lei au crescut, in noiembrie 2013, cu 4,7%. Exprimate in euro, depozitele in valuta ale rezidentilor s-au majorat cu 6,3%. Depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei exprimate in lei au crescut cu 5% (exprimate in euro, depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei au crescut cu 6,5%).
Depozitele in... mai mult
Luni, 30 Decembrie 2013, ora 14:40
Declaratia de avere va trebui depusa numai de catre persoanele fizice pentru care exista elemente serioase care sa conduca la suspiciunea de evaziune fiscala si care intra in procedura de verificare fiscala, a declarat luni pentru Agerpres secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP) Dan Manolescu.
"Desi Ministerul Finantelor a dat comunicat oficial, desi eu personal le-am spus jurnalistilor care m-au sunat, si vreau sa va spun ca am raspuns tuturor solicitarilor, ca nu toti romanii trebuie sa depuna declaratii de avere, vad ca, in continuare in mass-media, apar mesaje prin care oamenii sunt informati gresit si prin care li se spune ca o sa depuna declaratii de avere din 2014 (...)
Doar persoanele fizice care intra in procedura de verificare fiscala vor trebui sa depuna acea declaratie. Mai mult decat atat, nu se pune problema ca o persoana sa intre in aceasta procedura, iar Fiscul sa ii ceara sa depuna o astfel de declaratie daca vecinul de bloc vine la ANAF sa spuna ca acea persoana a cumparat o masina de spalat si un televizor si i se pare lui ca nu avea cum sa le achizitioneze din salariu. Nu trebuie sa ducem in derizoriu o problema atat de importanta cum este lupta impotriva evaziunii. (...)
Aici este vorba de persoane suspectate de evaziune fiscala, de elemente serioase care sa conduca la suspiciunea de evaziune fiscala. Vorbim despre diferente dintre venituri si cheltuieli din care sa rezulte ca, de exemplu, o persoana care a castigat, sa... mai mult
Luni, 02 Septembrie 2013, ora 10:14
Raiffeisen Bank va finaliza, pe 1 iulie, tranzactia privind divizia din Romania destinata persoanelor fizice a Citibank Europe, urmand ca dupa aceasta data sa inceapa transferul clientilor Citibank, a anuntat joi, intr-o conferinta de specialitate, Steven van Groningen, presedinte si CEO al Raiffeisen Bank Romania.
"Pe 1 iulie finalizam tranzactia si apoi putem sa incepem cu integrarea propriu-zisa si sa mutam clientii Citibank la Raiffeisen. Este o tranzactie care imi place, este vorba de portofoliu. Strategic este crestere organica dar in acelasi timp oportunistica, tactica. (...)
Daca apare o posibilitate sa cumparam ceva, un portofoliu, cu siguranta o sa ne uitam si ne ajuta tactic. Pentru mine nu este absolut necesara o preluare sa imi ating obiectivele strategice pe termen lung", a spus Groningen.
Raiffeisen Bank a achizitionat divizia din Romania destinata persoanelor fizice a Citibank Europe in luna martie a acestui an.
Conform unui comunicat publicat la momentul respectiv de casa de avocatura PeliFilip, Raiffeisen Bank va prelua un portofoliu constand in 100.000 clienti, active de peste 460 milioane de lei (peste 90 milioane de euro), depozite de peste 770 milioane de lei (peste 175 milioane de euro), precum si toti angajatii diviziei Citi pentru persoane fizice din Romania. mai mult
Joi, 13 Iunie 2013, ora 13:05
Depozitele garantate ale populatiei insumau 106,5 miliarde lei la data de 31 decembrie 2011, reprezentand 99,8% din valoarea totala a depozitelor populatiei la institutiile de credit participante la Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB).
Ultimele trei luni ale anului 2011 constituie cel de-al treilea trimestru consecutiv de crestere a valorii totale a depozitelor la institutiile de credit din Romania, aceasta atingand varful ultimilor ani, respectiv 309,4 miliarde lei (+3,7%).
Dinamica pozitiva a valorii totale a depozitelor pe ansamblul sistemului bancar a fost determinata de evolutia ascendenta inregistrata la nivelul institutiilor de credit participante la Fond, cu o variatie trimestriala de +4,1%. In schimb, valoarea depozitelor la sucursalele bancilor straine din Romania a cunoscut un declin cu 2,1%.
Cele 33 de institutii de credit participante la Fond concentrau, la 31 decembrie 2011, 92,5% din valoarea totala a depozitelor pe ansamblul sistemului bancar din Romania.
Cea mai mare influenta la majorarea valorii totale a depozitelor la institutiile de credit participante la Fond revine depozitelor negarantate ale persoanelor juridice (+2,4 puncte procentuale).
Valoarea depozitelor garantate, crestere cu 3,5% in trimetrul al patrule din 2011
Valoarea depozitelor garantate, care reprezenta 50% din valoarea totala a depozitelor la institutiile de credit participante la Fond, s-a marit cu 3,5% in trimestrul IV 2011, respectiv cu... mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 12:31