Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Harta indatorarii si economisirii in Romania: Cel mai sarac judet e Teleormanul, chiar si la credite

Harta indatorarii si economisirii in Romania: Cel mai sarac judet e Teleormanul, chiar si la credite
Statisticile capacitatii de indatorare, respectiv de economisire, dau o masura a discrepantei dintre judetele dezvoltate si cele subdezvoltate ale Romaniei.

Astfel, judetele in care populatia si companiile economisesc mai mult au angajate, in medie, si cele mai mari credite raportate la numarul persoanelor fizice active, respectiv la persoanele juridice active, potrivit celor mai recente date comparate ale BNR, Institutului National de Statistica si Registrului Comertului.

Capacitatea de indatorare este de circa 4 ori mai mare in judetele cele mai bogate fata de cele mai sarace.

Doar sase judete plus Bucurestiul (inclusiv Ilfovul) reusesc sa depaseasca media creditului raportat pe o persoana fizica activa din Romania, de peste 13.000 de lei: Cluj, Timis, Constanta, Iasi, Brasov si Sibiu.

Situatia la credite

Lasand Capitala, care detine suprematia, asa cum era de asteptat, la aproape toate mediile indatorarii si economisirii, cea mai mare medie judeteana a creditului pe o persoana fizica activa, de 17.665 lei, inregistrata in Cluj, este de 3,9 ori superioara celui mai sarac judet din acest punct de vedere, Teleormanul.

Situatia la depozite

Bunastarea care sustine capacitatea de indatorare, masurata cu valoarea medie a depozitului bancar al unei persoane fizice active, arata o disproportie similara.

Cel mai mare depozit bancar mediu (exclus Bucurestiul), de 16.303 lei, apartine tot judetului Cluj si este de 3,6 ori mai mare decat media judetului Giurgiu, ultimul clasat.

Peste media tarii de 12.327 lei mai sunt judetele Constanta, Brasov, Satu Mare si Sibiu.


Foto: Curs de Guvernare

"Judetele cu un grad mai scazut de accesare a creditarii de catre populatie au si un grad de dezvoltare mai redus. Acestea aveau un PIB/locuitor in medie de 5.230 de euro in decembrie 2015", potrivit celui mai recent raport al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind stabilitatea financiara.

Doar cateva judete inregistreaza medii ale creditelor si ale depozitelor bancare pe o persoana fizica activa suficient de mari ca sa ridice media pe tara la un nivel superior celorlalte judete.

Astfel incat judetele cu date sub media pe tara pot fi clasificate si in functie de departarea de aceasta.

Populatia activa din 11 judete (Olt, Neamt, Botosani, Giurgiu, Covasna, Dambovita, Vaslui, Calarasi, Salaj, Teleorman, Harghita) inregistreaza medii ale creditelor mai mici de jumatate din media pe tara.

7 dintre judetele cu cele mai mici credite au, i ...citeste mai departe despre "Harta indatorarii si economisirii in Romania: Cel mai sarac judet e Teleormanul, chiar si la credite" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1919 ori