Educatia financiara timpurie: cum ne ajuta informatiile despre bani descoperite in copilarie sa fim adulti responsabili

Miercuri, 28 Iulie 2021, ora 10:00
1256 citiri
Educatia financiara timpurie: cum ne ajuta informatiile despre bani descoperite in copilarie sa fim adulti responsabili
educatie financiara FOTO: Rawpixel.com/ Shutterstock

Pandemia de Covid-19 nu doar ca a pus in pericol milioane de vieti de pe tot globul, dar a impins si foarte multi oameni intr-o criza financiara. Una dintre cele mai importante lectii pe care le-am invatat in ultimul an este necesitatea unei pregatiri financiare.

Educatia financiara este o abilitate de baza care are un impact direct asupra bunastarii personale. Notiuni precum gestionarea banilor, economii, investitii si credite reprezinta o baza solida pentru educatia financiara, cu atat mai mult daca sunt invatate din copilarie.

Persoanele care invata cum functioneaza banii pot incepe sa castige si sa investeasca de la o varsta frageda. Astfel, vor intelege mai bine importanta deschiderii unui depozit bancar, pentru a pune bani deoparte si pentru a economisi pentru situatii de urgenta.

Chiar daca scoala nu ii invata pe cei mici cum sa ia decizii financiare responsabile, astfel de cunostinte reprezinta o parte esentiala din viata tuturor, iar educatia financiara nu ar trebui sa lipseasca din viata copiilor.

Iata cateva motive pentru care avem nevoie de educatie financiara de la varste fragede:

Trebuie sa invatam sa facem un buget

Pentru a intelege mai bine ce presupune gestionarea banilor, primul lucru pe care trebuie sa il invatam este cum sa facem un buget. Monitorizarea finantelor este esentiala, deoarece vom avea astfel o imagine mai clara asupra banilor pe care ii castigam si a celor pe care ii cheltuim. Drept urmare, va fi mai simplu sa stabilim suma pe care o putem pune deoparte lunar.

Trebuie sa intelegem importanta unui fond de urgenta

O persoana educata din punct de vedere financiar intelege importanta unui fond de urgenta. Situatia actuala - in care multi oameni sufera din cauza pandemiei de coronavirus - ne-a facut sa realizam ca este necesar sa avem bani pusi deoparte pentru a suporta cheltuielile esentiale vreme de cel putin trei luni. Pierderea locului de munca ori problemele de sanatate grave ne pot impinge spre imprumuturi, daca nu avem un fond de rezerva, care sa ne ajute sa facem fata cheltuielilor pentru o perioada.

Trebuie sa intelegem cum functioneaza imprumuturile

Intelegerea unor concepte precum flux de numerar (cash flow), impozite, credite ori datorii ne ajuta sa ne planificam mai bine finantele. Pentru a reusi sa investim si sa alegem imprumuturi profitabile, cu dobanzi lejere, este important sa intelegem cum functioneaza creditele si care sunt cele mai potrivite pentru nevoile noastre.

Trebuie sa avem un plan de pensionare

Siguranta financiara este importanta la orice varsta, insa cu atat mai mult la senectute, cand problemele de sanatate pot fi mai numeroase. Pentru a duce o viata confortabila, fara grija banilor, chiar si dupa pensionare, este esential sa economisim si sa investim de indata ce incepem sa castigam bani. Castigarea libertatii financiare este un obiectiv care ar trebui sa ne preocupe pe fiecare dintre noi.

Prin urmare, educatia financiara de la varste fragede este esentiala. In copilarie, cei mici sunt foarte atenti la comportamentele adultilor si sunt dornici sa invete lucruri noi. Inca de la varsta de trei ani, pot fi introduse concepte financiare cheie pentru a le pune bazele educatiei financiare. Un studiu realizat la Universitatea din Cambridge a aratat ca obiceiurile financiare in randurile copiilor pot fi invatate foarte bine pana la varsta de sapte ani.

#educatie financiara, #financiar, #educatie , #Stiri Educatie

Curs valutar

1 EUR = 4.9766 RON

0.0003

1 USD = 4.5135 RON

0.0050
  1. Marius Barbu (NEPI RockCastle) la The Real Estate Event: „Vestul Europei nu crește în același ritm cu Europa Centrală și de Est” VIDEO
  2. Michael Topolinski IV (Intero Property Development) la The Real Estate Event: „Bucureștiul se confrunta de fapt cu o criză a prețurilor în general, nu cu una imobiliară”
  3. Alina Dekany (IMSOL) la The Real Estate Event: ”Cea mai importantă parte în tehnologizarea în zona de real estate comercial este glass LED” VIDEO
  4. Sorin Preda (Global Vision) la The Real Estate Event: „Sunt atât de multe lucruri de făcut în România, acum 2-3 ani nici nu ni le imaginam”
  5. Alina Necula (Lion's Head) la The Real Estate Event: "Avantajele României țin de mărimea pieței și de calitatea produselor imobiliare"
  6. Adi Steiner (STC Partners) la The Real Estate Event: "Am lansat un nou proiect, 170 de apartamente într-o zonă realmente urbană a orașului”
  7. Geo Mărgescu (Forte Partners) la The Real Estate Event: "PUG-ul va fi foarte bun pentru piața imobiliară, dar aprobarea lui va dura foarte mult"
  8. Oana Rădulea (SEMA Real Estate) la The Real Estate Event: „E o mare bucurie pentru noi că am putut să dăm drumul la proiectul de rezidențial. E o nevoie acută în piață” VIDEO
  9. Dennis Selinas (Globalworth) la The Real Estate Event: „Singurul mod de a instituționaliza produsele imobiliare care pot atrage investiții este să facem clădiri performante”
  10. Antoniu Panait (Vastint) la The Real Estate Event: "Predictibilitatea este foarte importantă pentru viitorii investitori, iar România are nevoie de investitori"