Doua state membre ale Uniunii Europene - Spania si Portugalia - au avut anul trecut un deficit guvernamental (calculat pe baza metodologiei ESA, sistemul conturilor europene - n.r.) egal sau mai mare de 3% din PIB, in timp ce Romania a avut un deficit bugetar de 2,9% din PIB, potrivit unei estimari preliminare publicate luni de Eurostat.
Spania a inregistrat un sold negativ de 3,1% din PIB si Portugalia un deficit de 3% din PIB.
In 2017, Malta (3,9%), Cipru (1,8%), Cehia (1,6%), Luxemburg (1,5%), Suedia si Germania (ambele 1,3%), Olanda (1,1%), Danemarca (1%), Bulgaria (0,9%), Grecia si Croatia (ambele 0,8%) si Lituania (0,5%) au inregistrat excedent bugetar, in timp ce Slovenia a raportat echilibru bugetar. Cel mai scazut deficit guvernamental a fost raportat anul trecut de Irlanda si Estonia (ambele minus 0,3%), Letonia (minus 0,5%) si Finlanda (minus 0,6%)
In schimb, la finele lui 2017, Romania se situa in randul statelor membre UE cu cel mai mic nivel al datoriei guvernamentale raportata la Produsul Intern Brut (35%), un nivel mai redus fiind inregistrat doar in Estonia (9%), Luxemburg (23%), Bulgaria (25,4%) si Cehia (34,6%). La nivelul UE, 15 state membre aveau in 2017 un nivel al datoriei guvernamentale mai mare de 60% din PIB, cel mai ridicat nivel fiind in Grecia (178,6%), Italia (131,8%), Portugalia (125,7%), Belgia (103,1%) si Spania (98,3%).
Potrivit Eurostat, in 2017, deficitul guvernamental si datoria, atat in zona euro cat si in UE 28, au scazut... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2018, ora 13:57
Romania a inregistrat un deficit bugetar de 4,1% din Produsul Intern Brut (PIB), date ajustate sezonier, in trimestrul al doilea al acestui an, cel mai mare din Uniunea Europeana (UE), potrivit datelor publicate marti de Eurostat.
Datele sunt calculate dupa metodologia European System of Accounts (ESA 2010).
Dupa Romania, cele mai mari deficite bugetare, date ajustate sezoniere, le-au inregistrat:
Marea Britanie (3,4%)Franta (2,8%)Portugalia (1,6%)Slovacia (1,4%)Austria si Polonia (cu cate 1,2%)
La nivelul celor 28 de state ale UE, deficitul bugetar a crescut la 1,3%, date ajustate sezonier, fata de 1,1% inregistrat in primul trimestru al acestui an.
Guvernul PSD-ALDE si-a asumat respectarea tintei de 3% din PIB pentru acest an, conform Tratatului de la Maastricht. In caz contrar, Romania risca sa intre in procedura de deficit excesiv.
Bugetul general consolidat, care include atat bugetul de stat, cat si bugetele de pensii si de somaj, a incheiat primele opt luni ale acestui an cu un deficit de 6,5 miliarde lei, reprezentand 0,78% din PIB, in crestere de peste doua ori fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditile in care ritmul de crestere a cheltuielilor, trase in sus mai ales de salariile bugetarilor, a depasit avansul incasarilor, arata datele publicate in septembrie pe site-ul Ministerului Finantelor.
Citeste si:
Deficitul bugetului general consolidat s-a triplat in primele 7 luni. Cheltuielile cu salariile au crescut cu 20%Misa: Avem bani... mai mult
Marti, 24 Octombrie 2017, ora 18:12
Opt state europene sunt in pericol de a depsi pragul limita al deficitului bugetar de 3%, cifra fiind mai mare decat in anii trecuti, cand doar cinci, sase tari membre UE erau in aceasta situatie.
Avertismentul a fost dat de comisarul european pentru Afaceri Economice si Finante, Pierre Moscovici, iar oficialul de la Bruxelles se arata ingrijorat de aparitia noilor nume in lista statelor cu deficit excesiv, anunta BBC.
Italia, una dintre economiile importante din zona euro, este pe lista tarilor care vor inregistra o depasire a deficitului bugetar din cauza presiunii exercitate de criza migrantilor in peninsula, dar si a costurilor de refacere a localitatilor afectate de sirul de seisme care au zguduit Italia in acest an.
"In cazul Italiei, o parte semnificativa a acestei devieri a fost cauzata de costurile associate cu activitatea seismica din aceasta tara, una foarte dramatica in acest an. iar Comisia Europeana va tine cont de acest aspect", a precizat Moscovici.
Spania si Portugalia, alte doua tari din flancul sudic al zonei euro, figurau deja in clasamentul statelor membre care vor inregistra un deficit peste limita admisa in cadrul UE. In cazul lor, schimbarile survenite pe scena politica si incertitudinea formarii unui guvern la Madrid au accentuat problema cheltuielilor bugetare.
In luna august, ambele state din Peninsula iberica au scapat de amenzile dictate de CE, forul executiv al Uniunii acordandu-le un ragaz pentru echilibrarea bugetelor.
Anul... mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2016, ora 08:03
Alegerile legislative de duminica din Portugalia au reprezentat primul scrutin de cand tara a iesit din programul de sprijin financiar de trei ani convenit cu FMI dupa declansarea crizei datoriilor in anul 2009.
Partidele de centru-dreapta care au scos Portugalia din criza au recastigat alegerile, in ciuda unor masuri nepopulare luate in anii de criza. Cum a fost posibil si ce putem invata de aici?
In anul 2011, cand coalitia de centru-dreapta a preluat guvernarea, Portugalia pierduse complet increderea pietelor financiare internationale si accesul la finantare externa pe termen lung.
Guvernul socialist anterior, condus de prim-ministrul Jose Socrates - intre timp, arestat preventiv pentru fapte de coruptie - "reusise" sa creasca nivelul datoriei publice de la 68% la 108%, in cei 6 ani aflati la guvernare (2005 - 2011).
In anii 2009 si 2010, Portugalia a inregistrat niveluri record ale deficitului public (9,3% in 2009 si 7,3% in 2010).
In timpul guvernarii Socrates, ...citeste mai departe despre "Portugalia, un exemplu pentru Europa" pe Ziare.com mai mult
Joi, 08 Octombrie 2015, ora 08:29
Deficitul bugetar al Romaniei a fost, anul trecut, de 2,2% din PIB (14,247 miliarde lei), in scadere fata de 3% din PIB in 2012 (17,718 miliarde lei), 5,5% din PIB in 2011 (30,898 miliarde lei) si 6,6% din PIB in 2010 (35,484 miliarde lei), conform datelor revizuite publicate, marti, de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat).
Romania a reusit in 2013 sa-si reduca deficitul sub plafonul de 3% din Produsul Intern Brut, cerut de Uniunea Europeana, potrivit Agerpres.
Deficitul bugetar al UE a fost anul trecut de 3,2% din PIB, dupa ce, in 2010, se situa la 6,4% din PIB. In zona euro, deficitul bugetar a fost mai redus decat la nivelul UE in ultimii ani, evoluand de la 6,1% din PIB, in 2010, la 2,9% din PIB, in 2013.
In 2013, cel mai scazut deficit bugetar se inregistra in Estonia (0,5% din PIB), Danemarca (0,7% din PIB), Letonia (0,9% din PIB), Bulgaria (1,2% din PIB), in timp ce Luxemburg (0,6%) si Germania (0,1%) au inregistrat excedent bugetar.
Zece state membre ale UE au raportat, anul trecut, deficit bugetar mai mare de 3% din PIB: Slovenia (14,6%), Grecia (12,2%), Spania (6,8%), Marea Britanie (5,8%), Irlanda (5,7%), Croatia (5,2%), Portugalia si Cipru (ambele cu 4,9%), Franta (4,1%) si Polonia (4%). mai mult
Marti, 21 Octombrie 2014, ora 13:47
Guvernul portughez a anuntat duminica seara ca va reduce unele pensii de urmas, o masura foarte contestata care ar trebui sa aduca la buget 100 milioane de euro anul viitor, transmite AFP.
Masura, care va contribui la reducerea deficitului public in aceasta tara aflata sub asistenta financiara, a fost adoptata in sedinta de guvern si va fi inscrisa in proiectul de buget pe 2014, a facut cunoscut vicepremierul Paulo Portas.
"Intr-o situatie de urgenta financiara, guvernul a optat pentru o masura de egalitate sociala", a subliniat el.
Numai 25.000 dintre cei 800.000 de beneficiari actuali vor fi vizati de reducerile care se vor aplica atunci cand cumulul celor doua pensii pentru limita de varsta depaseste 2.000 de euro, a dat asigurari demnitarul portughez.
Profitand de o pauza in sedinta extraordinara de guvern, desfasurata duminica, Portas s-a adresat populatiei pentru a linisti temerile beneficiarilor de pensii de urmas care se asteptau la taieri peste pragul de 600 de euro, dupa cum informase presa anterior.
Hotararea, criticata de sindicate si de opozitia de stanga, va compensa partial renuntarea la o contributie specifica pe veniturile pensionarilor care urma sa aduca incasari de 436 de milioane de euro anul viitor.
Portugalia a obtinut, la inceputul lunii octombrie, o noua evaluare pozitiva din partea creditorilor internationali in cadrul planului de ajutorare in valoare de 78 de miliarde de euro acordat in mai 2011. Finantatorii au refuzat insa sa... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 08:58
Deficitul public al Portugaliei se va situa in primul semestru intre 6,7% si 7,1% din PIB, cu mult peste tinta de 4,5% la care s-a angajat guvernul in fata creditorilor internationali, considera un grup de experti angajati ai Comisiei parlamentare pentru finante de la Lisabona.
"Daca aceste previziuni se confirma, masurile de consolidare fiscala prevazute nu vor fi suficiente pentru atingerea tintei de deficit bugetar", de 4,5% din PIB la sfarsitul anului, arata raportul elaborat de acesti experti si trimis deputatilor portughezi.
Diminuarea accentuata a veniturilor bugetare reprezinta principalul motiv avansat de acesti experti independenti care lucreaza pentru Comisia parlamentara pentru controlul finantelor publice.
Raportul intervine dupa publicarea saptamana trecuta a executiei bugetare pe primele sapte luni ale anului, ale carei date indica o scadere a incasarilor cu 3,5% pe intreaga perioada, indeosebi din cauza reducerii drastice a consumului.
Pe de alta parte, finantatorii Portugaliei (troica UE-FMI-BCE) au inceput marti cea de-a cincea misiune de evaluare a implementarii programului de austeritate si reforme cerut in schimbul imprumutului in valoare de 78 de miliarde euro acordat in mai 2011.
Severa cura de austeritate a aruncat economia portugheza in recesiune, cu o contractie stimata pentru acest an de 3%, pe fondul unei rate record a somajului, in prezent de 15%.
Un responsabil al Partidului Socialist, principala formatiune din opozitie, a... mai mult
Duminica, 02 Septembrie 2012, ora 11:07
Respectarea tintei deficitului bugetar de catre Portugalia ar putea sa nu mai fie cea mai buna strategie, daca declinul economic va depasi asteptarile, potrivit raportului publicat joi de FMI, dupa vizita de evaluare efectuata in februarie, transmite Reuters.
Raportul nu cere reducerea tintei pentru deficit, de 4,5% din PIB, stabilita in programul de finantare convenit de Portugalia cu UE si FMI, dar semnaleaza ingrijorarea legata de scaderea cererii pe piata mondiala si de impactul masurilor de austeritate asupra economiei.
FMI precizeaza totusi ca tinta stabilita pentru acest an poate fi indeplinita.
Creditorii din UE ai Portugaliei au sustinut pana acum ca respectarea stricta a obiectivelor convenite si reformele reprezinta solutiile pentru problemele economice ale tarii.
In raport se arata ca valoarea programului de sustinere, de 78 de miliarde de euro, este suficienta, iar Portugalia va fi capabila sa revina pe piata de obligatiuni la sfarsitul lui 2013.
Unii investitori se tem ca Portugalia va urma drumul Greciei si va avea nevoie de un nou ajutor.
FMI considera ca principalul risc este ca recesiunea sa depaseasca asteptarile, partial din cauza problemelor economice din zona euro, principala piata externa a tarii.
In acest caz, seful misiunii FMI in Portugalia, Abebe Selassie, considera ca urmarirea stricta a tintei de deficitului bugetar nu ar fi cea mai buna solutie.
Totusi, el a avertizat ca Portugalia nu-si permite sa rateze vreo tinta din... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 21:04
Banca Portugaliei a anuntat, vineri, ca insula Madeira, o mica regiune autonoma a tarii, a raportat in ultimii ani datorii cu 1,1 miliarde euro mai mici decat cele reale, situatie care pune noi presiuni asupra statului sa respecte tintele bugetare asumate prin programul de ajutor financiar extern, potrivit Mediafax.Potrivit bancii centrale, o evaluare a conturilor regiunii Madeira a aratat ca autoritatile insulei nu au raportat datorii de 1,1 miliarde de euro in perioada 2008-2010. Impactul acestei descoperiri asupra deficitului bugetar este estimat la 0,3% din PIB, scrie cotidianul Wall Street Journal.
UE si FMI au pus la dispozitia Portugaliei, in luna mai, un pachet de ajutor financiar de 78 miliarde de euro, dupa ce nivelul ridicat de indatorare al tarii a cauzat cresterea pana la un grad nesustenabil a costurilor de imprumut de pe pietele financiare.
Banca a calificat drept "grave" omisiunile si a adaugat ca nu cunoaste alte cazuri similare.
In prima parte a anului, UE a aratat ca regiunea Madeira este responsabila de un deficit de 500 de milioane de euro in finantele statului pe 2011.
Ultima descoperire va avea un impact negativ asupra capacitatii Portugaliei de a respecta tinta de deficit bugetar pentru acest an, de 5,9% din PIB. Anul trecut, Portugalia a avut un deficit de 9,1% din PIB. mai mult
Vineri, 16 Septembrie 2011, ora 17:02