Portugalia amana tinta pentru reducerea deficitului bugetar

Vineri, 15 Martie 2013, ora 15:02
1309 citiri
Portugalia amana tinta pentru reducerea deficitului bugetar

Troica creditorilor internationali a decis sa acorde Portugaliei un ragaz suplimentar de un an pentru a-si reduce deficitul si a introduce masurile de austeritate cerute in schimbul planului de sprijin, a anuntat vineri ministrul portughez de finante, Vitor Gaspar.

De asemenea, Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana au acceptat sa elibereze Portugaliei o noua transa de ajutor in valoare de doua miliarde de euro, la sfarsitul celui de-al saptelea examen trimestrial al aplicarii planului de salvare, transmite AFP.

"Noile limite de deficit sunt de 5,5% din PIB in 2013, 4% in 2014 si 2,5% in 2015", a declarat presei ministrul portughez Vitor Gaspar. Conform noilor date, Portugalia are timp pana in 2015, fata de 2014 anterior, sa-si reduca deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB.

In luna septembrie a anului trecut, obiectivele Portugaliei au beneficiat de o prima relaxare, in conditiile in care anterior autoritatile de la Lisabona trebuiau sa reduca deficitul bugetar pana la 4,5% din PIB in acest an, la 2,5% in 2014 si 2% in 2015.

Prin relaxarea obiectivelor Portugaliei, creditorii internationali au recunoscut ca masurile de austeritate au contribuit la reculul economiei si la cresterea somajului. In prezent, creditorii estimeaza ca PIB-ul Portugaliei va inregistra o contractie de 2,3%, fata de o scadere de 1% cat preconizau in luna noiembrie. De asemenea, troica si-a revizuit in jos si estimarile de crestere pentru 2014, cand Portugalia ar urma sa inregistreze un avans al PIB de 0,6%, fata de 0,8% cat estima anterior.

Portugalia a inregistrat in 2012 al treilea an de recesiune, ca urmare a scaderii consumului si investitiilor, in timp ce rata somajului care afecteaza deja 16,9% din populatia activa ar urma sa creasca pana la 18,2% la finele acestui an si la nivelul record de 18,5% anul viitor.

Noua gura de oxigen venita din partea troicii intervine intr-un context in care masurile de austeritate fara precedent impuse de premierul Pedro Passos Coelho au provocat importante manifestari de protest in ultimele saptamani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reducere deficit Portugalia, #masuri austeritate Portugalia, #reforme economice Portugalia , #Portugalia