Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Eurostat: Romania are cel mai mare deficit bugetar din UE, in trimestrul al doilea

Eurostat: Romania are cel mai mare deficit bugetar din UE, in trimestrul al doilea

Romania a inregistrat un deficit bugetar de 4,1% din Produsul Intern Brut (PIB), date ajustate sezonier, in trimestrul al doilea al acestui an, cel mai mare din Uniunea Europeana (UE), potrivit datelor publicate marti de Eurostat.

Datele sunt calculate dupa metodologia European System of Accounts (ESA 2010).

Dupa Romania, cele mai mari deficite bugetare, date ajustate sezoniere, le-au inregistrat:

Marea Britanie (3,4%)Franta (2,8%)Portugalia (1,6%)Slovacia (1,4%)Austria si Polonia (cu cate 1,2%)

La nivelul celor 28 de state ale UE, deficitul bugetar a crescut la 1,3%, date ajustate sezonier, fata de 1,1% inregistrat in primul trimestru al acestui an.

Guvernul PSD-ALDE si-a asumat respectarea tintei de 3% din PIB pentru acest an, conform Tratatului de la Maastricht. In caz contrar, Romania risca sa intre in procedura de deficit excesiv.

Bugetul general consolidat, care include atat bugetul de stat, cat si bugetele de pensii si de somaj, a incheiat primele opt luni ale acestui an cu un deficit de 6,5 miliarde lei, reprezentand 0,78% din PIB, in crestere de peste doua ori fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditile in care ritmul de crestere a cheltuielilor, trase in sus mai ales de salariile bugetarilor, a depasit avansul incasarilor, arata datele publicate in septembrie pe site-ul Ministerului Finantelor.

Citeste si:

Deficitul bugetului general consolidat s-a triplat in primele 7 luni. Cheltuielile cu salariile au crescut cu 20%Misa: Avem bani pentru Legea salarizarii de la anul, deficitul estimat este de 2,96% pe ESA ...citeste mai departe despre "Eurostat: Romania are cel mai mare deficit bugetar din UE, in trimestrul al doilea" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 922 ori
Citeste mai multe despreRomania deficit bugetar 2017