Parlamentul European da unda verde intrarii Lituaniei in zona euro

Miercuri, 16 Iulie 2014, ora 16:30
1609 citiri
Parlamentul European da unda verde intrarii Lituaniei in zona euro

Lituania ar trebui sa intre in zona euro la 1 ianuarie 2015, recomanda Parlamentul European intr-o rezolutie votata miercuri. Acest vot corespunde recomandarii Comisiei Europene si sustinerii politice din partea sefilor de stat si de guvern din UE, exprimate in cadrul Consiliului European din iunie.

Recomandarea Parlamentului a fost aprobata cu 545 de voturi pentru, 116 voturi impotriva si 34 de abtineri. Parlamentul sustine 'adoptarea euro de catre Lituania la 1 ianuarie 2015".

"Este o veste buna pentru Lituania, pentru statele baltice si pentru stabilitatea Europei. Din 2006 s-a lucrat sustinut pentru o inflatie redusa, un curs de schimb stabil, un deficit bugetar scazut si un procent acceptabil de indatorare. Bine ai venit in zona euro, Lituania!" a spus raportorul Werner Langen (PPE, DE).

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a felicitat Lituania pentru performanta de a deveni cel de-al 19-lea stat membru al zonei euro.

"Lituania a facut un efort remarcabil, a indeplinit criteriile de convergenta si a demonstrat inca odata ca o tara, indiferent de nivelul de dezvoltare, poate sa fie competitiva atat timp cat veniturile si cheltuielile raman in concordanta cu evolutia productivitatii. Lituania este un exemplu pentru toate celelalte state membre care, atunci cand au intrat in UE, si-au luat angajamentul ca vor lua toate masurile necesare pentru a indeplini criteriile de convergenta. (...) Din pacate, aceste angajamente sunt lasate numai la latitudinea statelor membre respective. Consider ca atat Consiliul cat si Comisia Europeana si PE ar trebui sa fie mai insistente, pentru ca acest proces sa fie accelerat in toate statele membre care au datoria sa indeplineasca criteriile de convergenta", a declarat Stolojan in cadrul dezbaterilor care au avut loc marti seara, la Strasbourg.

Importanta monedei unice europene pentru statele membre

Eurodeputatul PSD Victor Negrescu a subliniat la randul sau importanta monedei unice europene pentru statele membre.

"Si noi romanii dorim o moneda comuna europeana, dorim sa facem parte din zona euro si speram ca in 2018 sa facem parte din aceasta zona care reprezinta o elita a Europei. Euro este moneda unica europeana si trebuie sa aparam acest drept al cetatenilor europeni la mobilitatea economica si financiara. Euro sperie doar pe cei care considera ca trucurile financiare si contabile pot rezolva problemele economice si inlocui buna gestiune bugetara si financiara. Moneda europeana reprezinta un drept al cetatenilor europeni, dar si un simbol al unitatii si puterii europene. Avem nevoie de o politica monetara unica, doar asa ne putem apara impotriva atacurilor economice si monetare declansate de marile corporatii sau de alte state cu interese ascunse. Vedem ce se intampla acum in Argentina si Bulgaria, stim ce s-a intamplat si in trecut, si avem nevoie de euro", a sustinut Victor Negrescu.

In cadrul dezbaterilor, deputatii au salutat faptul ca Lituania a indeplinit toate criteriile de eligibilitate: inflatia medie pe ultimele 12 luni a fost de 0,6% (mult sub pragul de referinta de 1,7%), deficitul general in 2013 a fost de 2,1% din PIB (valoarea de referinta: 3%), iar procentul brut de indatorare a fost de 39,4% din PIB (60% fiind valoarea de referinta).

Lituania este cel de-al 19-lea stat membru al zonei euro, dupa Letonia (2014), Estonia (2011), Slovacia (2009), Cipru si Malta (2008), Slovenia (2007), Grecia (2001) si Belgia, Germania, Franta, Irlanda, Spania, Italia, Luxemburg, Olanda, Austria, Portugalia si Finlanda (1999).

Parlamentul European are un rol consultativ in analizarea situatiei tarilor care doresc sa adere la zona euro. Acordul final va fi dat de Consiliul pentru afaceri generale din 23 iulie.

#Lituania zona euro, #parlament european, #adoptare euro lituania , #Lituania