FMI inrautateste prognoza pentru cresterea economiei mondiale

Marti, 09 Octombrie 2012, ora 12:33
1361 citiri
FMI inrautateste prognoza pentru cresterea economiei mondiale

Pentru zona euro, FMI a inrautatit prognoza economica de la crestere de 0,3% anul acesta la contractie de 0,4%, din cauza liderilor din SUA si Europa, care nu au rezolvat problemele fiscale.

Fondul a revizuit in scadere estimarile privind cresterea economiei mondiale in anul urmator si a oferit argumente criticilor austeritatii, afirmand ca guvernele au subestimat sistematic impactul cresterilor de taxe si reduceilor de cheltuieli asupra avansului economic, potrivit Financial Times.

Institutia internationala se asteapta acum ca economia sa creasca cu 3,6% anul urmator, dupa ce in iulie anticipa 3,9%. Aceasta prognoza presupune, insa, ca Statele Unite vor lua masuri pentru a impiedica un proces automat de renuntare la reduceri de taxe si de introduceri de taieri ale cheltuielilor, in timp ce in zona euro statele vor urma planul Bancii Centrale Europene privind achizitia de obligatiuni si se vor angaja la reforme economice si integrare mai stransa.

"O problema cheie este daca economia mondiala loveste un nou val de turbulente intr-o recuperare despre care se anticipa ca va fi lenta si dificila sau daca actuala incetinire are o componenta de durata mai lunga. Raspunsul depinde de capacitatea liderilor din SUA si Europa de a face fata provocarilor economice pe termen scurt", se arata in raportul Prognoza Economica Mondiala a FMI.

Incertitudinile economice vor continua sa afecteze activitatea atat in economiile emergente cat si in cele avansate, afirma Fondul, care ramane, insa, mai optimist in privinta Chinei.

China: Cresterea economica se reduce in 2012 (Banca Mondiala)

Estimarile de crestere economica pentru China au fost inrautatite cu cate 0,2 puncte procentuale pentru acest an si pentru 2013, la 7,8%, respectiv 8,2%.

Potrivit Fondului, noi analize arata ca presupunerile guvernelor privind impactul consolidarii fiscale asupra cresterii au fost prea optimiste, iar reducerile vor avea un impact mai puternic asupra PIB decat au luat in calcul estimarile economice ale acestora.

Dovezi din 28 de tari arata ca multiplicatorii fiscali, folositi de guverne pentru a evalua efectul reducerilor de cheltuieli asupra cresterii, au subestimat impactul asupra economiei, afirma FMI.

"Multiplicatorii folositi la generarea prognozelor de crestere au fost sistematic prea redusi inca de la inceputul marii recesiuni", arata FMI. Un multiplicator mai mic indica un impact mai redus al consolidarii fiscale.

Analiza a influentat politicile recomandate de Fond pentru tarile cu programe FMI, a indicat economistul sef al Fondului, Olivier Blanchard. Oficialul a citat relaxarea recenta, de catre Troika creditorilor externi, a tintelor de deficit bugetar pentru Portugalia.

Potrivit FMI, documente transmise Fondului sugereaza ca guvernele au folosit multiplicatori fiscali de circa 0,5 pentru a calcula impactul masurilor de austeritate. Un multiplicator de 0,5 inseamna ca fiecare dolar taiat din cheltuielile publice scade activitatea economica cu 0,5 dolari.

"Rezultatele noastre au indicat ca multiplicatorii au fost, de fapt, in zona 0,9-1,7 de la marea recesiune", potrivit FMI.

Multiplicatorii fiscali sunt mult mai mari, intrucat impactul reducerilor de cheltuieli nu a putut fi compensat de o politica monetara mai relaxata.

"Suntem intr-o perioada in care multe tari se afla intr-o capcana a lichiditatii, iar politica monetara este mult mai constransa decat in perioade normale", a spus economistul sef.

Pentru zona euro, FMI a inrautatit prognoza economica de la crestere de 0,3% anul acesta la contractie de 0,4%, iar anul urmator de la un avans de 0,7%, anticipat in iulie, la 0,2%.

FMI estimeaza o recesiune mai puternica in acest an in zona euro

O recuperare anul urmator va necesita controlul crizei fiscale si progrese catre o integrare fiscala si bancara in uniunea monetara.

Sapte state ar putea inregistra contractii economice in acest an

Daca liderii europeni nu vor face aceste progrese, perspectivele vor fi mult mai slabe, economii solide ca Germania urmand sa intre in recesiune, in timp ce tarile cu situatie mai slaba, precum Italia si Spania, vor consemna contractie de pana la 7%.

Fondul se asteapta ca sapte din cele 17 state din zona euro sa inregistreze contractie in acest an si sase anul urmator.

Economia Italiei se va contracta cu 2,3% anul acesta si cu 0,7% anul urmator, fata de prognozele pentru contractie de 1,9% si 0,3% din iulie. Pentru Spania, Fondul a mentinut estimarea de contractie de 1,5% pentru anul acesta si a inrautatit-o pe cea pentru anul urmator, de la 0,6% la 1,3%.

FMI estimeaza pentru Grecia cele mai mari scaderi economice, de 6% in acest an si de 4% anul urmator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#FMI prognoza economica, #FMI economie mondial, #tari prognoza economie FMI , #stiri FMI