Majorarea punctului de pensie de 14% implica un efort bugetar de 3,6 miliarde de lei in anul 2020 si, respectiv, 10,92 miliarde de lei in anul 2021, iar o astfel de masura, cu impact important asupra constructiei bugetare pe anul 2021, ar trebui inclusa intr-un cadru fiscal-bugetar pe termen mediu, este de parere Consiliul Fiscal (CF).
Intr-un comunicat cu privire la opinia sa legata de cea de-a doua rectificare a bugetului general consolidat pe anul 2020, Consiliul Fiscal apreciaza ca o abordare bazata pe reguli in ceea ce priveste indexarea pensiilor (prevazuta de altfel de lege) ar aduce beneficii multiple din perspectiva stabilitatii sistemului de pensii si ancorarii asteptarilor participantilor, sustenabilitatii fiscale si programarii bugetare.
"Majorarea cheltuielilor bugetare cu pensiile nu poate face abstractie de situatia BGC (bugetul general consolidat - n. r.), al carui deficit primar si structural se plaseaza in prezent la niveluri foarte ridicate, ceea ce reclama initierea unui proces de corectie, ecartul fata de pragul de 3% din PIB stabilit de procedura de deficit excesiv fiind insemnat", afirma CF.
In document, Consiliul Fiscal precizeaza ca a abordat de mai multe ori in opiniile sale anterioare problematica aplicarii noii Legi a pensiilor din perspectiva impactului bugetar al acesteia. In varianta sa anterioara celei de-a doua rectificari, legea prevedea o majorare cu 40% a punctului de pensie de la 1 septembrie 2020, ceea ce conducea la o... mai mult
Marti, 01 Septembrie 2020, ora 11:10
Majorarea pensiilor cu 14% implica un efort bugetar de 3,6 miliarde de lei in anul 2020 si, respectiv, 10,92 miliarde de lei in anul 2021, spun oficialii Consiliului Fiscal.
"Majorarea cheltuielilor bugetare cu pensiile nu poate face abstractie de situatia BGC (bugetul general consolidat - n. r.), al carui deficit primar si structural se plaseaza in prezent la niveluri foarte ridicate, ceea ce reclama initierea unui proces de corectie, ecartul fata de pragul de 3% din PIB stabilit de procedura de deficit excesiv fiind insemnat", afirma Consiliul Fiscal.
Institutia a abordat de mai multe ori in opiniile sale anterioare problematica aplicarii noii Legi a pensiilor din perspectiva impactului bugetar al acesteia. In varianta sa anterioara celei de-a doua rectificari, legea prevedea o majorare cu 40% a punctului de pensie de la 1 septembrie 2020, ceea ce conducea la o crestere a ponderii in PIB a agregatului "asistenta sociala" cu peste 2 puncte procentuale la nivelului anului 2021.
Majorarea pensiilor pune presiune imensa pe buget
Desi cresterea pensiilor reprezinta in mod evident un obiectiv valid, CF a atentionat cu privire la incompatibilitatea unei astfel de majorari cu dezideratul de a asigura disciplina fiscal/bugetara, respectiv reducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB si apoi catre nivelul descris de obiectivul pe termen mediu de crearea premiselor macroeconomice pentru aderarea la zona euro; deteriorarea semnificativa a pozitiei finantelor publice mai... mai mult
Marti, 01 Septembrie 2020, ora 10:24
Pe parcursul acestui an, principalele organisme financiare internationale, Fondul Monetar International, Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, precum si Comisia Europeana si principalele agentii de rating, Standard & Poor's, Fitch Ratings si Moody's, si-au inrautatit estimarile privind cresterea economica a Romaniei si totodata au atras atentia autoritatilor de la Bucuresti asupra riscului cresterii deficitului bugetar ca urmare a politicii fiscale expansioniste.
FMI recomanda autoritatilor romane o politica fiscala mai stricta daca vor sa respecte tinta de deficit
La inceputul anului, directorul general al FMI, Christine Lagarde, aprecia ca in 2018 cresterea economiei mondiale va fi 'mai puternica si mai bine repartizata' intre statele lumii, continuand procesul inceput dupa criza economica din anii 2007-2008. In consecinta, la finele lunii ianuarie FMI si-a imbunatatit estimarile privind cresterea economiei mondiale in 2018 si 2019, apreciind ca reducerile de taxe adoptate de administratia Trump in SUA ar urma sa duca la cresterea investitiilor in cea mai mare economie mondiala si vor ajuta, de asemenea, si principalii parteneri comerciali ai tarii. Potrivit FMI, economia mondiala va inregistra o crestere de 3,9% in acest an si anul viitor, cu 0,2 puncte procentuale mai mult decat estima in toamna anului trecut.
In ceea ce priveste Romania, in luna martie, FMI aprecia ca, fara o modificare a politicilor actuale, cresterea economiei... mai mult
Luni, 24 Decembrie 2018, ora 11:36
Executivul se va incadra in limita de deficit bugetar de 3% din PIB, a afirmat premierul Viorica Dancila, joi, in deschiderea sedintei de guvern.
"Am vazut cum, imediat dupa publicarea executiei bugetare pe prima jumatate a anului, multi s-au grabit sa faca scenarii ingrijoratoare cu privire la deficitul bugetar. As vrea sa ii linistesc, suntem un guvern responsabil cu prezentul si viitorul Romaniei. Ne vom incadra in limita de deficit bugetar de 3% din PIB, in conformitate cu tratatul Uniunii Europene.
Executia bugetara pe primele sase luni arata trei factori determinanti pentru guvernarea noastra.
Acordam atentia cuvenita investitiilor, suntem preocupati de absorbtia fondurilor europene, ne onoram angajamentele privind majorarea veniturilor populatiei. Investitiile publice pe primele sase luni ale anului 2018 au ajuns la 9,1 miliarde de lei, comparativ cu 6 miliarde de lei in aceeasi perioada a anului 2017. Vorbim, asadar, despre o crestere foarte importanta, cu aproximativ 50% ", a declarat Viorica Dancila.
Premierul a adaugat ca investitiile straine directe "au crescut, de asemenea, in primul semestru al acestui an la 2,21 miliarde de euro, comparativ cu 1,93 miliarde de euro in aceeasi perioada a anului trecut".
"In primele sase luni ale anului, au intrat in economie 6,9 miliarde lei din fonduri europene, ma refer la plati efectuate, suma cu aproape 22,8% mai mare decat cele incasate in anul 2017, in aceeasi perioada. Aceste cifre confirma faptul ca... mai mult
Joi, 02 August 2018, ora 14:52
Guvernul PSD - ALDE a cheltuit in primele doua luni ale anului cu 5,5 miliarde de lei mai mult decat a incasat la buget.
Europerlamentarul Siegfried Muresan atrage atentia ca este cel mai mare deficit bugetar din ultimii 8 ani, din 2010 incoace, cand Romania se afla in plina criza economica.
"Este cu atat mai grav cu cat incasarile la bugetul de stat in primele doua luni au fost cu 21,3% mai mari, in termeni nominali, fata de anul precedent. Drept urmare, cheltuielile bugetare au crescut, in termeni nominali, cu 38,5% fata de 2017. Iar acest lucru se intampla in conditiile in care multe masuri asumate in fata oamenilor, precum cresterea salariilor medicilor in 2018, sunt inca doar promisiuni pe hartie", afirma Siegfried Muresan intr-un comunicat remis marti Ziare.com.
Mai mult, afirma europarlamentarul, toate cresterile de salarii din 2017 au fost anulate de celelalte masuri nesustenabile ale Guvernului care au dus la scaderea puterii de cumparare.
"Rata inflatiei a ajuns, in februarie 2018, la 4,7%. Astfel, toate bunurile si serviciile sunt, in medie, cu 4,7% mai scumpe decat anul trecut. Tot masurile Guvernului PSD - ALDE au dus la cresterea tuturor ratelor la creditele platite in lei din cauza cresterii-record a indicelui ROBOR, de la 0,84%, la 2,06%, in baza caruia se calculeaza rata dobanzii la creditele imobiliare in lei.
In acelasi timp, supraacciza la carburanti introdusa de Guvern in septembrie 2017 a scumpit benzina si motorina si a generat alte... mai mult
Marti, 27 Martie 2018, ora 17:12
Opt state europene sunt in pericol de a depsi pragul limita al deficitului bugetar de 3%, cifra fiind mai mare decat in anii trecuti, cand doar cinci, sase tari membre UE erau in aceasta situatie.
Avertismentul a fost dat de comisarul european pentru Afaceri Economice si Finante, Pierre Moscovici, iar oficialul de la Bruxelles se arata ingrijorat de aparitia noilor nume in lista statelor cu deficit excesiv, anunta BBC.
Italia, una dintre economiile importante din zona euro, este pe lista tarilor care vor inregistra o depasire a deficitului bugetar din cauza presiunii exercitate de criza migrantilor in peninsula, dar si a costurilor de refacere a localitatilor afectate de sirul de seisme care au zguduit Italia in acest an.
"In cazul Italiei, o parte semnificativa a acestei devieri a fost cauzata de costurile associate cu activitatea seismica din aceasta tara, una foarte dramatica in acest an. iar Comisia Europeana va tine cont de acest aspect", a precizat Moscovici.
Spania si Portugalia, alte doua tari din flancul sudic al zonei euro, figurau deja in clasamentul statelor membre care vor inregistra un deficit peste limita admisa in cadrul UE. In cazul lor, schimbarile survenite pe scena politica si incertitudinea formarii unui guvern la Madrid au accentuat problema cheltuielilor bugetare.
In luna august, ambele state din Peninsula iberica au scapat de amenzile dictate de CE, forul executiv al Uniunii acordandu-le un ragaz pentru echilibrarea bugetelor.
Anul... mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2016, ora 08:03
Criza petrolului face in continuare ravagii in tarile din Golful Persic. Dupa Arabia Saudita, care s-a vazut nevoita in ultimul an sa apeleze la rezervele valutare pentru a depasi socul prabusirii pretului petrolului, Kuweitul a raportat un deficit bugetar de 15,3 miliarde de dolari.
Este pentru prima data in ultimii 16 ani cand economia micului stat arab exportator de petrol inregistreaza deficit bugetar, iar ministrul de Finante Anas al-Saleh recunoaste ca masurile de austeritate adoptate s-au dovedit insuficiente, relateaza Daily Sabah.
Veniturile bugetare au scazut in cursul anului fiscal 2015 cu 45%, pana la 45,2 miliarde dolari, o influenta extrem de mare avand-o scaderea cu 46,3 procente a veniturilor din exportul de petrol fata de anul 2014.
De altfel, veniturile generate de vanzarea de petrol conteaza in proportie de 89% in economia tarii, in scadere totusi fata de 2014, cand aveau un impact de 95 de procente.
In acelasi timp, taierile bugetare la care a recurs guvernul kuweitian au fost de doar 14,8%, buget fiind dimensionat la 60,5 miliarde dolari.
Oficialii statului din Peninsula Araba au decis sa acceseze imprumuturi de 10 miliarde de dolari de pe pietele financiare internationale, o alta suma estimata la 6,6 miliarde dolari urmand sa fie contractata prin imprumuturi interne.
Estimarea privind deficitul pe anul fiscal in curs se ridica la 28,6 miliarde de dolari, iar masurile adoptate pentru a limita dimensiunile gaurii din buget constau in... mai mult
Marti, 09 August 2016, ora 17:58
Deficitul bugetar s-a dublat in luna iunie si a ajuns la 0,5% din PIB la finele primului semestru, in conditiile in care veniturile au crescut cu 2,9% in termeni nominali fata de primele sase luni din 2013, iar cheltuielile s-au redus cu 0,3%, potrivit datelor Ministerului Finantelor.
Dupa cinci luni, veniturile bugetare au crescut cu 3,7%, in timp ce cheltuielile au fost mai mici cu 2,4%.
La sfarsitul lunii iunie, veniturile totalizau 100,4 miliarde de lei (15,2% din PIB), iar cheltuielile de la buget au ajuns la 103,9 miliarde de lei (15,7% din PIB), rezultand un deficit de 3,5 miliarde de lei.
Romania s-a angajat prin acordurile cu institutiile financiare internationale ca deficitul bugetar din acest an sa nu treaca de 2,2% din PIB.
Pe partea de venituri au fost inregistrate cresteri in primul semestru la incasarile din contributiile de asigurari sociale (+1,47 miliarde de lei), impozite si taxe pe proprietate (+957,8 milioane de lei), accize (+1,08 miliarde de lei), impozitul pe profit (+689,5 milioane de lei) si TVA (+459,3 milioane de lei).
La nivelul administratiilor locale au fost inregistrate, de asemenea, incasari mai mari la impozite si taxe pe proprietate (+5,2%), taxe pe utilizarea bunurilor (+3,6%) si venituri nefiscale (+2,2%).
Sumele rambursate de UE in contul platilor efectuate s-au diminuat cu 10,8% fata de aceeasi perioada a anului precedent. In bugetul general consolidat sunt inregistrate numai sumele rambursate aferente proiectelor... mai mult
Sambata, 26 Iulie 2014, ora 10:31
Premierul Victor Ponta a declarat vineri, intr-o emisiune televizata, ca Romania trebuie sa reduca deficitul bugetar "pe sistem european" de la 2,9% la 2,4%.
"Trebuie sa reducem in continuare deficitul bugetar, am fost la 2,9% pe sistemul european si trebuie sa il reducem la 2,4%, eu vorbesc de ESA (n.r. - metodologia UE care ia in calcul si obligatiile de plata). La FMI este de la 2,2% la 1,7%, cel putin cu o jumatate de punct procentual. Important pentru noi este ca anul acesta am iesit pentru prima data din procedura de deficit excedentar. Nu mai suntem peste 3% din acel PIB. Daca doar taiem, pana la urma sunt vreo 5 miliarde pe care trebuie sa ii taiem ca sa putem sa ne incadram cu totul. Daca doar taiem, asta inseamna ca, de fapt, o sa avem o scadere a PIB si a cresterii economice. Daca reusim, si eu zic ca o sa reusim, si anume 2,5 miliarde le taiem din diverse zone si 2,5 miliarde incercam sa le aducem sa ai venituri suplimentare. Deja cresterea salariului minim genereaza un venit suplimentar", a afirmat Ponta.
Premierul considera ca cele 2,5 miliarde euro pot fi aduse din "servicii".
Romania va continua acordurile cu partenerii externi - Uniunea Europeana, Fondul Monetar International, Banca Mondiala - si va respecta prevederile acestora, se arata in Programul de guvernare 2013 - 2016.
Pe fondul unui ritm mediu anual de crestere economica de 3% in perioada 2013-2016, Guvernul va mentine deficitul bugetar pe sistem ESA (metodologia UE care ia in calcul... mai mult
Sambata, 05 Ianuarie 2013, ora 12:02