Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Suciu (BNR): Bugetul este deja aruncat in aer. Politic, Romania isi permite orice, economic doar ce poate plati

Suciu (BNR): Bugetul este deja aruncat in aer. Politic, Romania isi permite orice, economic doar ce poate plati

Bugetul Romaniei este, practic, aruncat in aer, iar discutia despre pensii si salarii nu are nicio relevanta economica pentru ca, politic, Romania isi poate permite orice, insa economic isi permite doar ce poate plati, a declarat purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei, Dan Suciu.

"Bugetul este deja aruncat cu totul in aer, practic. Nu stiu despre ce vorbim. Important este ca acest deficit bugetar pe care il va avea statul roman sa poata fi platit, sa poata fi acoperit (...)", a precizat Suciu, miercuri, la Digi24, intrebat daca Romania si-ar permite pentru aceasta toamna o dublare a alocatiilor si o crestere a pensiilor cu 40%.

Pe de alta parte, acesta considera ca discutia despre pensii si alocatii nu are o relevanta economica pentru ca, politic, tara isi poate permite orice, insa din punct de vedere economic isi permite doar ceea ce poate plati.

"Nu are nici o relevanta economica. Evident ca e rupta de o discutie economica. Politic (Romania - n.red.) isi poate permite orice. Economic isi poate permite doar ceea ce poate plati si in acest moment limitele de plata pe care statul roman si le poate permite sunt evidente", a apreciat Suciu.

In opinia purtatorului de cuvant al BNR, aceste masuri pot fi realizate doar prin imprumuturi, insa aceste imprumuturi se fac la anumite dobanzi, care depind de realitatea economica. Suciu a explicat ca, in acest moment, cheltuielile trebuie dimensionate corect avand in vedere ca elementele de criza inca nu pot fi dimensionate corect.

"Aceasta realitate economica depinde de anumite deficite pe care deja le avem. Romania nu a pornit de la zero cu deficitul bugetar (...). A pornit de la deficite bugetare serioase si deficite comerciale. In consecinta, nu pleaca de la zero si are foarte mult de recuperat.

La aceasta se adauga elementele de criza pe care inca nu stim sa le dimensionam corect. Stim ca vor fi mari, dar inca nu stim sa le dimensionam corect. In schimb, ce stim sa dimensionam, dimensionam niste cheltuieli. Este singura solutie, a dimensiona cheltuielile corect", a apreciat Dan Suciu.

Acesta a vorbit si despre incertitudinile din economia Romaniei, enumerand criza sanitara, necunoasterea impactului asupra economiei, necunoasterea impactul masurilor guvernamentale pentru sprijinirea economiei si ceea ce se intampla cu pretul materiilor prime la nivel mondial.

"Nu stim evolutia crizei sanitare. Impactul ei sanitar, daca va continua, daca vom avea un val doi, si asa mai departe. Vo ...citeste mai departe despre "Suciu (BNR): Bugetul este deja aruncat in aer. Politic, Romania isi permite orice, economic doar ce poate plati" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 773 ori