Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila", aflat in subordinea Ministerului Apararii, ar fi achizitionat materiale medicale in perioada starii de urgenta prin platforma SEAP fara incheierea unui contract, alte contracte au fost atribuite direct unor firme ce nu aveau produsele ofertate in SEAP sau au achizitionat echipamente de protectie de la UNIFARM fara a incheia un contract legal, sustine ultimul raport al Curtii de Conturi cu privire la cheltuielile efectuate pentru combaterea pandemiei in perioada starii de urgenta, elaborat la solicitarea Parlamentului.
In subordinea Ministerului Apararii Nationale functioneaza Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila" (SUUMC). Aici, in urma adoptarii Decretului 195/2020 privind instituirea starii de urgenta, s-au implementat masuri de reorganizare cu caracter exceptional pentru diminuarea efectelor negative si combaterea raspandirii cu virusul SARS-CoV-2.
Neregulile constatate de Curtea de Conturi
"Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila", prin cumparare directa, utilizand platforma SEAP/SICAP, a achizitionat produse pe baza de comenzi ferme, fara insa a incheia un contract, angajamentul legal fiind comanda. Inexistenta contractelor a condus la stabilirea prin comanda a unor criterii minime de livrare a produselor, respectiv conditii obligatorii, dar a caror incalcare nu prevedea penalitati de intarziere sau sanctiuni legate de neindeplinirea lor.... mai mult
Miercuri, 12 August 2020, ora 12:06
Raportul Public pe anul 2017 intocmit de Curtea de Conturi dezvaluie lipsuri de 11,572 milioane de lei la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
"Inventarierea elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii detinute de Agentia Nationala de Administrare Fiscala - aparat propriu, prevazuta a fi realizata in perioada 23.08.2017-30.11.2017, a fost finalizata in data de 22.06.2018. In urma inventarierii s-au constatat lipsuri in suma de 11.572 mii lei", se arata in raport, care poate fi consultat aici.
Documentul mai precizeaza ca institutia a inchiriat birouri de la firme private, desi are imobile in administrare.
"Totodata, s-a constatat ca nu au fost respectate principiile de economicitate, eficienta si eficacitate in utilizarea fondurilor publice si in administrarea patrimoniului public si privat al statului, deoarece, in timp ce Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Bucuresti inchiriaza spatii pentru desfasurarea activitatii de la firme private, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a lasat nefolosite, din anul 2015 si pana in prezent, unele imobile pe care le are in administrare (situate in Bucuresti, str. Marasti, respectiv str. Londra) ", dezvaluie raportul.
Potrivit sursei citate, ANAF a aprobat inca din 2015 realizarea unor lucrari de reabilitare a imobilelor, in timp ce personalul lucra in spatii inchiriate, insa nici la trei ani dupa semnarea contractului nu au inceput lucrarile de reabilitare.
"Astfel,... mai mult
Luni, 18 Martie 2019, ora 15:07
Mai multe companii si agentii ale statului, printre care Tarom, Posta Romana, CFR si chiar ANAF, au avut nereguli grave in anul 2016, potrivit Raportului Curtii de Conturi, printre care bonusuri si remuneratii ilegale. In total, raportul numara 21.427 de abateri si erori financiar-contabile in valoare totala de 43,22 miliarde lei (9,5 miliarde euro).
Curtea de Conturi a efectuat 1.619 actiuni de audit financiar, 656 de actiuni de audit de conformitate si 35 de teme de audit al performantei din domenii considerate prioritare, efectuate la un numar de 2.402 entitati, in 2017.
Fata de anul 2016, scrie in raport, "volumul abaterilor referitoare la venituri nestabilite, neevidentiate si, pe cale de consecinta, neurmarite si neincasate a scazut cu un procent de aproximativ 35%, iar la prejudiciile produse bugetelor publice vorbim de o scadere cu aproximativ 62,72% fata de anul precedent".
Au crescut, insa, abaterile financiar-contabile, cu aproximativ 48% fata de cele constatate in 2016.
Aici, ponderea cea mai mare (73%) o detine bugetul de stat, cu valori corespunzatoare unor erori privind organizarea si tinerea la zi a evidentei patrimoniului (15,68 miliarde lei); modul de aplicare a prevederilor legale privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, precum si a reglementarilor privind inventarierea bunurilor (6,804 miliarde lei); reflectarea reala si exacta a operatiunilor financiar-contabile in bilanturile contabile si conturile anuale de executie... mai mult
Marti, 20 Februarie 2018, ora 13:44
Curtea de Conturi a descoperit nereguli in cheltuielile din spitale, cu bani de la Ministerul Sanatatii, iar prejudiciul este de peste 60 de milioane de lei. In replica, ministrul Vlad Voiculescu sustine ca va monitoriza investitiile.
"Este o realitate dureroasa faptul ca Ministerul Sanatatii nu are in acest moment niciun mecanism de fundamentare reala a investitiilor din sanatate. (...) Draftul raportului Curtii de Conturi descrie perfect situatia.
Drept urmare, imi asum crearea unui mecanism de prioritizare si monitorizare a investitiilor din sistemul sanitar pana in luna septembrie.
Pentru prima data, Ministerul Sanatatii va avea un plan multianual de investitii, criterii clare de prioritizare si un sistem de monitorizare a modului in care investitiile sunt implementate si operationalizate. Si totul pe baza unei platforme informatice transparente", a spus Voiculescu, citat de Hotnews.ro.
Reactia sa vine dupa ce un raport al Curtii de Conturi, pe anul 2015, arata ca ...citeste mai departe despre "Curtea de Conturi a gasit nereguli in cheltuielile din spitale - ce spune ministrul Sanatatii" pe Ziare.com mai mult
Luni, 25 Iulie 2016, ora 15:08
Zilele acestea mai multe publicatii au anuntat ca un raport al Curtii de Conturi prezinta nereguli la Banca Nationala a Romaniei.
In urma unei solicitari din partea Ziare.com, BNR a explicat datele din raportul Curtii de Conturi.
"Raportul Curtii de Conturi a Romaniei din 2014 reflecta relatia institutionala uzuala intre Curte, ca organ cu atributii de control si BNR. Acest Raport cuprinde unele constatari punctuale referitoare la aspecte cu caracter aleatoriu aferente activitatii comerciale a BNR din perioada anterioara controlului.
Banca Nationala a Romaniei nu a avut puncte de vedere divergente fata de cele exprimate in raport, considerand recomandarile formulate ca oportunitati de imbunatatire a activitatii, implementand chiar in timpul controlului unele dintre masurile stabilite de Curtea de Conturi.
Curtea a fost informata asupra masurilor intreprinse de banca centrala in implementarea recomandarilor primite, in conformitate cu termenele prevazute de aceasta", au ...citeste mai departe despre "Nereguli la BNR? Explicatia bancii centrale despre raportul Curtii de Conturi" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Martie 2016, ora 16:01
Ultimul raport al Curtii de Conturi referitor la ANAF contine un capitol consistent privind maniera in care Fiscul respecta prevederile legale privind formarea, evidentierea, urmarirea si incasarea veniturilor bugetului general consolidat, precum si chestiunile de administrare ale acestuia.
Cel putin din perspectiva Curtii de Conturi, lucrurile stau putin diferit fata de vestile bune pe care ANAF le transmite saptamanal in materie de colectare a bugetului sau de combatere a fenomenelor infractionale din economie.
In cele ce urmeaza, va prezentam sec concluziile Curtii de Conturi asupra activitatii ANAF, grupate in 4 capitole, unul mai important decat altul:
NIVELUL INCASARILOR RAPORTAT LA PIB - NESCHIMBAT IN ULTIMII 10 ANIDATORIILE: DATORNICII MICI, DATORNICII MARIPRESIUNEA PE DATORNICII MICI: 76% DIN DATORIILE RECUPERABILE APARTIN LA 2,7% DIN CONTRIBUABILIANAF SI MULTINATIONALELE: "INTERES REDUS IN ULTIMII ANI"
Potrivit raportului Curtii de Conturi, in anul 2014, ANAF a ...citeste mai departe despre "Curtea de Conturi prezinta adevarul din spatele raportarilor optimiste ale ANAF" pe Ziare.com mai mult
Joi, 04 Februarie 2016, ora 09:28
Curtea de Conturi arata, intr-un raport de audit privind executia bugetului pe 2014, ca a identificat o serie de nereguli la Ministerul Finantelor, privind printre altele plata titlurilor ANRP, date inexacte privind ANAF si cheltuieli cu studii de fezabilitate pentru investitii neconcretizate.
In ceea ce priveste Ministerul Finantelor Publice (MFP), Curtea de Conturi noteaza ca "lipsa unei proceduri operationale/instructiuni de lucru pentru realizarea activitatii referitoare la plata titlurilor de plata emise de catre ANRP a condus la deficiente in ceea ce priveste evidenta contabila la nivelul MFP a sumelor decontate de CEC Bank SA catre beneficiari pe baza titlurilor de plata emise conform Legii nr. 165/2013 si solicitate retur de catre ANRP".
Curtea de Conturi: Bunuri de 36 de miliarde de lei, disparute din acte sau inregistrate cu valoarea de 1 leu (Video)
Totodata, din cauza lipsei unei monitorizari si prioritizari eficiente a investitiilor din partea Finantelor, ...citeste mai departe despre "Curtea de Conturi: Nereguli la ANRP si ANAF, dar si la Agricultura si Transporturi" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Decembrie 2015, ora 19:10
Curtea de Conturi a descoperit nereguli la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti (USAMVB), inregistrate in anul 2013, cand rector era actualul ministru al Educatiei, Sorin Cimpeanu.
Potrivit sintezei raportului public pe anul 2013, s-a permis ca terenuri ale universitatii sa fie inregistrate la valoarea de un leu.
In plus, nu au fost inregistrate in evidentele cadastrale si de publicitate imobiliara toate bunurile din domeniul public al statului, care au fost date in administrarea universitatii.
"La USAMVB s-au constatat diferente intre valoarea din evidenta contabila a bunurilor apartinand domeniului public al statului si cea din Inventarul bunurilor din domeniul public al statului, valoarea acestor bunuri nu este reevaluata si actualizata, unele terenuri fiind inregistrate cu valoarea de 1 leu; nu au fost efectuate demersurile necesare pentru inregistrarea in evidentele cadastrale si de publicitate imobiliara a tuturor bunurilor din domeniul ...citeste mai departe despre "Nereguli la Agronomie, cand rector era ministrul Educatiei: Terenuri evaluate la 1 leu, bunuri neinregistrate" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Februarie 2015, ora 20:36
Curtea de Conturi cere suspendarea din functie a directorului Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB), Radu Popa, in urma unui raport privind mai multe nereguli sesizate in contractele incheiate de aceasta institutie, anunta Realitatea TV, citat de Newsin.In plus, inspectorii Curtii au dat aviz favorabil sesizarii procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). In raportul Curtii de Conturi este mentionat si contractul incheiat de ALPAB cu S.C. Solutii Urbane SRL, in august 2009.
Firma a primit aproape 3,4 milioane de lei pentru a instala si intretine zece ceasuri stradale placate cu aur industrial. Potrivit raportului, ceasurile nu au fost instalate in 90 de zile, asa cum prevede contractul.
Doar doua ceasuri au fost instalate la timp, restul ajungand in depozitul central Ghencea, cu o intarziere de cinci luni dupa data platii.
In concluzie, documentul mentioneaza ca abaterea se ridica la aproape trei milioane de lei. In replica, oficialii primariei spun ca se fac presiuni ce ar viza, de ceva vreme, mai multe institutii subordonate municipalitatii.
"Eu nu am primit acel raport. Normal, eu, ca sef al unitatii, trebuie sa-l primesc, daca este unul nou. (...) Sa se verifice, sa se contraverifice, nu am nimic impotriva controalelor, dar atunci cand se transforma in hartuire, ca asta se intampla de un an, din toate partile, iti pui un semn de intrebare si nu stii sa raspunzi", a declarat primarul general Sorin Oprescu. mai mult
Duminica, 30 Mai 2010, ora 00:04