Curtea de Conturi semnaleaza nereguli la CNADNR si Tarom: Bani cheltuiti ineficient si ilegal

Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 14:58
5845 citiri
Curtea de Conturi semnaleaza nereguli la CNADNR si Tarom: Bani cheltuiti ineficient si ilegal
Foto: Curtea de Conturi

Curtea de Conturi a anuntat, miercuri, mai multe nereguli pe care le-a constatat la CNADNR si TAROM.

Astfel, conform unui raport pe 2015 al Curtii de Conturi, CNADNR a majorat nejustificat bugetul proiectului de reconstructie a drumurilor afectate de inundatii, finantat dintr-un imprumut al Bancii Europene de Investitii (BEI), cu suma de 199,15 milioane lei (44,26 milioane euro) fata de valoarea aprobata a acestuia.

Institutia a recomandat dispunerea unor masuri legale privind incadrarea valorii proiectului in suma aprobata prin contractul de finantare.

In plus, in urma verificarii contractelor de lucrari "Refacere corp drum, refacere terasamente, consolidare maluri, refacere podete DN2A km 141+500 - km 152+800" si "Consolidare sistem rutier reconstructie pod, consolidare maluri, refacere podete DN2A km 152+800 - km 162+500", Curtea de Conturi a constatat ca, privind procedura de achizitie pentru atribuirea celor doua contracte de lucrari, desi "ofertele castigatoare prezentau aspecte de neconformitate cu documentatia de atribuire, comisiile de evaluare le-au declarat admisibile".

Legat de derularea celor doua contracte de lucrari, au fost efectuate cheltuieli ineficiente si neeconomicoase in suma totala de 14,38 milioane lei, reprezentand plata unor lucrari de suprastructura deja executate care s-au degradat si care urmeaza sa fie refacute.

Guvernul a decis in septembrie 2016 reorganizarea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania si infiintarea Companiei Nationale de Investitii Rutiere (CNIR), o entitate distincta pentru gestionarea infrastructurii rutiere.

Curtea de Conturi: TAROM a efectuat cheltuieli nelegale de aproape 2 milioane de lei

In acelasi raport pe 2015, Curtea de Conturi arata ca TAROM, controlat de stat, a efectuat cheltuieli nelegale de 1,98 milioane lei, in neconcordanta cu acordurile salariale, ca urmare a stabilirii eronate a drepturilor salariale ale personalului, prin indexarea acestora cu rata anuala a inflatiei, pentru perioada ianuarie-septembrie 2015.

De asemenea, referitor la calitatea gestiunii economico-financiare si la modul de administrare a societatii, Curtea de Conturi a mai constatat ca membrii consiliului de administratie au fost revocati din functie fara justa cauza, situatie in care, prin Decizia civila, irevocabila si definitiva, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, instanta a decis plata sumei de 2,14 milioane lei, reprezentand despagubiri civile, care a condus la m ...citeste mai departe despre "Curtea de Conturi semnaleaza nereguli la CNADNR si Tarom: Bani cheltuiti ineficient si ilegal" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#Curte Conturi nereguli Tarom, #Curte Conturi nereguli CNADNR, #cheltuieli nelegale Tarom, #CNADNR cheltuieli raport 2015 , #Stiri Companii