Neregularitati de 17,4 mil euro in implementarea proiectelor SAPARD

Joi, 15 Iulie 2010, ora 23:44
1639 citiri
Neregularitati de 17,4 mil euro in implementarea proiectelor SAPARD

Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) a constatat, in urma verificarii modului de implementare a proiectelor SAPARD, anumite neregularitati in derularea investitiilor, fapt pentru care s-au constituit 14 debite, in valoare de 17,4 milioane euro, a comunicat joi APDRP, potrivit Newsin.

"Valoarea totala a acestor debite constituite la cererea OLAF este de 17,4 milioane de euro, ceea ce reprezinta aproximativ 1,8% din absorbtia fondurilor europene nerambursabile puse la dispozitia Romaniei prin Programul SAPARD.

Proiectele pentru care s-au constituit debitele au fost finantate prin Masura 1.1 - "Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole" din cadrul Programului SAPARD.

Debitele au fost cauzate de nereguli constatate de Oficiu pe parcursul licitatiilor organizate de anumiti beneficiari, OLAF considerand in majoritatea cazurilor in discutie ca procesele de achizitii au fost formale", se precizeaza in comunicatul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).

Prin Programul SAPARD au fost acordate, in perioada 2002 - 2006, fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea mediului rural in valoare totala de 1,27 miliarde de euro, pentru 4.412 proiecte de investitii.

APDRP face precizarea ca "neregula reprezinta orice abatere de la legalitate, regularitate si conformitate in raport cu dispozitiile legale nationale si/ sau comunitare, precum si cu prevederile contractelor ori ale altor angajamente legale si care prejudiciaza bugetul general al Comunitatii Europene si/ sau bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, precum si bugetele din care provine cofinantarea aferenta printr-o cheltuiala necuvenita".

Precizarea este facuta pentru a se face diferenta intre neregula si frauda.

Astfel, "termenul de frauda reprezinta orice actiune sau omisiune intentionata in legatura cu obtinerea, utilizarea sau gestionarea fondurilor comunitare provenind din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, precum si/ sau din bugetele de cofinantare aferente".

Institutia mai mentioneaza ca, in ceea ce priveste utilizarea frauduloasa a fondurilor, nu are atributii privind incadrarea unor astfel actiuni in acte de natura penala.

" In cazul existentei unor suspiciuni de frauda la implementarea proiectelor finantate cu fonduri europene nerambursabile, sunt sesizate organele abilitate de lege in acest sens: Curtea de Conturi, Departamentul pentru Lupta Antifrauda - DLAF, Oficiul European de Lupta Antifrauda - OLAF, Directia Generala pentru Agricultura din cadrul Comisiei Europene - DG-AGRI", se mai spune in comunicat. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#neregularitati, #fonduri, #sapard , #Fonduri SAPARD