Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Lucian Duta, fostul presedinte CNAS, denuntat de Guvern la DNA pentru nereguli la cardul de sanatate

Lucian Duta, fostul presedinte CNAS, denuntat de Guvern la DNA pentru nereguli la cardul de sanatate


Guvernul va sesiza Directia Nationala Anticoruptie pentru nereguli in atribuirea contractului pentru cardul national de sanatate, cu efecte in neimplementarea proiectului si determinarea unei pagube de peste 1,2 milioane euro, comise de fostul presedinte CNAS Lucian Duta.

Neregulile au fost sesizate de catre inspectorii Corpului de Control al prim-ministrului, intr-un raport redactat in urma cu aproape o luna.

Controlul a fost efectuat la Ministerul Sanatatii, Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) si Imprimeria Nationala privind respectarea cadrului organizatoric si functional pentru introducerea cardului national de asigurari sociale de sanatate. In perioada supusa controlului, functia de presedinte CNAS a fost ocupata de Lucian Duta (10 decembrie 2009-8 mai 2012), Dorin Ionescu interimar (director general, 9-24 mai 2012) si Doru Badescu (25 mai 2012-13 iunie 2013).

In document se arata ca introducerea cardului a fost aprobata, in sedinta de guvern la inceputul lunii septembrie 2010, prin memorandum aprobat de premierul Emil Boc, initiat de ministrul Sanatatii Attila Cseke, si seful CNAS, Lucian Duta, fiind stabilita producerea cardurilor incepind cu ianuarie 2011 intr-un ritm de un milion carduri lunar, astfel incat toti cei 18,5 milioane de asigurati, la care se face referire in memorandum, sa fie acoperiti in 18-19 luni.

Posta a perceput un tarif mai mare

Imprimeria a derulat, in numele CNAS, proceduri de achizitie publica pentru achizitia materiilor prime (achitand 19,8 milioane lei catre furnizorul foliilor de policarbonat si 12,9 milioane euro catre furnizorul cipurilor fara insa ca, in final, sa inceapa producerea efectiva a cardurilor din cauza intarzierilor a unor activitti prevazute in memorandum, ceea ce a generat cu deficit de numerar la nivelul Imprimeriei si intarzieri la plati), pentru furnizarea solutiei informatice si achizitia serviciilor postale si de curierat.

Inspectorii arata ca in memorandumul Guvernului a fost stabilit ca distributia cardurilor sa fie asigurata de Posta Romana, deoarece aceasta ar fi avut drept exclusiv de prestare a servicului, dar la momentul controlului s-a constatat ca acest drept nu exista, tariful practicat fiind mai mare decat cel pentru care autoritatea a acordat un drept exclusiv.

Ca urmare, arata inspectorii, presedintele CNAS si directorul Imprimeriei nu trebuiau sa aprobe documentatia de atribuire, ci ar fi trebuit asigurate proceduri concurentiale pentru posta si curierat.

In raport se mai arata ca, din cele 15 masuri prezentate in memorandum pentru introducerea cardului, niciuna nu a fost realizata integral la termen, ceea ce a generat intarzieri, iar CNAS nu a mai incheiat un contract cu Imprimeria, astfel ca procesul tehnologic de realizare a cardurilor nu a mai inceput.

Corpul de control al premierului: Duta si-a indeplinit defectuos sarcinile

In opinia inspectorilor, faptul ca fostul presedinte CNAS Lucian Duta si-a indeplinit defectuos atributiile a condus la situatia in care proiectul privind introducerea cardurilor de sanatate nu a mai fost aplicat nici pana la sfarsitul anului 2012, acestea constituind posibile fapte de natura penala.

Astfel, inspectorii il acuza pe Lucian Duta ca nu si-a indeplinit sau si-a indeplinit defectuos obligatiile de serviciu, prin faptul ca nu a incheiat cu Imprimeria Nationala contractul pentru producerea cardului, a propus acordarea catre Posta Romana, prin negociere fara publicarea unui anunt de participare, a contractului de curierat, fara ca Posta sa aiba exclusivitate pentru prestarea acestor servicii si a determinat o paguba la Imprimerie de peste 1,2 milioane euro.

In consecinta, Guvernul anunta ca va sesiza Directia Nationala Anticoruptie, Curtea de Conturi, Autoritatea Nationala pentru Achizitii Publice, Ministerul Sanatatii, informand si Ministerul de Interne.

In luna mai a anului trecut, premierul Victor Ponta a semnat decizia de eliberare a lui Lucian Duta (PDL) de la conducerea Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate si l-a acuzat pe acesta ca, inainte de a demisiona, a inaintat facturile de incasare a taxei claw-back, generand un risc al lipsei de medicamente.

El a anuntat ca va cere Ministerului Sanatatii si organelor in drept sa cerceteze toate activitatile fostului sef CNAS.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 2061 ori