Supravegherea Financiara, un mamut cu trei piloni macinati din interior

Joi, 25 Aprilie 2013, ora 09:13
2562 citiri
Supravegherea Financiara, un mamut cu trei piloni macinati din interior

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va incepe sa functioneze, cel mai probabil, de la 1 mai. Noua institutie va prelua activitatea actualelor comisii de supraveghere ale pietei financiare nebancare: CSA, CSSPP si CNVM. "Preluarea" include atat activitatea si personalul, dar si dezastrele financiare si problemele de credibilitate cu care se confrunta cele trei organisme.

Partidele au negociat dur pentru numirea conducerii ASF, proiectul de lege fiind modificat pentru accesul favoritilor politici. Miza? Controlul unei piete de 10-15 milioane de euro, dupa cum a estimat Dan Radu Rusanu, ales pentru conducerea institutiei. Insa, banii din piata controlata de cele trei organisme nu aduc numai fericire, ci si probleme.

De altfel, presedintele ASF, Dan Radu Rusanu, nu a exclus posibilitatea unui control, la preluarea situatiei financiare a comisiilor.

"Daca se va face un audit, si este posibil acest lucru, acesta se va face dupa incheierea balantei la 30 aprilie si va dura probabil in luna mai si in perioada lunii iunie vom avea rezultatele acestui audit intern", a explicat Rusanu.

Problemele financiare pe care fostii sefi de la comisii le aduc la ASF

CSA nu obtinut de la Curtea de Conturi certificatul de conformitate pentru contul de executie incheiat pe 2011. Institutia a derulat prin institutii de credit si nu prin trezorerie, cum impune legea, 99,76% din totalul operatiunilor de incasari si 99,79% din totalul operatiunilor de plati. Inspectorii au acordat si o amenda de 5000 lei.

In plus, institutia nu a depus, la Ministerul Finantelor Publice, raportarile privind monitorizarea cheltuielilor de personal. CSA a fost sanctionata cu amenda contraventionala, in cuantum de 5000 lei, insa institutia a formulat plangere impotriva procesului verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, solicitand anularea acestuia, procesul fiind pe rol.

"Abaterile constatate au avut drept consecinta neemiterea certificatului de conformitate pentru contul de executie incheiat pe anul 2011 de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor", a concluzionat Curtea de Conturi.

La CSSPP inspectorii Curtii de Conturi au descoperit, printre alte nereguli, o diferenta intre sumele raportate in contul de executie si datele din balanta de verificare, de 459 mii lei.

Institutia nu a asigurat controlul asupra entitatilor implicate in sistemul de pensii private, cel putin o data pe an, desi intra in atributiile Comisiei sa efectueze controlul constituirii si virarii de catre angajator a contributiei la fondurile de pensii private.

Curtea de Conturi a sesizat utilizarea nejustificata a sumei de 5,6 milioane de lei, reprezentand venituri incasate in avans, care erau evidentiate ca operatiuni in curs de lamurire. De asemenea, controlul a depistat evidentierea eronata a unor creantelor de incasat in valoare de 1,7 milioane de lei, pentru care entitatea a emis in anul 2011 facturi fiscale.

"CSSP nu ofera o imagine fidela si reala sub toate aspectele semnificative a activelor, pozitiei financiare, precum si a performantei financiare si a rezultatului patrimonial", este concluzia auditului Curtii de Conturi pentru anul 2011. Totusi, Marian Sarbu este candidat favorit pentru o functie in cadrul boardului ASF.

La CNVM, ca si in cazul CSA, Curtea de Conturi a sesizat neefectuarea tuturor operatiunilor de incasari si plati prin unitatile trezoreriei statului, dupa cum impune legea. Mai exact, in 2011, CNVM a derulat, prin institutii de credit, 23,82% din totalul operatiunilor de incasari si 21,55% din totalul operatiunilor de plati. Astfel, CNVM a fost sanctionata cu amenda contraventionala in valoare de doua mii lei.

"Abaterile constatate au avut drept consecinta neemiterea certificatului de conformitate pentru contul de executie incheiat pe anul 2011 de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare", mentioneaza Curtea de Conturi, in raport.

In plus, ASF va trebui sa preia de la CNVM si anumite probleme juridice. Dupa cum a decis instanta, CNVM trebuie sa plateasca despagubiri fostilor investitori FNI. Suma s-ar ridica la cateva sute de milioane de euro, potrivit zvonurilor din piata, insa pana acum, bugetul CNVM a fost protejat de masuri legislative.

Reprezentantii CNVM au atras atentia ca institutia nu ar putea face fata unor asemenea despagubiri si ca risca sa nu isi mai poata continua activitatea. In acest sens, presedintele Traian Basescu a promulgat, in iunie 2011, o lege de protectie, care spune ca "executarea obligatiilor de plata ale CNVM decurgand din creante stabilite prin titluri executorii va fi asigurata doar din sumele ce depasesc cinci milioane de lei, reprezentand media lunara a veniturilor incasate la bugetul CNVM". Legea este valabila pana la sfarsitul acestui an.

Vor deveni salariile de lux salarii de bun-simt?

Victor Ponta a anuntat ca anomaliile salariale de la comisii vor fi eliminate odata cu infiintarea noii institutii, care va respecta grila de salarizare a BNR. Doar ca salariile conducerii BNR variaza intre 14.000 de euro si 45.000 de euro.

In aceasta situatie, salariul de 27.000 de euro al fostei sefe CSA, Angela Toncescu, care a facut mare valva in presa cand a fost dezvaluit in 2012, se incadreaza intr-o valoare medie, in cadrul ASF.

Tabloul luptei pentru ASF

Pentru Dan Radu Rusanu, Senatul a eliminat un articol de lege din proiectul de ordonanta, care prevedea ca membrii ASF sa nu faca parte din "consiliile de administratie, consiliile de supraveghere, irectorate sau in comisiile de cenzori, sa nu detina functia de directori ori alte functii la persoanele juridice si entitatile care sunt supuse supravegherii ASF, si sa nu detina ei si/sau membrii familiilor lor pana la gradul al treilea inclusiv, direct sau indirect, o participatie de cel putin 10% din capitalul acestor persoane juridice si entitati sau din drepturile de vot, ori o participatie care sa permita exercitarea unei influente semnificative asupra luarii deciziilor in adunarea generala sau in consiliul de administratie a acestora". Familia lui Rusanu detine participatii de aproape 50% la compania International SA Sinaia, listata la bursa.

De asemenea, Traian Basescu a trimis legea spre reexaminare in Parlament, solicitand o interdictie pentru membrii ASF de a fi rude cu parlamentarii. Conditie nu a fost acceptata de Parlament. Sotia lui Daniel Tudor, ales vicepresedinte responsabil de sectrorul asigurarilor, este deputat PNL de Buzau.

La vremuri noi, tot ei

In final, Consiliul de conducere a ASF va fi format din 17 membrii, cei mai multi provenind din boardul comisiilor de supraveghere:

  • Dan Radu Rusanu (deputat PNL) a fost ales presedinte al ASF;
  • Daniel Daianu (economist, sustinut de PSD) a fost ales prim-vicepresedinte al ASF;
  • Daniel Tudor (actual presedinte al CSA, sustinut de PNL) va deveni vicepresedinte responsabil de sectorul asigurarilor;
  • Ion Giurescu (fost vicepresedinte al CSSPP, sustinut de PSD) a fost ales vicepresedinte responsabil de sectorul pensiilor private;
  • Mircea Ursache (sustinut de PSD), vicepresedinte responsabil de sectorul pietei de capital.
  • Celelalte 12 locuri din consiliu vor fi ocupate de Dorina Mihailescu (CNVM - PSD), Gheorghe Marcu (CNVM - PSD), Alexe Gavrila (CNVM - PNL), Gheorghe Albu (CNVM - PDL), Lorand Kralik (CNVM - UDMR), Marian Mirzac (PNL), Marian Sarbu, (Presedintele CSSPP - PSD), Corneliu Moldoveanu (PNL), Tudor Balta (CSA - PSD), Doru Claudian Frunzulica (CSA - UNPR), Cornel Coca-Constantinescu (CSA) si Nina Puiu (Director General Adjunct al RAIFFEISEN Leasing - PC).

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    #conducere ASF, #Rusanu ASF, #situatie financiara ASF , #Rezultate financiare