Aproape 100 de solicitanti de azi vulnerabili, intre care si minori, au fost transferati din Grecia si Cipru spre Germania si Finlanda, a anuntat miercuri agentia de coordonare a azilului pentru Uniunea Europeana, relateaza AFP.
Primul transfer de 83 de membri ai unor familii cu copii grav bolnavi a fost efectuat la 24 iulie intre Grecia si Germania, a transmis Biroul European de Sprijin pentru Azil (EASO).
Operatiunea face parte dintr-un proiect al UE de relocalizare a 1.600 de minori in diverse tari europene. Proiectul este sustinut de Comisia Europeana, Inaltul Comisariat al ONU pentru Refugiati si Organizatia Internationala pentru Migratie.
O a doua operatiune, care nu face parte din proiectul de relocalizare al UE, a avut loc la 27 iulie cu transferul intre Cipru si Finlanda a 16 somalezi si congolezi proveniti din familii monoparentale.
Toti au fost supusi testelor de depistare a COVID-19 inainte de a parasi Cipru si Grecia, a afirmat EASO.
Grecia numara aproape 5.000 de migranti minori, iar majoritatea traiesc in conditii insalubre in tabere de refugiati sau in locuinte neadaptate pentru ei.
Zeci de mii de solicitanti de azil au fost blocati in Grecia din 2016 cand mai multe state europene si-au inchis frontierele ca raspuns la afluxul de migranti si de refugiati, in principal din Siria marcata de razboi.
Peste zece tari europene au acceptat sa faca o exceptie pentru minori. Un mic numar dintre ei au fost deja transferati in Portugalia,... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2020, ora 14:29
Peste 50% dintre romani au incredere Parlamentul European, spre deosebire de 21% care cred in Guvernul tarii, arata concluziile raportului national pentru Romania, ce face parte din studiul Eurobarometru standard 88.
Doi din trei romani (66%) sunt optimisti in legatura cu viitorul Uniunii Europene, cu mult peste media europeana (57%).
Valorile care reprezinta cel mai bine Uniunea Europeana sunt drepturile omului (34% Romania, 33% UE), democratia (32% Romania, 33% UE) si pacea (32% Romania, 40% UE).
"Romanii continua sa creada in Europa si in valorile pe care aceasta le promoveaza. Avem nevoie de increderea si dinamismul lor, in construirea viitoarei Uniuni Europene, ale carei baze se vor pune la summitul de la Sibiu, din 2019, in timpul Presedintiei romane a Consiliului UE", a declarat Angela Cristea, seful Reprezentantei Comisiei Europene, in legatura cu noua publicatie.
Mai bine de jumatate dintre romani tind sa aiba incredere in Parlamentul European ( 56%, fata de 45% media europeana) si in Comisia Europeana ( 50% fata de o medie europeana de 42%).
Increderea in institutiile nationale este insa mai redusa. De exemplu, 21% dintre romani au incredere in Guvern.
Pentru urmatorul an, 35% dintre romani declara ca situatia economica nationala va fi mai proasta, inaintea lor plasandu-se grecii (48%), croatii si britanicii (39%). Dar cand vine vorba de situatia economica a Uniunii Europene, unul din doi cetateni romani, similar cu media UE, declara ca aceasta... mai mult
Luni, 05 Martie 2018, ora 16:40
Munca la negru continua sa fie un fenomen larg raspandit in Europa desi amploarea si perceptia problemei variaza de la o tara la alta, potrivit unui sondaj Eurobarometru efectuat in 28 de state membre si publicat luni de Comisia Europeana.
Sectoarele in care europenii lucreaza la negru cel mai mult sunt reparatiile si renovarile locuintelor (19 %), gradinarit (14 %), curatenie (13 %) si ingrijirea copiilor mici (12 %).
Reparatiile si renovarile locuintelor (29 %), reparatiile auto (22 %), curatenia locuintelor (15 %) si produsele alimentare (12 %) sunt cele mai solicitate bunuri sau servicii care implica munca la negru.
Letonia, Tarile de Jos si Estonia au cel mai mare procent de respondenti care lucreaza la negru (11 %). Cu toate acestea, exista diferente nationale importante cu privire la atitudinile si perceptiile cu privire la ceea ce inseamna munca la negru, precum si la natura si volumul serviciilor implicate.
Tarile in care respondentii spun ca ar avea cunostinta cel mai probabil despre persoane care ar munci la negru sunt Danemarca (59%), Olanda (55%), Grecia (54%), Slovenia (48%) si Letonia (46%), in timp ce printre tarile in care cei chestionati sustin ca este putin probabil sa cunoasca astfel de persoane se numara Malta, Romania (cu cate 20%) si Marea Britanie (15%).
Unul din zece europeni a cumparat bunuri care implica munca la negru
Potrivit sondajului Eurobarometru, aproximativ unul din zece europeni (11 %) admite ca, in anul precedent, a... mai mult
Luni, 24 Martie 2014, ora 17:00
Comisia Europeana (CE) lanseaza procedura prevazuta la articolul 39 din Tratatul de aderare al Croatiei, activand clauza de salvgardare pentru justitie si afaceri interne din cauza nerespectarii de catre Croatia a deciziei privind implementarea mandatului european de arestare, informeaza un comunicat dat publicitatii miercuri la Bruxelles.
Masurile presupuse de activarea clauzei de salvgardare ar putea include cresterea monitorizarii sau suspendarea fondurilor alocate deja pentru realizarea acquis-ului Schengen pentru a ajuta tara sa se pregateasca de aderare la zona libera de circulatie, prevazute la articolul 31 din tratatul de aderare al Croatiei.
CE a inceput miercuri consultarile cu statele membre privind masurile propuse, iar acestea au zece zile pentru a furniza comentarii.
Decizia executivului comunitar a fost luata dupa mai multe avertismente si contacte cu autoritatile croate in timpul verii, se noteaza in comunicat. CE a cerut corectarea prompta si neconditionata a legislatiei privind mandatul european de arestare, pentru a-l readuce in linie cu acquis-ul UE, in timp ce Croatia s-a oferit sa modifice textul de lege, cu conditia ca schimbarea sa se aplice de la 15 iulie 2014.
"Acest lung termen este nejustificat. In iunie 2013, Croatiei i-au fost necesare doar cateva zile pentru a-si schimba legislatia intr-o maniera care contrazice mandatul european de arestare. Revenirea la respectarea legii nu ar trebui sa dureze mai mult", se mentioneaza in... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 15:35
Zeci de mii de persoane au aclamat luni, la ora locala 0.00 (1.00, ora Romaniei), aderarea la Uniunea Europeana (UE) a tarii lor, dupa 22 de ani de la proclamarea independentei fata de fosta Iugoslavie.
"Bine ati venit in Uniunea Europeana", a spus presedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso multimii reunite la Zagreb, cu putin timp inainte ca "Oda bucuriei" a lui Beethoven - imnul UE - sa consacre integrarea Croatiei ca al 28-lea stat membru al blocului european, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
Noul stat membru are insa inainte o serie de provocari, de la problemele economice, pana la cele care decurg din faptul ca va trebui sa protejeze cea mai lunga frontiera externa a UE, intr-o regiune notorie pentru afluxul de imigranti ilegali si traficul de droguri sau arme, scrie Agerpres.
Seful executivului comunitar a declarat astfel intr-un interviu acordat pentru presa croata ca tara ravasita de razboi cu doua decenii in urma este acum "o democratie stabila", dar a precizat ca aceasta "va trebui sa raspunda urgent unor provocari importante in ceea ce priveste stimularea cresterii, consolidarea finantelor publice, promovarea competitivitatii si asigurarea stabilitatii financiare".
Barroso a reiterat importanta combaterii coruptiei, in care apreciaza ca Croatia a obtinut rezultate concrete, si a mentionat ca perioada tranzitorie de sapte ani in care statele membre pot impune restrictii pe piata muncii pentru lucratorii croati va trece "foarte repede".... mai mult
Luni, 01 Iulie 2013, ora 08:26
Aderarea Croatiei la Uniunea Europeana la i iulie a.c. va lovi dur intreprinderile publice ale tarii, unde este prevazuta suprimarea a circa 10.000 de posturi pana in 2015, dar unele companii private au reusit deja sa se adapteze la piata europeana vazand in aceasta o sansa.
Mandria nationala, compania aeriana nationala Croatia Airlines, infiintata in ajunul proclamarii independentei tarii fata de fosta Iugoslavie in 1991, lupta pentru supravietuire, scrie joi intr-un comentariu AFP.
Turbulentele cu care se confrunta Croatia Airlines reprezinta imaginea izbitoare a unei tari suferinde din punct de vedere economic, aflata in recesiune din 2009, care se pregateste sa intre in "infirmeria europeana", deja ocupata cu tratarea durerilor in materie de economie ale unor tari membre precum Spania, Italia, Cipru si Grecia.
"Noi intram grav bolnavi in UE, care este si ea grav bolnava", rezuma analistul Zarko Puhovski.
Intrand in UE, Zagrebul trebuie sa-si alinieze in intregime economia la regulile europene si guvernul nu va mai putea sa-i acorde subventii companiei Croatia Airlines, ceea ce-i permitea pana acum sa functioneze, in pofida datoriilor pe care ea le acumula.
Potrivit planului de restructurare, un post din cinci va fi desfiintat in cadrul companiei aeriene, care are in prezent 1.100 de angajati.
Pilotii si agentii de bord au fost in greva timp de peste o saptamana in mai, pentru a protesta fata de reducerile de salarii si disponibilizarile preconizate de... mai mult
Joi, 06 Iunie 2013, ora 10:00
Croatia, care peste patru saptamani va adera la UE, face ultimele pregatiri pentru aceasta etapa "istorica", insa pentru numerosi cetateni croati atmosfera nu este una de sarbatoare din cauza gravelor probleme economice cu care se confrunta aceasta fosta republica iugoslava.
Criza economica si masurile de austeritate adoptate au slabit considerabil guvernul de centru-stanga, aflat la putere de la sfarsitul lui 2011, relateaza AFP.
Social-democratii risca sa piarda, in al doilea tur, alegerile municipale de duminica, in capitala Zagreb, pe care o controleaza inca din 2000.
In noaptea de 30 iunie spre 1 iulie, focurile de artificii vor ilumina cerul Zagrebului, precum si al altor orase croate. Liderii celor 27 de tari membre ale UE si din Balcani sunt invitati la o ceremonie somptuasa pentru a sarbatori finalizarea unui proces de integrare care a durat zece ani.
"Data de 1 iulie marcheaza sfarsitul unei calatorii lungi", a declarat pentru AFP fostul presedinte croat Stipe Mesici (2000-2010), care a jucat un rol decisiv in apropierea Croatiei de UE.
"Ne-am indepartat definitiv de nationalismul care a marcat primii ani ai independentei noastre, si am adoptat toate normele europene", a adaugat el.
Aderarea la UE a fost obiectivul elitei politice croate, de la proclamarea independentei de fosta Iugoslavie, in 1991, insa politica nationalista a primului presedinte Franjo Tudjman, decedat in 1999, a condamnat Croatia la izolare internationala timp de mai... mai mult
Vineri, 31 Mai 2013, ora 10:05
Uniunea Europeana trebuie sa continue procesul de largire in pofida scepticismului unor membri in timp ce, cei 27 se confrunta cu dificultati economice, a declarat comisarul european pentru extindere Stefan Fule, joi, la Varsovia in cadrul unei reuniuni a grupului de la Visegrad, informeaza AFP.
Croatia va deveni in iulie anul viitor a 28-a tara membra a UE si alte tari ca Serbia si Muntenegru asteapta randul lor. Dar atmosfera din Europa de Vest nu mai este aceeasi ca acum opt ani cand extinderea UE era vazuta ca o modalitate de a trage o linie peste diviziunile create de Razboiul Rece.
"Oboseala privind largirea este ca si Yeti: toata lumea vorbeste despre el, dar nimeni nu l-a vazut", a glumit Fule dupa discutii cu reprezentantii tarilor grupului de la Visegrad - Polonia, Ungaria, Republica Ceha, Slovacia - grup numit astfel dupa orasul din Ungaria unde a fost infiintat in 1991-, precum si Croatia si alte tari din Balcani ce doresc sa adere la UE.
"Raspunsul se afla intr-un singur cuvant: credibilitatea. Daca tarile candidate sunt credibile in procesul lor de reforma, UE trebuie sa fie credibila aducand aceste tari in procesul de largire", a declarat el presei.
"Este in interesul nostru sa avem cel mai puternic consens posibil pe probleme de extindere. Extinderea nu a fost niciodata o problema. Extinderea a facut intotdeauna parte din solutie", a estimat el.
Cele patru tari de la Visegrad sunt sustinatori puternici ai extinderii.
"Flacara extinderii... mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 09:28
Croatia a semnat vineri la Bruxelles tratatul care ii va permite sa devina in iulie 2013 cel de-al 28-lea stat al Uniunii Europene, dupa ce documentul va fi aprobat de populatie printr-un referendum si dupa ce va fi ratificat de cele 27 de state membre.
Cei 27 de lideri europeni reuniti la Bruxelles au parafat tratatul de aderare cu premierul croat in exercitiu Jadranka Kosor si presedintele Ivo Josipovic.
Referitor la aderarea Croatiei, Jose Manuel Barroso a afirmat ca masurile de monitorizare a progreselor pe calea aderarii vor fi continuate, iar Croatia va fi ajutata pe parcursul acestui proces.
"Astazi, am trimis un semnal clar vecinilor Croatiei - acela ca oferta noastra europeana este pe masa, ca eforturile asidue sunt rasplatite si ca beneficiile integrarii europene sunt imediate daca partenerii nostri pastreaza directia corecta", a spus Barroso.
Potrivit sefului executivului comunitar, procesul de extindere a UE va continua sa fie un "pilon de stabilitate, un vector al democratiei si al statului de drept, dar si un catalizator pentru prosperitatea economica.
"De aceea, nu vom lasa criza economica sa umbreasca aceasta politica europeana foarte importanta", a mentionat Jose Manuel Barroso. mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 11:53