Desi toata lumea sa asteapta la o criza economica, dupa cea sanitara, piasa imobiliara nu prea pare sa aiba de suferit, spun analistii imobiliari. Astfel ca, daca se va inregistra o ajustare in jos a preturilor, singurul segment care va avea de suferit va fi cel al locuintelor vechi.
"Prima casa, pe piata rezidentiala, era un program foarte important folosit de foartre multa lume. In acest moment, pe langa faptul ca deocamdata acest program nu mai exista, mai avem si aceasta criza sanitara care schimba lucrurile", spune Dragos Vilceanu, reprezentant al Asociatiei de Brokeri Imobiliari.
Daca vorbim de piata rezidentiala, din punct de vedere al nevoii de a locui, poate ca se vor schimb putin profilul si preferintele. Este posibil ca oamenii sa caute mai mult case sau terenuri, poate se vor orienta catre zone mai aerisite din jurul orasului. Lucrurile de genul acesta vor ajuta in sens pozitiv piata.
"O sa vedem niste mici ajustari din punct de vedere al cererii, adica vom avea o cerere mai mare pe case si, mai mult, piata terenurilor nu va fi afectata deloc de trendul acesta pentru ca terenurile se cumparau cu cash. Bancile evita sa dea credite pentru terenuri in domeniul rezidential. Si acolo piata este chiar in crestere", a mai spus Vilceanu, intr-o interventie la Digi 24.
De asemenea, este o presiune mare pe case din jurul Bucurestiuslui, mai ales la cele care au preturi comparabile cu apartamentele din Bucuresti. Iar pe apartamente se vede deja o presiune.... mai mult
Miercuri, 08 Iulie 2020, ora 12:25
In situatii precum cea de fata, in care omenirea e nevoita sa ia o pauza de la activitatile de zi cu zi, companiile sunt puternic influentate de schimbarile din piata.
Daca ai o afacere in imobiliare sau tocmai erai pe punctul de a-ti deschide una, cu siguranta iti faci griji pentru efectele crizei medicale.
Varianta de a renunta la afacerea ta nu iti surade, asa ca tot ce poti face este sa gasesti o solutie care sa iti ofere un plus de stabilitate.
Te intrebi care este cea mai sigura alternativa? Raspunsul este simplu: incheierea unui parteneriat cu o companie solida si cunoscuta pe piata imobiliarelor.
Ce avantaje ai ca agentie imobiliara din franciza RE/MAX
Indiferent de contextul socio-economic, a face parte dintr-o franciza de succes, cum este RE/MAX Romania, este in sine un avantaj pentru orice antreprenor. Intr-o perioada dificila, apartenenta la un grup de renume iti ofera sansa de a trece mai usor prin momentele delicate, bazandu-te pe un partener de incredere.
Iata care sunt avantajele pe care ti le aduce colaborarea cu RE/MAX:
Validare rapida in randul partenerilor de afaceri si incredere crescuta din partea potentialilor clientiIndrumare constanta si acces la resursele RE/MAX, pe zona de marketing, business development, tech si juridicRecunoastere in piata de imobiliare si tranzactii mai simplu de finalizatStabilitate si grad sporit de siguranta, mai ales intr-o perioada de criza. Asocierea cu un brand puternic este esentiala pentru... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2020, ora 16:30
Trendul ascendent pe care se inscrie rezidentialul autohton din 2014 incoace alimenteaza speculatiile cu privire la iminenta unei crize similare celei din 2008, insa datele specialistilor arata ca actualul context de piata este semnificativ diferit fata de cel din 2008, se arata intr-o analiza de specialitate, remisa joi AGERPRES.
Un prim argument in acest sens este faptul ca preturile locuintelor se situeaza, inca, la un nivel semnificativ mai scazut decat cel din perioada de boom. Suma medie solicitata de catre vanzatorii de apartamente (noi si vechi) din intreaga tara este cu aproape 40% mai mica decat cea consemnata in momentul de varf al pietei, conform analizei realizate de Imobiliare.ro. Un apartament poate fi achizitionat in momentul de fata cu 1.242 euro/mp (la finele lui noiembrie 2018), fata de 2.058 euro/mp in martie 2008.
Bucurestiul este cu 36% sub nivelul de boom, aici inregistrandu-se cea mai mare diferenta de pret la 10 ani. In Capitala, apartamentele erau, in T3 2018, cu 35,9% mai ieftine decat in perioada similara din 2008. Diferente importante sunt si in centre regionale precum Constanta (-25,9%), Brasov (-25,9%) si Iasi (-21,7%) . Un ecart de pret mai mic fata de 2008, de -5,5%, exista la Timisoara, in vreme ce Cluj-Napoca este singurul mare centru regional al tarii in care apartamentele sunt mai scumpe acum decat in urma cu zece ani, cu o diferenta de 6,2% fata de T3 2008.
In al doilea rand, este semnificativ faptul ca, desi proprietatile... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2018, ora 12:56
Se poate spune ca retailul a fost de departe cel mai afectat segment din piata de real estate, intrucat aici au avut loc cele mai mari scaderi de preturi, cele mai multe falimente, dar si cele mai multe amanari sau anulari de proiecte. In acelasi timp, retailul va reprezenta si primul indicator al revenirii economiei.
In prezent, trendul in domeniul de retail este cel al unei cresteri, insa doar pe anumite segmente, o parte din electronice, o parte din bijuterii, o parte din haine. Din pacate, acesta nu reprezinta semnul mult asteptat. Cum se explica fenomenul care induce in eroare? Oamenii care n-au avut bani in perioada de boom, cel mai probabil nu au bani nici azi, Cei care au avut bani, in mare masura au bani si azi. In ultimii cinci ani, s-a terminat mai curand rabdarea, iar cei instariti au inceput sa ciupeasca din provizii, prin cheltuieli mici: "Nu mai investesc 350.000 de euro intr-o vila ca am deja un apartament", isi spune romanul. "Mai bine il renovez, chiar daca e mai mic, insa merit o vacanta, sotia merita un inel, copilul merita o tableta. M-am saturat sa tot astept, vreau sa incepem sa traim un pic".
Cum a ajuns retailul "Cenusareasa" din real estate
Prabusirea segmentului era inevitabila prin simplul fapt ca puterea de cumparare a romanului a scazut foarte mult si magazinele n-au mai vandut ca in anii de boom. Retailerii au schimbat planurile de expansiune cu expectativa sau, mai mult, au inceput sa inchida partial sau sa iasa din piata.
Mai... mai mult
Marti, 20 August 2013, ora 12:45
Ministrul britanic pentru comunitati si administratie locala, Eric Pickles, a avertizat duminica la BBC ca "un aflux" de romani si bulgari se va adauga problemelor existente pe piata locuintelor in Marea Britanie, dar a refuzat sa ofere o estimare a numarului de persoane care s-ar putea muta in Regatul Unit dupa deschiderea pietei muncii, in decembrie 2013.
"Nu cred ca stie cineva", a afirmat la BBC oficialul britanic, adaugand ca trebuie depuse mai mult eforturi pentru a prezenta date solide privind numarul de imigranti. Eric Pickles a dat asigurari ca nu vrea sa inceapa "o poveste de groaza" pe acest subiect.
Marea Britanie a adoptat in 2005 restrictii temporare pe piata muncii pentru cetatenii din Romania si Bulgaria, dar acestea expira in decembrie 2013 si, conform reglementarilor UE, nu pot fi extinse.
La emisiunea Sunday Politics de la BBC, Eric Pickles a fost intrebat de impactul unui nou val de imigranti din UE, dupa o discutie privind rata scazuta de crestere a pietei imobiliare. Intrebat cati romani si bulgari sunt asteptati sa vina in Marea Britanie, ministrul a raspuns: "Adevarul este ca nu cred ca cineva stie in intregime care va fi numarul celor care vor veni din Bulgaria si Romania".
Eric Pickles a precizat ca "nu a avut discutii cu Ministerul de Interne privind numarul imigrantilor". Dar, a explicat oficialul britanic, autoritatile locale iau masuri pentru a se pregati de o posibila crestere masiva a numarului de romani si bulgari care ar... mai mult
Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 09:43
Criza de pe piata imobiliara a reusit sa schimbe comportamentul romanilor si sa diminueze, cel putin in acest domeniu, tendinta de specula si imbogatire de pe urma celor care au nevoie urgenta de o locuinta.Dupa ce apartamentele s-au ieftinit cu 45% fata de nivelul la care ajunsesera in 2008, acelasi lucru se intampla si cu chiriile. In Bucuresti, garsonierele sunt cu cel putin 100 de euro mai ieftine si asta in conditiile in care studentii au inceput deja sa caute unde vor sta de la toamna.Daca in anii trecuti, cresterea chiriilor inainte de intoarcerea studentilor era si de 25%, anul asta ei pot sta linistiti pentru ca oferta e atat de mare incat proprietarii nu mai risca sa scumpeasca. Situatia poate fi explicata prin piata imobiliara blocata care i-a obligat pe cei care au locuinte de vanzare sa se indrepte spre inchiriere."Daca inainte de criza, in 2007 de exemplu, am inregistrat o crestere in septembrie de circa 25% a pretului chiriilor, in 2008 cresterea a fost mai mica, de 15-20%. In 2009, cresterea a fost de cateva procente, nesemnificativa.
Si asta din pricina faptului ca exista foarte multe oferte pe piata, iar aceste multe oferte exista din cauza faptului ca proprietarii de apartamente scoase la vanzare nu au obtinut pretul pe care il voiau si prefera sa le puna pe piata inchirierilor pana cand sperau ei sa obtina un pret mult mai bun", a declarat analistul imobiliar Ion Radu Zilisteanu, pentru Ziare.com.Proprietarii mai lasa la bani, chiriasii renunta la... mai mult
Joi, 05 August 2010, ora 09:20
"In prima jumatate a lui 2010, nu numai ca nu vom asista la o stingere a crizei pe piata imobiliara, dar e posibil sa asistam la o adancire a crizei" a declarat Ion Radu Zilisteanu, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. Analistul imobiliar mai spune ca nu se asteapta la o revenire a pietei imobiliare mai devreme de toamna anului 2010. Pretul de vanzare al apartamentelor vechi si noi este peste cel considerat acceptabil de catre cumparatori. De ce se intampla acest lucru? Se asteapta cumparatorii la noi ieftiniri?
Preturile de la inceputul crizei, de pe piata imobiliara romaneasca, s-au redus in medie cu 50%.
De la inceputul anului 2009 si pana acum reducerea este intre 25 -30%.
Daca inainte de inceperea crizei, pe piata imobiliara metrul patrat pentru apartamentele perferice din Bucuresti si din alte orase costa 2000-2200 de euro, in prezent metrul patrat este undeva la 1000 euro.
In ceea ce priveste pretul pe care il accepta cumparatorii, exista o teorie economica destul de controversata care se bazeaza pe date empirice, observate in diverse piete imobiliare ale lumii.
Aceasta spune ca, pentru ca pretul sa poate fi acceptat si sa se formeze un echilibru pe piata imobiliara respectiva, ar trebui ca metrul patrat sa fie undeva la doua salarii medii pe economie.
Daca ar fi sa aplicam aceasta regula pentru Romania, avand in vedere ca salariul mediu este undeva putin peste 350 de euro, inseamna ca metrul patrat ar trebui sa coste undeva la 700 de euro, in conformitate cu... mai mult
Luni, 04 Ianuarie 2010, ora 22:34
In timp ce tari precum Irlanda, Marea Britanie si Spania trec printr-o adevarata criza imobiliara, unele tari europene par sa scape miraculos.Este, de exemplu, cazul Portugaliei, care are se poate lauda cu "luxul unei cresteri a preturilor". Astfel, intre 2006 si 2008, pretul mediu al locuintelor a crescut de la 120.000 de euro si 150.000 de euro, in timp ce numarul de tranzactii a scazut cu 30% de la 250.350 la 173.600, iar numarul creditelor bancare acordate a scazut cu 40%. Piata si-a revenit insa in al doilea trimestru al anului 2009. Aproximativ 200 de sucursale ale retelei Era Portugal au inregistrat o crestere a cifrei de afaceri, in luna septembrie, cu 39% fata de anul precedent si cu 15% fata de anul 2007. "Bancile portugheze au, incepand cu anul 2003, o cresterea anticipata a ratelor dobanzilor, iar odata cu venirea crizei ele sunt si mai stricte in acordarea creditelor", spune Miguel Poisson, director la Era Portugal. Potrivit Le Monde, una dintre pietele imobiliare care par sa zica "nu" crizei in domeniu este cea din Belgia. "Piata imobiliara belgiana este atat de stabila incat devine plictisitoare", sustine Alain Declerq, de la Era Belgia. In 2008, numarul de vanzari de imobile la "prima vedere" a scazut la 120.000, fata de 122.000, in 2007, in timp ce preturile au crescut cu 4,3% in 2008 si s-au stabilizat in 2009. Aceste rezultate se bazeaza pe o idee non-speculativa, dupa cum reiese si din faptul ca 1.800 de euro pentru un metru patrat este un pret... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2009, ora 22:44
Numarul caselor din lemn construite in 2009 va fi mai redus cu 23% fata de cel aferent anului trecut, jucatorii raportand in primul trimestru o scadere de 30-40% fata de aceeasi perioada din 2008, potrivit unui raport de Interbiz Research & Consulting.Dinamica acestui segment s-a redus la jumatate in ultimii cinci ani, de la 4.020 unitati construite in 2005 la un nivel estimat la 2.070 unitati in acest an, arata autorii raportului. Potrivit sursei citate, in Romania au fost construite anul trecut 103 pensiuni turistice (54% in mediul rural), fata de 661 unitati in 2005 si 408 unitati in 2006. In Romania se produc anual circa 15.000 case, vile si cabane prefabricate din lemn, avand o valoare de aproximativ 110 milioane de euro, iar majoritatea producatorilor sunt concentrati in judetele Harghita, Covasna, Suceava, Neamt si Bacau. Construirea unei case pe structura de lemn costa 150-250 euro/mp "la rosu" si 400-500 euro/mp "la cheie". mai mult
Marti, 26 Mai 2009, ora 13:39