Piata office din Europa, afectata de trendurile mondiale. Ce se intampla in Bucuresti

Miercuri, 11 Mai 2016, ora 14:01
1953 citiri
Piata office din Europa, afectata de trendurile mondiale. Ce se intampla in Bucuresti
Foto: Shutterstock

Piata imobiliara office din Europa este afectata in mod clar de trendurile globale, iar Bucurestiul este si el influentat de astfel de tendinte.

Anul 2016 reprezinta un moment deosebit de interesant pentru domeniul imobiliar la nivel mondial, cu noi jucatori in domeniul investitiilor si al spatiilor de inchiriere, care vin la pachet cu noi provocari pentru pietele regionale si locale.

Investitii de 1.000 de miliarde de dolari

In 2015, volumul investitiilor imobiliare la nivel global a fost de de peste 1.000 de miliarde de dolari, conform savills.com.

Desi anumite probleme locale din unele piete au influentat deciziile de investitie, acele zone de instabilitate nu au facut decat sa sprijine, indirect, statutul de pol al sigurantei pentru pietele imobiliare mai mari si mai transparente.

Acesta este si motivul pentru care ponderea investitiilor din cele mai mari 25 de orase ale lumii a crescut si mai mult in 2015.

Desi pietele de capital din China se confrunta, constant, cu turbulente majore, cererea privata si institutionala pentru spatii imobiliare office va ramane puternica la nivel mondial in 2016, iar investitorii internationali vor fi si mai indrazneti in acest an.

Motivul este simplu: cresterea economica de recuperare dupa criza financiara care a debutat in 2008, ce caracterizeaza multe piete sub-regionale, atrage din ce in ce mai multi investitori, in special in domeniul pietei de birouri.

Companiile isi pot sustine expansiunea

O alta schimbare majora pe pietele de birouri ale lumii vine din partea chiriasilor, cu o serie de companii din domeniul tehnologiei, publicitatii, mass-media si informatiei care reprezinta un sfert din volumul de inchirieri in Marea Britanie si in celelalte piete imobiliare majore ale Europei.

Astfel de companii detin, insa, suficient de multi bani lichizi, conform bilanturilor contabile, pentru a sustine o astfel de expansiune, cu 1.700 de miliarde de dolari in numerar doar pentru afacerile din SUA.

In plus, cele mai mari companii din acest sector au elaborat strategii de dezvoltare pe termen lung.

Spre exemplu, compania Google a inchiriat un fost centru al NASA pentru o perioada de 60 de ani, pentru a putea realiza o viitoare expansiune a activitatilor si a spatiilor pe care le utilizeaza.

Bucurestiul devine din ce in ce mai atractiv

Concurenta intre companiile din domeniile mai sus amintite este intensa, fie ca vorbim de companii mari sau de start-up-uri, iar tot mai multe dintre ele se vor reorienta spre alte orase si capitale decat marile metropole europene, unde forta de munca este inalt calificata.

Un astfel de oras este Bucurestiul.

Romania se afla pe locul 1 in Europa si pe locul 6 in lume in privinta numarului de specialisti certificati in IT.

Totodata, Romania se afla pe locul 13 la nivel mondial si pe locul 3 in Europa in topul destinatiilor de outsourcing, dupa Polonia si Bulgaria.

Criza economica a ajutat Capitala

Dupa debutul crizei economice in 2008, multe companii s-au relocat din Europa Occidentala in Europa de Est, inclusiv in Romania. Tara noastra reprezinta o piata cu un excelent "return of investment". Companiile care aleg sa investeasca aici au un randament foarte bun, precum si resurse umane care permit dezvoltarea unor intregi centre regionale de business.

Acesta este si motivul pentru care piata imobiliara office din Romania a cunoscut un avant spectaculos in ultimii ani.

Volumul spatiilor noi de birouri care vor fi livrate in urmatorii doi ani va fi de 550.000 mp.

In plus, Capitala se afla, inca, in urma celor mai mari capitale din Europa Centrala si de Est ca numar total de metri patrati de spatii de birouri, fapt ce va mentine cererea pentru astfel de spatii la un nivel foarte ridicat in viitor.

Multe companii din Bucuresti vor mai mult spatiu

O alta caracteristica din ce in ce mai pregnanta a pietei imobiliare office din Romania este extinderea activitatilor desfasurate de companiile deja prezente in tara noastra.

Spre exemplu, compania Infineon Technologies, care si-a extins birourile din Novo Park, detinute de fondatorul Genesis Development, Liviu Tudor, la o suprafata totala de 7.500 mp si a semnat prelungirea contractului de inchiriere pana in 2024. Infineon Technologies a devenit, astfel, cel mai longeviv chirias intr-un parc de birouri din Romania.

#piata office Bucuresti, #piata imobiliara office Romania, #spatii birouri bucuresti , #Spatii birouri