Rata de adecvare a capitalului la sfarsitul lui 2011 a sarit de la 13,4% la 14,2%, fiind vorba de o crestere masiva de capital. A existat o singura banca la care nivelul solvabilitatii a coborat sub 10%, a declarat marti viceguvernatorul BNR, Cristian Popa.
"Nivelul mediu al solvabilitatii, deci rata de adecvare a capitalului la sfarsitul lui 2011 sarise de la 13,4% la 14,2%, deci a fost o crestere masiva de capital. Nu este prea mare deloc. In momente de turbulente internationale...la bancherul central niciodata nu poate fi prea mare solvabilitatea bancilor, rezerva internationala si niciodata nu poate sa fie prea mica inflatia", a declarat Cristian Popa.
El a spus ca la o banca mica au fost unele probleme, dar ca acestea au fost probabil remediate.
"Exista o singura exceptie, la o banca foarte mica, si probabil ca s-a si rezolvat aceasta problema, si care sa fie sub 10% si aceasta era pe cifrele din sistemul romanesc de contabilitate, care sunt mai mici decat cifrele in echivalent din IFRS cu unul sau doua puncte procentuale", a mentionat Popa. mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 17:02
Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat joi ca nu vede un risc pe termen scurt de scadere a expunerilor bancilor, ci ca mai degraba riscul va fi acela de crestere mult mai lenta de acum incolo a finantarilor.
"Cred ca bancile mama vor face diferente intre tari in care au expuneri si vor face diferente intre afaceri in tarile respective, iar Romania, avand fundamente economice corectate fata de sfarsitul lui 2008 si in imbunatatire, va putea sa beneficieze de o mentinere a expunerilor. Nu vad un risc pe termen scurt de scadere a expunerilor, mai degraba riscul va fi acela de crestere mult mai lenta de acum incolo a finantarilor", a spus Cristian Popa in cadrul Summit-ul de la Bucuresti organizat de Economist Conferences.
El a declarat ca o eventuala reducere a fluxurilor de la bancile-mama catre bancile-fiica ar afecta rezultatele acestora.
"Sa ne aducem aminte ca nu putem sa discutam de reducerea expunerilor decat in momentul in care imprumuturile ajung la scadenta si ca dezintermedierea este o parte din consecintele unei crize economice si ale unei schimbari de la o perioada de boom, cum a fost pana in 2008 in toate tarile emergente si in toata Europa, la o perioada initial de recesiune, acum de crestere relativ modesta", a spus Cristian Popa.
Acesta a adaugat ca aceasta dezintermediere trebuie sa procedeze intr-o maniera ordonata, altfel riscand ca o crestere economica mult sub potential care se prelungeste cativa ani de zile, vorbind despre acest... mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 12:55
Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa a declarat joi ca, fata de sfarsitul anului 2008, Romania este in prezent mult mai bine pregatita sa faca fata unui soc din punct de vedere al zonei euro, pentru ca "ritmul de crestere este mai bun, am vazut o diferenta care se va micsora pana in 2013".
"Comparativ cu sfarsitul anului 2008, acum ne aflam intr-o pozitie mai buna pentru a rezista unui soc viitor din punctul de vedere al zonei euro, pentru ca ritmul de crestere este mai bun, am vazut o diferenta care se va micsora pana in 2013 si care va face pe termen lung sa reducem aceasta "supraincalzire", a spus Cristian Popa in cadrul Summit-ul de la Bucuresti organizat de Economist Conferences.
Pe de alta parte, Popa a declarat ca, in acest moment, Turcia este "in lumina reflectoarelor". mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 11:40
Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a declarat luni ca exista interes in mentinerea expunerii bancilor grecesti in Romania si ca in prezent nu exista semnale privind iesiri de capital ale bancilor straine, ci doar se observa o reducere a finantarii subsidiarelor.
"Bancile grecesti au un anumit rol in economia romaneasca. Speram ca dezintermedierea in aceasta economie (...) sa nu fie brutala. (...) Bancile din tara de origine nu functioneaza numai ca banci care au in subordine unitati subsidiare, functioneaza ca un grup bancar. Astfel, este bine sa ne uitam in perioada de boom, inainte de cea de criza, la contributia la profitul grupului a subsidiarelor din diverse tari, inclusiv din Romania. In cazul bancilor grecesti, aceasta contributie era mare, deci este important sa nu dea gaina care facea oua de aur. Cred ca interesul de a mentine expunerea pe Romania exista. Mai departe, ramane de judecat, intr-un caz ipotetic, daca riscul de dezintermediere este unul abrupt sau nu. Daca este, trebuie sa luam masurile impreuna cu noii actionari, ca acestea sa nu se materializeze", a explicat Popa.
Viceguvernatorul a mentionat ca in prezent nu exista semnale privind iesiri de capital ale bancilor straine, ci doar o reducere a finantarii a subsidiarelor, comparativ cu anii trecuti.
"Nu vedem iesiri de capital in acest moment. Erau mult mai frecvente depozitele pe termen scurt ale sucursalelor din Romania catre bancile mama in 2009 si 2010. Mai degraba vedem o reducere a... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 14:35
Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a declarat luni ca spera ca bancile sa reactioneze "intr-o maniera sustenabila" la semnalele date de banca centrala, nefiind in interesul acestora o scadere rapida a remunerarii depozitelor.
"Noi speram ca bancile vor reactiona la semnalele date de BNR si vor reactiona intr-o maniera sustenabila, in sensul ca nu vrem sa vedem, si nu este in interesul acestor institutii, o scadere rapida a remunerarii depozitelor. Intr-o economie ca a Romaniei, unde un test esential pentru anii care vin va fi sustenabilitatea de cont curent, care sa ramana la 5%, este important sa fie stimulata economisirea interna, stimulare care presupune in mare parte o remunerare adecvata ca nivel de dobanda a depozitelor", a precizat Cristian Popa.
Potrivit acestuia, bancile "vor dramui" cat din credite trebuie reinnoite si cate nu.
"Probabil vor dramui cat din credite trebuie reinnoite si cate nu, depinzand de destinatarul acestor credite de imprumut. Vedem aceasta ca un proces care se deruleaza gradual in timp. Vrem sa il influentam pozitiv, in sensul sustenabilitatii sale prin aceasta miscare de reducere a dobanzii si prin perspectiva pe care am indicat-o vorbind despre existenta spatiului pentru ajustare graduala in timp a conditiilor monetare", a mai Popa.
Consiliul de Administratie al BNR a decis miercuri reducerea dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 6%, incepand cu data de 3 noiembrie 2011, nivel minim de la adoptarea modelului actual de... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 13:50
Cristian Popa, viceguvernatorul BNR, nu crede ca exista o probabilitate semnificativa ca economia Romaniei sa se intoarca in recesiune sau sa inregistram o scadere economica in T2, conform NewsIn."Nu cred ca este o probabilitate semnificativa", a spus Popa intrebat despre posibilitatea ca economia Romaniei sa intre in recesiune sau sa scada in trimestrul al doilea. "Noi vedem pe intregul an, este greu sa discuti despre cifre trimestriale, aceasta cifra apropiata de 1,5. E de vazut in continuare, scenariile de risc sunt simetrice si catre un PIB mai mare, dar si catre unul mai mic. Cele doua motive pentru care PIB-ul ar putea sa scada fata de prognozele noastre sunt aceasta incetinire a cresterii economice, vizibila in Germania, dar acum vizibila in multe tari - care nu este o reintrare in recesiune, dar cifrele sunt mai mici decat cele pe care le aveam in vedere la inceputul anului - respectiv o afectare a increderii in economie si o inrautatire a perceptiei de risc pentru economii, de la o complicare a situatiei in economiile periferice ale zonei euro", a explicat Popa.De asemenea, el a declarat ca nu crede in scenariul descris de Nouriel Roubini, respectiv "furtuna perfecta"."Nu as crede. Dansul da un scenariu complicat, dar sa nu uitam ca domnul Rubini are ca linie de business scenariile complicate. Este greu de prevazut ce se va intampla. Daca lucrurile pe care dumnealui le prezinta se vor petrece, coincidenta aceasta ar putea sa duca la o contractie in multe regiuni... mai mult
Marti, 14 Iunie 2011, ora 17:09
Cresterea economica se va situa in apropierea nivelului de 1,5% prognozat pentru acest an de Guvern si FMI, considera viceguvernatorul BNR Cristian Popa, in opinia caruia investitiile vor fi al treilea suport al cresterii economice, dupa exporturi si industrie, anunta Mediafax.Comenzile anticipate din Germania, in special, si Europa de Nord tind sa fie putin mai slabe (...)
Sa vedem cat de adanca va fi aceasta zona, pentru ca de ea depinde cresterea economica, nu doar in Romania, ci in toate statele din regiune cu care ne comparam, Ungaria, Polonia, Cehia", a comentat Popa.
Oficialul bancii centrale considera ca formarea bruta de capital fix (investitiile) va contribui la reluarea cresterii economice si va deveni al treilea suport al revenirii, dupa de exporturi si industrie.
"Riscurile par sa fie simetrice, este posibil sa avem o crestere mai mare decat 1,5%, cat estimam.
Depinde de evolutia Germaniei si a crizei datoriilor (...) Nu cred ca vor fi diferente foarte mari fata de 1,5%", a conchis Popa.
Revenirea economiei europene a scos Romania din recesiune tehnica, prin exporturi.
Produsul Intern Brut (PIB) a urcat in primul trimestru cu 0,7% in termeni ajustati comparativ cu ultimul trimestru din anul trecut si cu 1,7% in serie bruta fata de primul trimestru din 2010, sustinut in principal de industrie, pe fondul unei cresteri semnificative a exporturilor. mai mult
Vineri, 10 Iunie 2011, ora 14:04
In opinia viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, prognoza lansata de Banca Nationala a Romaniei, referitoare la inflatie, respectiv de 5,1% este una realista, oficialul BNR precizand ca disparitia efectului majorarii TVA va avea un impact de trei puncte procentuale in inflatie, transmite NewsIn."Noi vedem o scadere de aproximativ trei puncte procentuale (dupa disparitia efectului majorarii TVA - n.r.). Este o aproximare bruta, pentru ca este foarte greu in acest moment sa tragi o linie si sa spui ca tot ce este in interiorul acestui cerc este doar de la efectul de runda intai a TVA, ce este in afara este de la altceva.
Efecte de runda a doua nu au fost de la majorarea TVA, dar ramanem preocupati de acest risc, pentru ca acestea inseamna crestere de anticipatii si dupa aceea, pe masura ce economia isi revine, pe masura ce deficitul de cerere se restrange, pot aparea revendicari salariale", a spus Popa.De asemenea, Popa a declarat ca efectul de prima runda a inceput in iulie la aplicarea TVA, dar nu s-a manifestat la toate preturile dintr-o data."Sunt anumiti producatori sau comercianti care au preferat sa-si conserve cota de piata intr-o piata in care comertul cu amanuntul era in restrangere si vedem acest lucru si la momente mai apropiate ca se produce, pastrand preturile si modificand ulterior. Altii au avut stocuri", a explicat Popa.El a declarat ca prognoza din acest moment este realista. mai mult
Joi, 05 Mai 2011, ora 16:51
Viceguvernatorul BNR Cristian Popa ar putea fi nominalizarea pentru postul de premier pe care seful statului o va invoca la intalnirea cu parlamentarii PDL de marti dupa-amiaza, carora le va cere sprijinul pentru un prim-ministru independent, dar cu un Cabinet politic, sustin surse din partid, precizeaza Mediafax.Sursele citate au declarat pentru MEDIAFAX ca presedintele Traian Basescu ar urma sa le ceara parlamentarilor PDL, cu care se va intalni, marti, la ora 16.00, sustinere pentru desemnarea unui premier independent.
Varianta pe care seful statului ar urma sa o propuna democrat-liberalilor este aceea ca Emil Boc sa ramana la sefia PDL, iar functia de premier sa fie preluata de un independent cu un Cabinet politic.
Seful statului s-a aflat, luni dupa-amiaza la BNR, ceea ce a determinat speculatii legate de o propunere adresata lui Mugur Isarescu de a prelua postul de premier.
Alte nume vehiculate au fost cel al lui Mihai Tanasescu si cel al lui Calin Georgescu.
In cursul diminetii de marti, a circulat si varianta in care premierul Emil Boc ramanea in functie, insa cu un Guvern remaniat.
In toamna anului 2009, Cristian Popa a fost sustinut de PDL pentru actualul mandat de membru in CA si viceguvernator BNR. mai mult
Marti, 15 Februarie 2011, ora 15:02