Cererea interna va fi principalul motor de crestere al economiei in acest an in Romania, pentru care EY estimeaza un avans de 2,3%, urmat de un plus de 3,6% in 2015.
"In Romania, cererea interna este de asteptat sa devina principalul motor de crestere in acest an. Cresterile salariale si nivelul foarte scazut al inflatiei vor intari puterea de cumparare a consumatorilor, in vreme ce cresterea continua a exporturilor - dupa varful de anul trecut - ar trebui sa incurajeze companiile sa isi mareasca investitiile dupa nivelurile slabe inregistrate din 2012 pana in prezent. In acest context, pentru Romania, EY Eurozone Forecast estimeaza o crestere de 2,3% a PIB-ului in 2014, urmata de o crestere de 3,6% in 2015", a spus Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania si Moldova.
Revenirea zonei euro incepe sa se faca simtita treptat dupa stagnarea din primele sase luni ale anului. Dupa doi ani de scaderi, se inregistreaza o binevenita revenire, insa ritmul de crestere se va situa mult sub ritmul mediu de dinainte de criza de 2,3% pe an, inregistrat in perioada 1997 - 2007.
PIB-ul zonei euro va creste cu 0,9% in acest an, urmat de o crestere de 1,5% in 2015 si de 1,7% in 2016, se arata in raportul EY Eurozone Forecast (EEF).
Privind aspectele pozitive, somajul din zona euro si-a intrerupt cresterea. Desi este asteptata o scadere usoara a ratei somajului, de la nivelul actual de 11,4% la 10,9% pana la sfarsitul lui 2016, o astfel de evolutie va contribui la... mai mult
Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 12:55
INS a anuntat, miercuri, o crestere estimata a economiei, pentru anul trecut, de 0,7% in termeni reali, mult peste ritmul anticipat anterior, de 0,3%, dupa aparitia unor informatii noi si schimbarea modului de calcul a unor indici, dar PIB nominal este acelasi, de 587,4 miliarde lei.
Astfel, Institutul National de Statistica (INS) arata, intr-un comunicat, ca revizuirea PIB estimat a avut la baza informatiile suplimentare, referitoare la trimestrul al patrulea, care au devenit disponibile ulterior publicarii datelor provizorii, cu un impact semnificativ al modificarii datelor privind sectorul "Administratii publice", alt motiv fiind constituit de seriile de indici valorici, de volum si de pret recalculate ca urmare a schimbarii, incepand cu ianuarie 2013, a anului de baza utilizat la calculul acestor indici (din 2005 in 2010).
"Schimbarea anului de baza a determinat recalcularea si revizuirea corespunzatoare a seriilor de date publicate anterior si a presupus rescalarea indicilor la un nou an de referinta precum si recalcularea indicilor cu noul sistem de ponderare, incepand cu ianuarie 2010 si pana in prezent. Utilizarea acestor serii de date recalculate a determinat modificarea PIB estimat pentru toate trimestrele anului 2012", se precizeaza in comunicatul INS.
Industria si comertul, responsabile pentru cresterea suplimentara a PIB in 2012
Comparativ cu prima varianta provizorie, dinamica PIB in anul 2012 fata de cel precedent s-a majorat in special pe seama... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 10:57
Produsul Intern Brut s-a cifrat in anul trecut la 587,4 miliarde lei, in crestere cu 0,3% fata de 2011, in conditiile in care valoarea adaugata bruta din agricultura a inregistrat o contractie de 21,2%, iar industria a coborat cu 2,1%, potrivit datelor provizorii publicate miercuri de INS.
Datele provizorii indica o marginala revizuire in sus a cresterii economice, Institutul National de Statistica anuntand anterior o crestere economica pe 2012 de 0,2%.
Potrivit INS, cresterea a fost determinata, in mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din informatii si comunicatii (+29,4%) si din activitatile profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+8,4%).
Cresteri mai reduse s-au inregistrat in activitatile de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (+3,1%), in ramura de administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala (+2,2%), in tranzactii imobiliare (+1,5%) si in comertul cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+0,3%).
Cele mai importante reduceri ale volumului de activitate s-a inregistrat in agricultura, silvicultura si pescuit (-21,2%), in industrie (-2,1%) si in sectorul de intermedieri financiare si asigurari (-0,2%).
De asemenea, volumul... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 10:30
Romania va inregistra o crestere economica de 0,8% in acest an, principalele riscuri fiind incertitudinea politica si un impact peste asteptari al secetei, urmand ca anul urmator avansul PIB sa se accelereze la 2,2%, potrivit noilor estimari ale Comisiei Europeana (CE).
"Cresterea economica pentru 2012 este estimata a fi relativ redusa, la circa 0,8%, cererea interna fiind principalul motor de crestere. Seceta severa din timpul verii, declinul increderii consumatorilor si dificultatile in accesarea de fonduri UE indica o perspectiva negativa.
Activitatea economica slaba este asteptata sa afecteze crerea de import, mentinand deficitul de cont curent stabil. Principalele riscuri pentru 2012 sunt continuarea incertitudinilor politice interne, care ar putea crste costuriled e finantare si limita investitiile, si un impact peste asteptari al secetei asupra agriculturii", se arata in raport.
Pentru anul 2014, CE se asteapta la o crestere a PIB de 2,7%, potrivit prognozei economice de toamna 2012-2014.
Comisia estima in raportul din primavara privind perspectivele economice un avans de 1,4% pentru Romania in acest an si de 2,9% in 2013. Declaratia comuna a reprezentantilor CE, FMI si Bancii Mondiale dupa misiunea din aceasta vara la Bucuresti, pentru evaluarea acordului de finantare a Romaniei, a luat in calcul o crestere de aproximativ 1% a PIB in acest an, urmata de 2,5% anul urmator. mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 14:58
Inflatia va creste pana la circa 5% la sfarsitul anului, ca urmare a efectelor nefavorabile ale secetei asupra preturilor la alimente, existand si incertitudini legate de impactul final al secetei asupra produsului intern brut, se arata in raportul Guvernului privind situatia economica pe anul 2012.
"Inflatia va creste pana la circa 5% la sfarsitul anului, ca urmare a efectelor nefavorabile ale secetei asupra preturilor la alimente. Inflatia medie anuala este estimata la 3,4%. Deficitul de cont curent extern este proiectat sa se reduca la 4% din PIB in 2012, deoarece intrarile de capital vor continua sa fie reduse", se arata in document.
Datele anuntate miercuri de catre Institutul National de Statistica releva ca rata anuala a inflatiei a atins maximul din acest an, 5,33%, mult peste tinta BNR, dupa ce in septembrie preturile au crescut cu 1,18%, ca urmare a scumpirii alimentelor.
Banca Nationala a Romaniei prognozeaza pentru acest an o rata a inflatiei de 3,2%, tinta fiind de 3%, cu interval de variatie de plus/minus un punct procentual.
Guvernul arata ca pana la sfarsitul anului nu se intrevad riscuri deosebite care sa afecteze sensibil perspectivele macroeconomice si bugetare, dar precizeaza ca exista incertitudini cu privire la impactul final al secetei asupra produsului intern brut.
De asemenea, o reducere a produsului intern brut in zona euro mai mare decat cea estimata de catre Comisia Europeana ar putea afecta nivelul produsului intern brut si a... mai mult
Joi, 11 Octombrie 2012, ora 08:22
Economia Romaniei va creste cu peste 1% anul acesta, a declarat, joi, ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Mariana Campeanu, dupa intalnirea cu delegatia Fondului Monetar International.
Mariana Campeanu a aratat ca nivelul prognozat pentru cresterea economica din 2012 va fi cunoscut dupa incheierea discutiilor cu creditorii internationali.
Joi, ministrul Muncii, Mariana Campeanu a avut o intrevedere cu delegatia FMI, principalele teme abordate fiind politicile sociale si impactul lor social precum si schimbarile legislative pentru piata muncii.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat, recent, ca exista date suficiente, inclusiv situatia din agricultura, puternic afectata de seceta, care justifica o prognoza diminuata a cresterii economice.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a revizuit in jos, la 0,8%, estimarea de crestere a economiei Romaniei in acest an.
BERD: Romania va avea crestere economica sub 1%
Guvernul si-a redus prognoza de crestere economica pentru acest an, de la 1,5% la 1,2% din PIB, releva proiectul de rectificare bugetara.
Guvernul reduce din nou prognoza de crestere economica pentru 2012 mai mult
Joi, 09 August 2012, ora 14:52
Comisia Europeana (CE) a revizuit prognoza privind cresterea Produsului Intern Brut (PIB) al Romaniei pentru acest an la 1,6%, fata de estimarea de 2,1% inaintata in toamna, in principal din cauza efectelor negative generate de turbulentele de pe pietele financiare si de criza din zona euro.
De altfel, Comisia a revizuit estimarea privind evolutia PIB in zona euro in acest an de la plus 0,5% la mius 0,3%, subliniind impactul crizei datoriilor de stat, care a determinat multe state sa implementeze masuri de austeritate nefavorabile cresterii economice.
Executivul UE anticipeaza ca economia romaneasca va avea de suferit in acest an pe mai multe fronturi. Pe de o parte, exporturile vor fi afectate de declinul si scaderea cererii din zona euro, principala piata de desfacere pentru produsele romanesti.
Totodata, PIB-ul din 2011, cu o crestere estimata de 2,5%, a fost sprijinit in prima parte a anului de cererea solida pentru exporturi catre zona euro si, in semestrul al doilea, de recolta agricola foarte buna, se arata in prognoza economica publicata joi de CE. Cei doi factori nu vor mai aduce in acest an aceleasi contributii pozitive la cresterea economica.
CE anticipeaza ca principalul motor de crestere econmica al Romaniei va fi in acest an cererea interna, desi populatia va continua sa treaca printr-o perioada de ajustare financiara in primul semestru.
Comisia mizeaza in acest an in privinta Romaniei pe scaderea somajului si pe inflatia mai redusa, care ar... mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 12:30
Produsul Intern Brut al Romaniei a fost de 388,651 miliarde lei preturi curente, in perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2011, in crestere - in termeni reali - cu 2,7% fata de perioada corespunzatoare din anul 2010, potrivit estimarilor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).
Cresterea a fost determinata, in mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din agricultura, vanat si silvicultura, pescuit si piscicultura (+16,4%) si industrie (+6,8%).
Potrivit INS, cresteri relativ mai reduse ale volumului de activitate s-au inregistrat in constructii (+1,8%) si comert, repararea automobilelor si articolelor casnice; hoteluri si restaurante; transporturi si telecomunicatii (+1,1%).
Reducerea cheltuielii pentru consum final a administratiilor publice (-3,7%) a fost compensata de majorarea cheltuielii pentru consum final a gospodariilor populatiei (+1%) astfel incat consumul final total s-a mentinut constant in perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2011, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent. Formarea bruta de capital fix a inregistrat o crestere cu 4,4 puncte procentuale.
PIB-ul pentru T3, cu 1,8% in crestere
Conform datelor ajustate sezonier, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul III din 2011 a fost de 143,467 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 1,8% fata de trimestrul II 2011. Ca serie bruta, Produsul Intern Brut estimat pentru... mai mult
Marti, 06 Decembrie 2011, ora 10:28
Economia romaneasca ar putea creste anul viitor cu doar 1%, desi prognoza actuala este de 3,5%. Potrivit unor surse care au participat la discutiile dintre Guvern si institutiile financiare internationale acesta este cel mai pesimist scenariu luat in calcul.
Deciziile pe care trebuie sa le ia oficialii Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene, cei ai Bancii Mondiale si cei ai Executivului sunt destul de dificile tinand cont in primul rand de situatia din UE si de incertitudinile din piete, ceea ce face greu de anticipat orice evolutie a economiei. Consumul populatiei a incetat, inca din 2008, sa mai fie un motor de crestere economica, acesta contractandu-se permanent in ultimii 3 ani.
In ceea ce priveste investitiile statului, tinand cont de presiunile care exista pe finantarea deficitului bugetar, Guvernul nu isi va permite sa pompeze bani in economie in acest mod. Productia agricola a influentat pozitiv in acest an cresterea PIB, insa nu poate fi o garantie si pentru 2012.
Astfel, in final, singurul motor de crestere real, care si-a spus cuvantul si in acest an, sunt exporturile. Practic, evolutia altor popoare care consuma produse din Romania. Dar dupa recenta retrogradare a ratingului Italiei de catre S&P se readuce in discutie sanatatea economica a partenerilor catre care Romania exporta. In topul tarilor cu care Romania face schimburi comerciale s-au produs modificari semnificative, dupa cum arata cifrele detaliate furnizate de Institutul... mai mult
Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 18:02