Romania ramane atractiva pentru activitatile de spalare de bani, in ciuda progreselor institutionale

Marti, 29 Iulie 2014, ora 16:24
1881 citiri
Romania ramane atractiva pentru activitatile de spalare de bani, in ciuda progreselor institutionale

Romania ramane in continuare un magnet pentru evazionisti si pentru gruparile criminale, apreciaza Consiliul Europei in cadrul raportului MONEYVAL. Forul european recunoaste progresele inregistrate de tara noastra, prin imbunatatirea cadrului legislativ si a capacitatii de a ingheta si confisca averile ilicite, dar exista inca probleme de sistem.

Numarul de investigatii, puneri sub acuzare si condamnari a crescut, insa pentru inabusirea fenomenului de spalare de bani este nevoie de o mai buna coordonare institutionala, pentru deschiderea unor anchete financiare simultan cu investigarea faptelor penale prin care se genereaza venituri ilegale, mai precizeaza raportul elaborat de Comitetul de experti privind evaluarea masurilor de combatere a spalarii banilor si a finantarii terorismului al Consiliului Europei - MONEYVAL si publicat marti la Strasbourg.

Expertii europeni isi exprima ingrijorarea cu privire la "vulnerabilitatea semnificativa" a sistemului financiar din Romania si cer "eforturi suplimentare" de combatere a flagelului, avand in vedere atractivitatea deosebita a tarii noastre pentru grupurile de crima organizata, ca urmare a pozitionarii la granita Uniunii Europene si pe rutele de trafic balcanice si euro-asiatice.

Romania, o tara "cash" cu o economie neagra care se ridica la aproape o treime din PIB

Potrivit raportului, economia subterana reprezinta 30% din PIB (la nivelul anului 2011), ceea ce corespunde unor pierderi de 40 de miliarde de euro generate prin fraude economice si evaziune fiscala.

Se estimeaza ca in aproximativ 80% dintre cazurile de generare a averilor ilicite sunt implicate grupuri organizate, ceea ce creste probabilitatea ca spalarea banilor sa ia forma unor activitati sistematice.

Organizatii criminale din tarile vecine si din Italia investesc in active romanesti, iar organizatii criminale romanesti sunt implicate in diverse activitati ilegale din Europa, precum retele de prostitutie, extorcare si trafic de droguri.

Evaziunea fiscala, in scadere

Numarul cazurilor de evaziune fiscala in 2012 a scazut la circa 25.500, de la aproape 30.000 in 2011, dar a fost dublu fata de cel inregistrat in 2008, potrivit raportului realizat in urma celei de-a patra vizite de evaluare in Romania, efectuata de expertii Consiliului Europei in perioada 27 mai - 1 iunie 2013.

Numarul cazurilor de uz de fals in Romania a inregistrat in 2012 o usoara crestere fata de anul anterior, de la 13.680 la 13.829, dar s-a redus fata de 2008 (14.979).

Numarul persoanelor puse sub acuzare pentru evaziune fiscala in 2012 a sporit cu peste 50% comparativ cu 2007, ajungand la 1.620.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sistem financiar Romania, #spalare bani Romania, #evaziune fiscala Romania , #Stiri Macroeconomie