Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

PIB-ul UE, revizuit in crestere in urma implementarii noii metodologii de calcul

PIB-ul UE, revizuit in crestere in urma implementarii noii metodologii de calcul
Introducerea noii metodologii de calcul a Produsului Intern Brut anual - ESA 2010 - a determinat Oficiul european de statistica (Eurostat) sa revizuiasca in sus cu 3,4% cifrele privind economia Uniunii Europene (EU28) si a zonei euro (EA18), in perioada 1997-2013, comparativ cu datele raportate conform vechiului sistem ESA 1995, a anuntat vineri Eurostat.

Inlocuirea vechiului sistem ESA 1995 cu noul European System of Accounts 2010 face parte dintr-o miscare globala la un nou sistem de contabilizare care a fost implementat deja in SUA inca din luna august a anului trecut. In SUA, implementarea noii metodologii a dus la imbunatatirea cu 3,6% a datelor privind PIB in 2012, informeaza Agerpres.

Principala modificare introdusa de ESA 2010 este ca sumele pentru cercetare si dezvoltare vor fi considerate investitii si nu cheltuieli curente iar cheltuielile pentru echipamentele militare vor fi considerate investitii. Sunt incluse in Produsul Intern Brut veniturile din productia, importul si consumul de droguri, prostitutia si traficul cu alcool si tutun.

Comisia Europeana a estimat ca impactul noii metodologii de calcul a PIB va fi diferit in randul statelor membre, in primul rand din cauza variatiilor care exista intre tarile UE cand este vorba de cheltuielile pentru cercetare si dezvoltare.

In 2010, cel mai semnificativ impact al implementarii ESA 2010 s-a inregistrat in Cipru (plus 9,5%) si Olanda (plus 7,6%), iar cel mai redus in Luxemburg (plus 0,2%) si Letonia (minus 0,1%).

Schimbarile de metodologie au determinat revizuirea in crestere cu 2,2% a nivelului Produsului Intern Brut in zona euro si cu 2,3% in cazul Uniunii Europene, in 2010. In Romania, noua metodologie de calcul a dus la imbunatatirea cu 1,9% a datelor privind PIB-ul in 2010.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1107 ori
Citeste mai multe desprePIB UE metodologie calcul PIB