Romanii consuma cel mai putin din UE - Eurostat

Joi, 11 Decembrie 2014, ora 14:02
1171 citiri
Romanii consuma cel mai putin din UE - Eurostat
Foto: revistagestaopublica.com.br

Bulgaria si Romania au avut, in 2013, cel mai mic consum individual efectiv (AIC) pe cap de locuitor exprimat in paritatea puterii de cumparare standard (PPS), potrivit datelor publicate, joi, de Oficiului European de Statistica (Eurostat).

Situatia este identica in ceea ce priveste Produsul Intern Brut pe cap de locuitor exprimat in paritatea puterii de cumparare standard (PPS), Bulgaria si Romania fiind la aproximativ jumatate fata de media inregistrata in restul statelor membre, transmite Agerpres.

In 2013, in Uniunea Europeana consumul individual efectiv (AIC) pe cap de locuitor exprimat in PPS a variat de la 49% din media din UE28, in cazul Bulgariei, pana la 136% in cazul Luxemburgului. In cazul Romaniei, consumul individual efectiv s-a situat in 2013 la 57% din media din UE28, in crestere cu doua puncte peste nivelul din 2012 si cu patru puncte peste nivelul din 2011.

In ceea ce priveste PIB-ul per capita in 2013 (valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor exprimat in paritatea puterii de cumparare standard - PPS), Romania s-a situat la 55% din media Uniunii Europene, in crestere cu doua puncte fata de 53% in 2012. Romania ocupa in continuare penultimul loc in UE, inaintea Bulgariei, unde valoarea PIB/locuitor exprimat in PPS a fost la 45% din media UE, similar cu nivelul inregistrat 2012. Anul trecut, cea mai prospera tara membra a blocului comunitar a fost Luxemburg, unde PIB/locuitor exprimat in PPS a fost de peste doua ori si jumatate mai mare (257%) fata de media din UE.

Eurostat a precizat ca aceasta este prima data cand a dat publicitatii cifrele privind consumul si PIB-ul per capita exprimate in paritatea puterii de cumparare standard pe baza metodologiei ESA 2010.

#consum Romania PIB, #Bulgaria consum PIB , #PIB